Arif Kızılyalın

Oğuz Sarvan'ın Mirası

24 Ekim 2011 Pazartesi
\n

Antalyaspor-Galatasaray maçının ilkyarısı, ev sahibi ekibin ön liberosu Kerem Şeras, önce Sabriyi düşürüyor ceza alanına girerken, ardından Eboueyi el-kol durduruyor, hakem Yunus Yıldırımdan ses yok. Bırakın sarı kartı, faul düdüğü bile çalmıyor. 3 dakika sonra Kerem, Sabriyi bir kez daha yere indiriyor. Hakem yine oralı değil, üstelik patlama noktasına gelen Sabrinin gözünün içine ters ters bakıyor, Hani konuşsa da sarı kartı bassam havasında sanki! Derken genç Musa da, Gaye kaideyi meşru kılar diyerek Sabriyi yaka paça indiriyor. G.Saray Kaptanı, hakemden yine ses çıkmayınca başlıyor isyana: Hocam Avrupada da maç yönetiyorsunuz. Bu faullere orada da ses çıkartmıyor musunuz?

\n

Yunus Yıldırımın yanıtı aşağılayıcı: Sabri Galatasarayı da gördük Avrupada... Siz ne yapıyorsunuz ki!

\n

Üstelik bu sözler bir öğretmen tarafından sarf ediliyor. Yanılmıyorsam Yunus Yıldırım bir beden eğitimi öğretmeni. Yani genç nesilleri yarına hazırlamakla görevliyken, işi kayıkçı kavgasına döndürmekten kaçınmıyor. Kimse kusura bakmasın, eğitim fakültelerinde ya da BESYOların kantininin önünden geçen biri bile böyle yanıt vermez, veremez. Eğer veriyorsa da Yusuf Namoğlu başkanlığındaki MHK gereğini yapmak zorunda. Elbette pedagoji dersleri boş geçtiyse Yunus Yıldırımdan, özür dilerim! Ama evdeki oğlunuza kızınıza bile böyle davranamazsınız.

\n

Gerçi suç Yunus Yıldırımda değil; hatta onu bu maça atayan Yusuf Namoğlu ile yeni MHKde de değil.

\n

Suç, Bünyamin Gezer, Yunus Yıldırım, Hüseyin Göçek gibi hakemlere fazlaca yüz veren eski MHK kadrolarında; yani Oğuz Sarvanda.

\n

Anımsayın geride kalan 3 sezonu.

\n

Hakem hatalarının nasıl ödüllendirildiğini, İzmir işi gözlemci atamaları ile hakem notlarının nasıl şişirildiğini bu sütunlardan izlediniz. Hatta Yunus Yıldırım 3 yıl önceki Sıvas-G.Saray maçında kural ihlali olmasın, karşılaşma tekrarlanmasın diye, maç raporunu İstanbulda yeniden yazmayanlışına da imza atmış bir hakem. Ve yine anımsarsınız bu kural dışı davranışı nedeniyle aynı sezon yılın hakemi de ilan edilmişti..

\n

İşte eski model hakemler hâlâ geride kalan 3 kara yıldaki yanlışı, yanlışla sürdürme geleneğini devam ettirmek istiyor. Kim mi bunlar?

\n

Biri bıraktı zaten, Bünyamin Gezer; iyi ki düdüğünü duvara astı da futbolcular dayak yemekten kurtuldu, hakemlikle polisliği birbirine entegre etmişti!

\n

Yunus Yıldırım da eli kulağında.

\n

Çünkü kafasına göre maç yönetiyor, yönetme ısrarını da sürdürüyor! Geçtim, futbolcularla olan kaba diyaloğunu. Kuralları uygulayışı bile elveda demek için gerekçe! Neymiş, kolay faul çalmazmış, penaltı vermezmiş, futbolculara kaba bakarmış, çünkü tarzı böyleymiş!

\n

2011 Avrupa coğrafyasında kabul edilir şeyler mi bunlar!

\n

İşte ancak Oğuz Sarvanın çiftliğinde maç yönetebildi; Avrupaya ilk çıkışında Acele Posta Servisi ile ülkeye iade oldu ve bir daha da üst düzey maçı dürbünün tersi ile gördü. Sanırım böyle devam ederse de yakında elveda der ligimize. Desin ki, hatta dedirtilsin ki geçen yıldan kafaları karışan ve hata yaptıkça ödüllendirilme zihniyetindeki M.Kamil Abitoğlu’lar, Kuddusi Müftüoğlu’lar, Hüseyin Göçek’ler, İlker Meraller kendilerine çeki düzen versinler.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları