Şike ve Soru İşaretleri

04 Ağustos 2011 Perşembe
\n

3 Temmuzda patlak veren şike soruşturmasıyla ilgili adli ve sportif süreç yoğun bir şekilde sürerken yapılan bazı açıklamalar da kafalarda soru işaretleri yaratmaya devam ediyor. TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, savcılıktan kendilerine gelen belgelerin karar vermek için yeterli olduğunu söyleyip liglerin başlama tarihinden önce gerekli kararların alınabileceğini belirtiyor.

\n

Öte yandan bazı hukukçular ise adli yargılama sona ermeden ve şu anda cezaevinde olup yargılanan zanlıların suçluluğu kesinleşmeden TFF tarafından bu kişilere ve kulüplerine ceza verilemeyeceğini hatta şike incelemesi sonucunda kanaat bildirecek Etik Kurulunun dahi bu durumda karar veremeyeceğini belirtiyor. Hatta adli yargılama sonucunda ilgili kişiler delil yetersizliğinden beraat etseler dahi yine bu kişilere disiplin hukuku yönünden TFF tarafından sportif bir ceza vermenin mümkün olmayacağını iddia ediyorlar.

\n

Geçen hafta içinde ise Sporda Şiddet Yasasından önceki dönemde gerçekleştiği iddia edilen şike ve bahis suçlamaları nedeniyle mahkemeleri süren bazı futbolculara disiplin kurulu tarafından verilen men cezaları TFF Tahkim Kurulunca adli yargılamanın sonuçlanmaması nedeniyle durdurulunca ortalık iyice karıştı. Bu iddialara karşın TFFnin Etik Kurulu talimatında ise bir şike iddiasının var olması durumunda federasyon yönetiminin bu dosyayı Etik Kuruluna yollayacağı ve adı geçen kurulun gerekli incelemeyi yaptıktan sonra TFF yönetimine sadece kanaatini bildiren bir rapor göndereceği; şike olup olmadığı kararının ise ilgili belgeleri inceleyip vicdani kanaatini de kullandıktan sonra TFF yönetimince verilebileceği yazıyor.

\n

Diğer taraftan ise TFF Ana Statüsünde ise küme düşürme, puan silme gibi cezaların TFF yönetim kurulunca değil de Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunca (PFDK) verilmesi gerektiği açıkça yazmasına rağmen bu cezaların federasyon yönetimince verilmesi durumunda Tahkim Kurulunun bu cezaları bozma olasılığı da güçlü bir ihtimal olarak ortaya çıkıyor. TFF yönetimi, liglerin başlama tarihini beş hafta ileriye alma kararıyla şike soruşturmasında adı geçen kulüplerin durumunun da ne olacağını belirleyeceğini umuyordu. Ancak TFF Etik Kurulunun hâlâ savcılıktan gelen dosyaları inceliyor olmasını ve bu incelemenin belirli bir zaman daha süreceğini, Etik Kurulunun raporundan sonra TFF yönetiminin de gözü kapalı karar vermeyip belgeleri inceleyeceğini, verilecek olası cezalardan sonra da Tahkim Kuruluna yapılacak itiraz sürecini de göz önüne alırsak bu işin ligler başlamadan sonuçlandırılması gerçekten zor görünüyor. Ligler başladıktan sonra kulüplere verilebilecek küme düşme cezaları ise durumun iyice içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olacak. Bu karmaşa ve bilinmezlik içinde futbolumuzu gerçekten çok zor günler bekliyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeter Artık Zekeriya Alp! 27 Aralık 2012
Tuhaf Yönetim 24 Aralık 2012

Günün Köşe Yazıları