Mümtaz Soysal

Siyasal Sınavlar

29 Nisan 2013 Pazartesi

\n

BAHARIN son haftaları, Meclis tatilinden sonra başlayacak olan siyasal dönemin gelişmeleri konusunda ilginç bazı ipuçları verebilir. O dönem, 2014 ve 2015 yılları boyunca kısa denebilecek aralarla üç önemli yarış öncesinde partilerin kendi içlerinde derlenip toparlanmalarını gerektirecek.

\n

İlk yarış ya da sınav, gelecek yılın martına rastlayan yerel seçimler. Yereldeyip geçmeyelim; partilerin örgütlerine çekidüzen verecek olan o seçimlerdir. Arkadan gelen cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler konusunda hayli önceden bir fikir verebilecek olan da o yerel seçimlerdir.

\n

Şimdiden partilerin güçleri ve elde edecekleri sonuçlar konusundaki tahminler o tarihe kadar yaşanacak durumlara ve çıkarılacak adaylara göre değişiklikler geçirebilir. Ayrıca, yereldeki başarı dereceleriyle genel seçimlerdeki başarılar birbirinden farklı olabilir. Bu bakımdan birbirine en yakın sonuçların AKPde görüleceğini şimdiden söylemek pek yanlış olmaz. Partinin genel politikası doğrudan doğruya, nerede olurlarsa olsunlar seçmenlere verilecek hizmetlerin neredeyse maddi denebilecek niteliklerine dayalı olduğu için genel ve yerel seçimlerdeki başarı derecelerinin birbirine yakın olması doğaldır.

\n

Buna karşılık iç güvenlik, terör, dış politika ve özellikle de adalet ve yargı hizmetleri bakımından AKP oyları arasında yer yer ve değişik nüfus kesimlerine göre değişen büyük farklar görülmesi de beklenmelidir.

\n

Ama, iktidar partisi için yapılabilecek tahminlerden daha çok önem taşıyan ve buna karşılık önceden kestirilmesi de en zor olan, muhalefetçe alınacak oylardır. Hem ana muhalefet olarak hem de irili ufaklı öbür muhalefet partileri için.

\n

Kısaca söylemek gerekirse, o yelpazenin kanatları açısından bugün görünen ve pek de parlak olmayan durumun değişmesi ve yakın gelecek açısından umut verici olabilmesi 2014 Martına kadarki süreçte bu partilerin şimdiki kusurlarından sıyrılıp işsizlik ve geçim sıkıntıları gibi sorunlara ciddi çözümler getirmelerine ve onların gerçekleştirilmesi için ciddiyetle çalışacaklarına ilişkin bir güven izlenimi vermelerine bağlıdır. Ne yazık ki, bu kesim açısından en açık gerçeklik de bu ciddiyet ve güven eksikliğiymiş gibi yaygın bir kanı var. O giderilmezse büyük başarı da beklenemez elbet.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları