Deniz Poyraz davasında arbede... Duruşma salonuna biber gazı sıkıldı

HDP İzmir il binasına silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz’ı öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşmasında olaylar çıktı. Mahkeme başkanının tüm avukatların çıkarılmasını istemesi üzerine İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel “Çıkarabiliyorsanız çıkarın” diye bağırdı. Gergin geçen duruşmada güvenlik güçleri çıkan arbede sonrası biber gazı sıktı.

Yayınlanma: 12.10.2022 - 11:48
Deniz Poyraz davasında arbede... Duruşma salonuna biber gazı sıkıldı
Abone Ol google-news

İzmir’de 17 Haziran 2021’de HDP İzmir il binasına silahlı saldırı düzenleyerek Deniz Poyraz adlı kadını öldüren Onur Gencer’in yargılandığı davanın duruşmasında arbede çıktı. 

İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu sanık Onur Gencer ve avukatlar salonda hazır bulunurken, çok sayıda partili de duruşmayı takip etmek için salonda yer aldı. Mahkeme başkanı, katılan vekili sıfatı taşıyan asil avukatlar dışındaki tüm avukatların yargılamaya mahsus alandan ayrılmasını karar vererek kararın uygulanmasını istedi. Bu sırada avukatlar mahkeme başkanına tepki gösterdi. 

İZMİR BARO BAŞKANI YÜCEL: ÇIKARABİLİYORSANIZ ÇIKARIN

Bazı avukatlar ile özel güvenlik görevlileri arasında ufak çaplı arbede yaşandı. Bu sırada İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel karara uymayacaklarını ifade ederek, mahkeme başkanına “Çıkarabiliyorsanız çıkarın” diye bağırdı. 

SALONA BİBER GAZI SIKTILAR

Deniz Poyraz’ın tutuklu kardeşi Kamil Poyraz salona getirilirken sanık Onur Gencer’e dönüp küfür etmesi üzerine jandarma Poyraz’ın kardeşine müdahale etti. Bu sırada avukatlar ve salondakiler tepki gösterince salonda arbede çıktı. Sanık salondan çıkarılırken bazı izleyiciler güvenlik güçlerine pet şişe attı. Güvenlik güçleri olaya müdahalede bulunurken sıkılan biber gazı, salonda bulunanları etkiledi. Mahkeme heyeti ve savcı mahkeme salonundan ayrılırken Çevik Kuvvet polisleri ve jandarma komandolar mahkeme salonunda güvenlik önlemleri aldı. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Savcı duruşmanın ertelenmesini talep ederken, söz verilen tutuklu sanık Onur Gencer ise mahkemeden bir talebi olduğunu söyledi. HDP’yi kapatma davası için hazırlanan iddianamenin dosyasına eklenmesini talep eden Gencer, “O deliller benim davamın da sebebidir” dedi. Yargılamaya devam edilmesinin bu aşamada mümkün olmadığını ifade eden mahkeme başkanı, duruşmanın ertelenmesine ve bundan sonraki duruşmaların İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verildiğini açıkladı. 

Mahkeme tarafından duruşma ertelenerek davanın devamındaki duruşmalarının Şakran Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verildi. İzleyiciler kararı alkışlayarak protesto etti. Duruşma, 14 Ekim cuma günü görülecek.

BARO BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Deniz Poyraz davasının ertelenmesinin ardından adliye önünde basın açıklaması yapıldı. İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, yargılamanın Şakran yerleşkesindeki duruşma salonunda devam edilmesine yönelik karara tepki göstererek, "Bu konu ilk duruşmada da gündeme geldi ve bugün yine bu konuyla karşılaştık. Katılanları duruşma salonuna getiren jandarma, mahkeme heyetinin önünde katılanı tokatlarken, buna sessiz kalan bir mahkeme heyeti vardı. Yargılama süresince avukatları duruşma salonundan uzak tutmak için ne gerekiyorsa yapıldı. Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Yalnızca Deniz'in görünen katilini değil o katile silah veren eli, azmettireni, o katili yollayanı da bulmak istiyoruz. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız" diye konuştu.

TANRIKULU: KAHRAMAN MUAMELESİ YAPILIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise "Olayın meydana geldiği 17 Haziran 2021 tarihinden bu yana yaklaşık 17 ay geçti. 4 duruşma yapıldı, bugün beşincisi. Hepsini izledik. Bir cinayeti incelerken, işlenmeden öncesi süreç, işlendiği ve sonraki süreci birlikte değerlendirdiğimizde katilleri ve azmettirenlere ulaşabiliriz. İzmir'in orta yerinde HDP'nin önünde bir karakol var. 24 saat gözetleniyor, takip ediliyor. Nedense bu katil takip edilmiyor. Birden fazla kez gelip, gittiği ve keşif yaptığı halde. Cinayetin yapıldığı anda müdahale edilmiyor, gecikiliyor. Adeta bu katliamın gerçekleştirmesi isteniyor ve izin veriliyor. Katliamdan sonra kendisine kahraman muamelesi yapılıyor. Bir tweet attığınız için 4 gün gözaltında kalıyorsunuz. Bu katil sadece 24 saat gözaltında kaldı, arkasındaki ilişkiler araştırılmadı. Alelacele adliyeye getirildi ve tutuklandı. İddianamesi de olağanüstü kısa sürede hazırlandı. Arkasındaki hiçbir ilişki araştırılmadı. Olay yerindeki dijital evraklar basına teslim edildi. Bu cinayet, siyasal iktidarın yarattığı nefret söyleminin kutuplaşma ve hedef göstermesi üzerine işlenmiştir. Dolayısıyla siyasal iktidar, bu cinayetin ortağıdır; azmettiricisidir. Hesap soracağız. Siyaseten hesap soracağız, sandıkla soracağız" ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler