Kalpler kıpır kıpır!

15 Mayıs 2023 Pazartesi

Yazıyı kaleme aldığımız saat 22.00 sıralarında CHP Genel Merkezi’nin önü, “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganlarıyla inlemeye başlamıştı. CHP Genel Merkezi ile AKP Genel Merkezi arasında birkaç kilometre var. Orada da kutlama hazırlıkları dikkati çekiyordu. 

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalma olasılığı iki tarafın da hesaplarının birleştiği durumdu. 

Daha erken saatlere, 19.00 sıralarına dönersek... Şaşırtıcı bir tablo yok! Anadolu Ajansı (AA) verileri alıp uzun süre fermente etti. ANKA da kendi örgütlenme gücünü zorlayıp güvenilir bilgiler vermeye çalıştı. İki ajansın verileri arasında zaman zaman farklılıklar çıkması, akla AA’nın önceki seçimlerdeki “sabıkalarını” getirdi. Yüksek Seçim Kurulu’nun bugünün iletişim olanaklarına oranla çok daha gerilerde kalması da şaşırtıcı değildi.

***

Dün akşam CHP Genel Merkezi’ni önceki seçimlerden daha hazırlıklı gördük. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın “kadro gücü” ile seçim sonuçlarına eğilmesi hemen fark ediliyordu. İmamoğlu ile Yavaş’ın genel merkezde basın toplantısı düzenlemeye hazırlanırken kendi seçimlerinde yaşadıklarını çok sık anımsadıkları dikkati çekiyordu. Her iki başkanı da başarılı bir kampanya yürüttükleri için kutladık. 

CHP Genel Merkezi’nde yabancı gazetecilerin çokluğu ayrıca dikkat çekiciydi. Norveç’ten Japonya’ya, Çin’den Mısır’a pek çok ülkeden gazeteci vardı. Dünya basını Kılıçdaroğlu’nun başarılı olacağını öngörerek hazırlık yapmıştı. 

Faik Öztrak’ın ardından İmamoğlu ve Yavaş’ın medya önüne çıkması ciddi bir arka plan hazırlığının yansımasıydı. 

Bütün katlarının ışıkları yanan CHP Genel Merkezi’nden çıkıp binanın 200 metre uzağına kadar gelmelerine izin verilen kalabalığı selamladık. Ankara’nın neredeyse bütün renkleri vardı. Bitlisli bir genç, Kılıçdaroğlu’na oy verdiklerini ama milletvekilliğinde kendi partilerine mührü bastıklarını söyledi. İddiası şuydu:

-Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’dan Ege sahillerine göre daha fazla oy alacak!

İlk sonuçlara baktık. Sanırız haklı çıkacak.

***

Yazıyı kaleme aldığımız saatlerde seçimin ikinci tura kalma olasılığı yüksekti. Sonuçlara bakarken gündüz oy kullananları düşündük. Nasıl da büyük bir heyecan vardı. Ankara’nın değişik bölgelerinde 7 okulu dolaştık. Oy verenler düşüncelerini heyecanlı hareketleriyle açık ediyorlardı.

Pek çoğu uzaktan iki elini birleştirip kalp işareti yapıyordu. Onlardan bazılarıyla gece telefonlaştık. Gündüz elleriyle kalp yapmışlardı ama gece kalpleri kıpır kıpırdı.

Katılım oranının yüksek olacağı sabah saatlerinden belliydi. Hasan Ali Yücel Sosyal Bilimler Lisesi’ne uzun süre giremedik. Araç kuyruğuna oy atma kuyruğu eşlik ediyordu.

Temel Karamollaoğlu’nun da oy kullandığı Çankaya Lisesi’nde kimi sandıkları kaldırıp sarsarak yeni oy atılmasını sağladılar. Katılım yüzde 95’ti.

Seçim günü güvenliğinde sorun olmadı. 

Bu güzel ama...

Seçim sonuçları güvenliği hâlâ ciddi sorun olarak devam ediyor!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları