'Batı' Batarken

18 Ağustos 2011 Perşembe
\n

Dünyanın en etkili haber dergilerinden biri olan Time”, bu hafta kapağına Avrupanın çöküşü ve düşüşünü çıkarmış.

\n

Konuyu içerde Avrupanın Sonubaşlığıyla sürdüren dergi,Avrupanın ekonomik birliği çözülüyor, Londra tutuştu; kıtanın kadim, güvenilir ticari partneri ABD, Avroyu ve günü kurtarabilecek durumda değildiyor ve ekliyor: Eski düzene veda edin!

\n

Eski düzene veda dendiğinde işin içine aslında ABDnin çaptan düşmesi de giriyor. Uzun yıllar Amerikada yaşayan, ABDnin kalburüstü üniversitelerinde ders veren, saygın düşünce kuruluşlarında çalışan arkadaşlarım ABDnin salınımını öyle ki koma halitürü ifadeler kullanarak tanımlıyorlar.

\n

Hal böyleyken meselenin damardan Batının çöküşü!olarak konması lazım.

\n

Ancak Timebir Amerikan kuruluşu olduğundan, kırmızı siyah fon üzerinde yükselen alevlerin yer aldığı dramatik kapağın altına -belli belirsiz bir dipnot gibi!- bu tespit, parantez açılarak Ve belki Batının da (çöküşü) eklemesiyle ayrı bir not şeklinde düşülüyor

\n

Başlığın ancak büyüteçle görünebilen alt bölümü de eklendiğinde tablo, Avrupa ve dahi Batı çöküyor!a dönüşüyor.

\n

Bir dönemin sonu

\n

Yalnız Avrupa değil, Batıda hepten bir dönemin sonuna gelindiği kesin.

\n

Okyanusun iki yanında da; Doğudan yükselen yeni güçler karşısında zorlanan rekabet, sarsılan değerler, yitirilen özgüven, başa gelen kifayetsiz liderler, geleceği içeren belirsizlikler, kabaran öfke ve popülizmler gibi bire bir örtüşen sorunlar var.

\n

Önceki gün daha yeni, gazetelerde yer alan haberlerde Cumhuriyetçi Partinin 2012 seçimlerine hazırlanan adaylarından Michele Bachmann ile Rick Perrynin Amerikanın İncille yönetilmesini isteyen köktenci hareketlerle bağlantıları gündeme getiriliyordu

\n

Aynı haberler kapsamında, başkanlık seçiminin yükselen yıldızı gözüyle bakılan Bachmannın internet sitelerinde siyahların köle yapılmasını savunan kitaplarönerdiği söyleniyordu

\n

Hangi gerekçeyle?

\n

Bachmann, ilk dönem 20. yüzyıl ırkçılığını hatırlatan bir söylemle; Tüm kültürler aynı düzlemde ve eşit değildir!diyor.

\n

Benzer fikirlerle Eski Kıtada da bir manifesto hazırlayan ve eyleme geçen bir fanatik, bir ay önce bu uğurda 77 kişinin canına kıydı.

\n

Norveçli Breivikten bahsediyorum….

\n

Breivik de, şunun şurasında Bachmann gibi; kültürlerin eşit olmadığına inanıyordu. Siyaset yolu yerine o, bir büyük terör eylemine girişmek suretiyle, kurtarmak istediği Avrupa medeniyetiniaklı sıra sarsmak istedi. Kendi iddiasına göre böylelikle bir devrimtetiklemeye niyetlendi!

\n

Breivikin başlatmak istediği devrim, çökmekte olan Batının üstünlüğünün yeniden tesisiydi!

\n

Norveçli cani, internette yayımlanan 1500 sayfalık manifestosunda 21. yüzyıl başında Batı uygarlığı kültürel özgüven kaybından mustaripdemekteydi: Batı, üstün uygarlığının anlamını yeniden keşfetmek, o uygarlığı tekrardan tesis etmek zorunda!!

\n

Batı uygarlığının çöküşü üzerinde son dönemde çok konuşulan makaleler,TV dizileri ve kitaplar yayımlayan ünlü Harvardlı profesör Niall Ferguson da rastlantıya bakın ki yaptığı teşhiste Breivikten -heyhat!- çok farklı bir sonuca varmıyor.

\n

Telegraphta yayımlananBatı şimdi neden çöküyor / Why the West is now in decline \t\t(6 Mart 2011) isimli analizini Harvardlı bilim adamı da bire bir şu sözlerle noktalıyor:

\n

(Batı) Medeniyetimize olan inancımızı yitirdik!

\n

Ağır ‘yas’ duygusu

\n

Batının iki yakasında, en uç noktadaki ırkçı politikacısından fanatik teröristine, ciddi bilim adamına, sokaktaki adamına dek... farklı dozlarda değişen ve farklı tepkilerle ortaya konan geniş genel bir özgüven kaybındanyakınma; Batının eski mutlak üstünlüğünün yitirilmesinden duyulan öfke/kaygı/üzüntü/ büyük bir kayıp/yas duygusu var.

\n

İngiliz tarihçi Ferguson; Rönesans, Reform, bilim devrimi, Fransız-Amerikan devrimleri, sanayi ve oy (demokrasi!) devrimi üzerine oturan 500 yıllık Batı medeniyeti üstünlüğünün 1. Rekabet, 2. Bilim, 3. Mülkiyet hakkı, 4. Tıp, 5. Tüketim toplumu, 6. Çalışma etiğine dayandığını; bu büyük birikimin dünyanın ortak malı haline geldiğini, kendi silahlarıyla kendisine rekabet açan yeni dünyada Batının giderek açmazda kaldığını, açmaza yeni fikirlerle karşılık veremediğini söylüyor.

\n

Bu açmazı -tepedekiler dışında- her eve giren ekonomik kriz tamamlıyor. İşsizlik artarken talep daralıyor. Avrupanın en büyük kazanımı olan refah devletiküçülüyor. Öfkeye kapılan kitleler, Atinadan Madride dek meydanlara iniyor; Londrada olduğu gibi dükkânları yağmalayıp, yakıp yıkıyor.

\n

Sade şu son yaz aylarında gündeme gelen olaylar Breivikten Londra isyanına.. ABDde Bachmannın yükselişine dek alabildiğine kaygı verici.

\n

Beter olsunlar!diye sevinmeyin.

\n

Güçlü devletler, böyle ne zaman uçurumun yamacına gelseler, dünyanın başına bela gelir.

\n

İkinci Dünya Savaşı öncesinin en popüler kitaplarından birini, ünlü Alman tarihçi Oswald Spengler yazmıştı. …

\n

Spenglerın satış rekorları kıran kitabının adı neydi biliyor musunuz: Batının Çöküşü/Der Untergang des Abendlandes” .

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları