21 Nisan 2011 Perşembe
\n\n\n\n\n

Sümeyye \nHanımın Sakızı!

\n

\n\n\n\n

Vaktiyle, Muhsin Ertuğrul, Şehir Tiyatrolarının dergisinde bir uyarı yayımlamıştı. Tiyatro seyircilerinin uyması gerektiği kuralları bir bir sıralamıştı...

\n

Tiyatro seyrederken sakız çiğnemek, fındık fıstık atıştırmak, düzeni bozacak hareketler yapmak, sahnedekilere laf atmak gibi hareketler yasaktı!

\n

Bir kez, kendini bilmez bir seyirci, Düşman adlı bir oyunu seyrederken ayağa fırlamış Bu ahlaksızlık nedir? diye bağırıp ortalığı karıştırmıştı. Yaka paça dışarı atılmıştı. Bu çirkin davranış uzun süre gazetelerde kınanmıştı.

\n

***

\n

Sanata karşı saygılı davranmak uygar olmanın gereğidir. Bir resim sergisinde bir tabloya kızıp ya da bir operada karşındakini beğenmeyip oturduğu yerden ileri geri söylenmeye kalkışanlar, soluğu kapı dışında alırlar! Hele tiyatroda, balede, operada seyirci sırasına oturan kişi, perde kapanıncaya kadar yerinden kolay kolay kalkamaz... Bir belirli düzeni vardır tiyatro izlemenin. Atatürk bile oyunun başlama saatinden şaşmazdı. Muhsin Bey de büyük adamlar gelecek diye oyunu bekletmez zamanında başlatırdı... Hele hele ön yerlere oturup ağzındaki sakızı şaklata şaklata oyunu seyretmeye kalkışanların bir daha tiyatro salonunda yer bulabilmeleri olanaksızdı!..

\n

***

\n

Geçen gün Devlet Tiyatrosunda bir oyunu izlemeye gelen Başbakan Erdoğanın kızı Sümeyye Hanım, durup dururken bir olay çıkardı. Sahnedeki bir oyuncu ona sataşmış, o da hemen kalkıp salonu terk etmiş, ardından da birkaç kişi onu izlemiş!.. Kültür Bakanı da böyle bir olayın suçlusu olarak sahnedeki oyuncunun maaşından bir aylık kesinti yaptırmış! Sümeyye Hanım ağzındaki sakızı çiğniyormuş, hem de ön sıradan. Tam karşısındaki oyuncu da, bir ara sakız çiğner gibi yaparak sanata karşı yapılan terbiyesizliği kınamış!

\n

Üstelik de rolü gereğiymiş yaptığı!..

\n

AKPnin Kültür Bakanı, CHP Genel Sekreterliğinden AKP Bakanlığına gelmeyi başarmış Ertuğrul Bey, Devlet Tiyatrolarını değiştirmeyi, kendi kafasına göre yepyeni bir tiyatro yönetimi kurmayı planlıyormuş! Ne gerek varmış birtakım sanatçılara para ödemeye, ne gerek varmış sanata, edebiyata, tiyatroya, resme!

\n

Başbakanın kızının tiyatroda sakız çiğnemesini de terbiye dışı bulmaya...

\n

***

\n

Taksimdeki Kültür Sarayı yıllardır bomboş! Yıkılıp yerine cami mi yapılacak, ne olacak? İstanbul gibi bir şehrin en önemli bir sanat yuvası neden yıllardır görev dışı? AKP Kültür Bakanı neden böyle bir duruma seyirci?

\n

Sümeyye Hanımın sakız çiğneyerek tiyatro seyretmesi iyi de, sahnedeki aktörün bu çirkinliği görüp uyarmaya kalkması mı kötü?

\n

***

\n

Seçimlere gidiyoruz!.. AKP ve CHP milletvekili adayları arasında bir tek gerçek yazar, bir tek gerçek sanatçı var mı? Menderesin dediği gibi Odunları göstersem seçimi kazanırım kafası bir kez daha mı güncelleşti?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları