Özkahya ve Çakır

06 Ekim 2011 Perşembe
\n

İlk 5 haftanın bitimi ve ulusal maçlar dönemine girmemiz nedeniyle lige verilen ara hem takımlara, hem MHKye hem de hakemlere ilaç gibi geldi. Geride kalan haftalarda işi sağlama alma düşüncesi içindeki MHK, bu maçlarda FIFA hakemleriyle beraber Süper Ligin deneyimli hakemlerini kullanarak riske girmemeyi tercih etti; genç isimlere görev vermedi. Bu süreç içerisinde üst klasman kadrosunda bulunan genç hakemleri bir alt ligde görevlendirerek performanslarını izlemeye alan MHK, daha ligin başı olmasına rağmen bazı hakemlerinin üzerine de aşırı bir maç yükü bindirmek zorunda kaldı. 5 haftalık süre içinde FIFA hakemi Fırat Aydınus 4 maç yönetirken; 3. hafta karşılaşmalarının hafta arasında oynanması nedeniyle 10 gün içinde tam 3 mücadelede düdük çalmak zorunda kaldı. Daha sezon başında bir hakeme bu kadar yüklenmenin o ismin üzerinde oluşturabileceği fiziksel ve mental yorgunluğun MHK tarafından da göz önüne alınması, hakemlere gereken dinlenme sürelerinin verilerek Süper Ligde görev yapan hakem sayısının acilen arttırılması gerekmektedir.

\n

5. haftanın hakem performansları içerisinde birisi olumsuz diğeri de olumlu olmak üzere 2 FIFA hakemimizin verdiği kararlar dikkat çekiciydi. F.Bahçe-İstanbul BŞB maçının hakemi Cüneyt Çakır özellikle disiplin uygulamalarındaki klasına yakışmayan hatalarıyla düş kırıklığı yarattı. Sarısı bulunan F.Bahçeli Orhan Şam ve Gökhan Gönüle ihracı gerektiren ihlalleri nedeniyle kırmızı kartlarını kullanmayan Çakır, ayrıca Sarı - Lacivertlilerin ceza alanı içinde Baroninin rakibine yaptığı faullü hareketi değerlendirmeyerek İstanbul BŞB lehine bir de penaltı vermedi, maçın sonucunu olumsuz yönde etkiledi. Yurtdışında yönettiği maçlardaki cesur, standart ve başarılı yönetimiyle gurur duyduğumuz Cüneyt Çakırın, ülkemizde özellikle büyük takımların karşılaşmalarında aynı cesaret ve standardı gösterememesinin ise MHKnin de dikkatinden kaçmayacağını; gereken çalışmaları yapacaklarını düşünüyorum.

\n

FIFA hakemi Halis Özkahyanın G.Antep-Beşiktaş maçında gösterdiği cesur ve başarılı peformans ise gerçekten övgüye değerdi. Özellikle bariz gol şansının engellenmesine yönelik ihlalleri nedeniyle Beşiktaşlı Necip ve İsmail Köybaşına verdiği kırmızı kartlar ders niteliğindeydi. Bu sezon yurtdışında görev yaptığı maçlarda da iyi bir çizgi yakalayan Halis Özkahya bu formuyla devam ederse yılbaşında UEFA içerisinde de ikinci kategoriye yükselebilir. Bu maçın yardımcı hakemi Ekrem Kan ise deneyimine yakışmayan önemli ofsayt hataları yaptı.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları