Çılgınca Bir Gidişi Durdurmak!

22 Mayıs 2011 Pazar
\n

Üç İstanbulromanını okuyanınız vardır. Saltanat, Mütareke, Cumhuriyet dönemlerini anlatır. Bir aydının yaşantısıdır.

\n

Mithat Cemal Kuntay Beyoğlu Noteriydi. Ama gerçek mesleği yazarlıktı. Üç İstanbulTürk edebiyatının sayılı romanlarındandır. Kocaman bir kitap, ama güzel yazılmış, İstanbulu bir canlı varlık olarak başarıyla işlemiş...

\n

Şimdilerde iki İstanbuldan söz ediliyor! Trakya ortadan kesilip ikinci bir Boğaz açılacakmış! Yok, yetmiyor, bir de Asya tarafında bir İstanbul daha!..

\n

Sanki nüfusu yirmi milyonu aşmış İstanbulun tüm dertlerini dindirmişler, sorunlarını çözümlemişler de ikinci, üçüncü İstanbul daha yaratacaklar!..

\n

***

\n

Çılgınca bir fikir!.. Kendisi de böyle diyor ya, gerçekten delice!.. Bir başbakanın bu tür akıl dışı işlere heveslenmesine başka ne ad verilir?

\n

Pek çok illerimizden yıllardır sürüp gelen bir çözülme var. Kaçan kaçana! İnsanlar işsizlikten, yoksulluktan kurtulmak için kendilerini büyük kentlere atıyorlar. Bir iş, bir ekmek, bir geçim olanağı buluruz umuduyla... Sen ikinci, üçüncü İstanbullar yaratma hayali kuracağına, git bu kentlerde yaşama olanakları yaratmaya bak, insanların İstanbula, İzmire, Ankaraya göç etmesini önle...

\n

İstanbul Tayyipin malı mı? Yoksa tüm insanlığın, tüm uygarlığın, tüm tarihin bir kopmaz parçası mı? Sen kalk Rizeden Kasımpaşaya gel, doğru dürüst bir eğitimden geçmeden, her şeyi bilen bir adam olmaya heveslen!

\n

***

\n

Şu seçim var ya, bir ay sonra gerçekleşecek seçim, hepimiz için bir dönüm noktası... Ya, bir ışık yanacak, ya karanlık büsbütün çökecek!.. Ülkenin yetmiş beş milyon insanı bir uçurumun kenarında! Ters bir adım atsa, içinden çıkamayacağı bir derin çukurda boğulacak... Bu ülkede hiçbir zaman böylesine umutla umutsuzluğun bir bütün olarak karşımıza çıkmasını yaşamamıştık. İyi kötü bir şeyler olurdu, olmazdı, ama işler yine anayasa, yasalar çizgisinde yürürdü... Bu kez her şey bir tek adamın elinde! Ya bir çıkış, bir kurtuluş olacak ya da elde ne varsa hepsi gidecek!..

\n

***

\n

İstanbul gibi bir dünya kentini paramparça etmeyi göze alan bir kafanın, ülkeyi daha yıllarca yönetmeye, yönlendirmeye kalkışmasını önlemek, bu çirkinliklere, kötülüklere giden akışı durdurmak, senin benim bir tek oyuma bağlı!

\n

Yalnız İstanbul değil, koskoca Türkiyenin yazgısıdır söz konusu olan!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları