Mümtaz Soysal

Dertten Mutluluğa

17 Kasım 2012 Cumartesi

\n

SORUNLAR vardır, çözülmedikçe dert nedenidirler; çözebilirseniz, yalnız mutluluk değil, saygınlık, gurur ve refah kaynağı olurlar. Geçen gün KKTCye dönüşmesinin yıldönümü kutlanan Kıbrıs sorunu onlardan biridir. Devleti kuruldu, ama derdi sürüyor ve toplumu bu yüzden mutsuz, yöneticileri de birbirine girmiş durumda.

\n

Oysa, Ankara İslam dünyasına ve Yakındoğuya nizam verme sevdasından vazgeçip Suriye konusuna ayırdığı zamanı ve çabayı bu soruna ayırsa, hem bir dert son bulmuş olacak, hem de Türkiye saygınlık kazanıp gurur duyacak ve Adayla birlikte müthiş bir refaha kavuşacak. Şu sırada bu yapılmadığı gibi, tam tersine, sorunun çözümüne yarayabilecek adımlardan geri dönülüyor.

\n

Bir örnek: Bilmelisiniz ki, Kıbrıs sorununda Türk tarafının tutumunu dünyaya duyurmak ve yandaş güçler kazanmak için kurulmuş olan Kıbrıs Vakfının arkasından Türk devletinin ve dolayısıyla Dışişleri Bakanlığının desteği çekilmiştir. Vakfın tüzelkişiliğini sürdürüp gerektiğinde davaya yardımcı olabilmesi için yaşatılması birkaç gönüllünün özverisine bırakılmış durumdadır.

\n

Dolayısıyla, çok önceleri davanın savunucularını bir araya getirmek için Sayın Asil Nadirin girişimiyle başlatılan çalışmaların coşkusu sönmüş ve hatta Vakıf neredeyse gereksiz bir kuruluş olarak görülmeye başlanmıştır. Zaten, bir ara Kuzey Kıbrısı ve Ankarayı yönetenlerin bu sönüşten memnun olmadıkları da pek söylenemez.

\n

Artık Kıbrıs sorununa bakışa köklü bir değişiklik getirme zamanı gelmiştir. Böyle bir dava, bu denli sürüncemede bırakılamaz. Adadaki taraflar arasında anlaşılmaz bir tutumla sürdürülmeye zorlanan görüşmeler artık iyice anlamsızlaştı. Bugünkü durumu, yani Adada yan yana pekâlâ gerilimsiz yaşayabilen iki devletin varlığını de facto tanımak, yani olayların durumların zorladığı kaçınılmaz bir gerçeklik sayıp bu durumdan kalkarak geleceğe bakmak gerekiyor.

\n

Öyle yapılırsa, Ankaranın ve KKTCnin birlikte ve iyi planlanmış çabalarla başaramayacakları iş yoktur. Saygınlık, gurur ve refah o başarıların arkasında bekliyor. Türk diplomasisi başka Ortadoğu hayallerini bırakıp çalışmalarını bu konu üzerinde yoğunlaştırmalıdır.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları