Ekonomimiz Yavaşlarken

04 Eylül 2012 Salı
\n

\n

İktidardaki politikacılar, kamuoyuna sürekli pembe tablolar çizmeyi severler.

\n

Yıl sonunda o tabloların rengi kızıla mı dönmüştür? Yani ülke ekonomisinde yangın mı vardır? İktidar sözcülüğünü yapanların popülist olanları için yangına bile bir kılıf bulmak birincil görevdir.

\n

Ama her iktidar politikacısının böyle olduğunu da söylemek, ayakları yere basan, dürüst siyasetçilere haksızlık yapmak olur.

\n

AKPnin onuncu iktidar yılında -ki kendileri buna özellikle ustalık dönemi adını vermekten hoşlanıyorlar- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki yıl için bütçe hedeflerini tutturamayacağımızı söyleyerek ilk defa 2009 yılında küçülme yaşandığını hatırlatmakla yetinmiyor. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız için uyarıda bulunuyor.

\n

Uyarı sade vatandaşlardan önce, hükümetin mali disiplin politikasını izlemesi istenilen bakanlarınadır.

\n

Şimşek bu uyarısını Bakanlar Kurulu toplantısında da yapmış mıdır?

\n

Bilmiyoruz.

\n

Zira o toplantılarda nelerin görüşüldüğünü, ne tür kararlar alındığını açıklayan Hükümet Sözcüsü Başbakan Yardımcısı Arınçtan öyle bir söz duyanımız olmadı.

\n

Başbakanımız da, yardımcıları da, her konuşmalarında bize pembe ufuklardan söz eden öyküler anlatmaktan usanmazken, önceki gün bir televizyon programında konuşan Batmanlı Maliye Bakanımız, küresel ekonomide İkinci Dünya Savaşından sonra ilk defa üç yıl önce küçülme yaşandığına gönderme yapma gereği duydu.

\n

Bakan Şimşeki 2009a götüren mali tablo, bütün dünyada emtia fiyatlarında artış olmasıyla örtüşüyor. Bu Maliye Bakanı açık açık bu yıl bütçe hedeflerinin tutturulamayacağını haber verirken nedenlerini de memur maaşlarındaki zammın altını çizerek anlatıyor! Ve erken emekliliğin getirdiği tehlikeyi öne çıkartıyor!

\n

Aynı hükümetin bazı üyelerinin Maliye Bakanlığı ile görüşmeden yatırım yapmaya kalktığını, bu doğrultudaki yazılı uyarılarının da dikkate alınmadığını söyleyen bir Maliye Bakanı, koalisyon hükümetlerinde olsa, diyelim ki o koalisyonu oluşturan farklı partilere mensup bakanlar arasında görüş ayrılıklarından dertlidir.

\n

Oysa tek başına iktidar olmanın istikrar sağladığını her fırsatta söyleyen bir başbakanın, bugün özellikle mali disiplin açısından bakanlarına söz geçiremediğinin de itirafıdır Mehmet Şimşekin dert yanışı.

\n

Aslında 2002’de genel seçimle devraldığı iktidarın tüm envanterlerini öncelikle özelleştirme uygulayarak ve özeleştirilen kamu işletmelerinin taşınmazlarını değerlendirerek geçici parlak sonuçları bir başarı olarak gösteren Erdoğan için deniz bitmek üzeredir.

\n

Maliye Bakanının parti disiplini içinde tam tamına söyleyemediği açıklamanın sade yazı diline çevrilmesi bu sonucu işaret ediyor. Özellikle siz bordro mahkûmları:

\n

Memurlar, hele sizler. Emekliler....

\n

Lütfen kemerlerinizi daha da sıkın.

\n

Zira pilotun, uçağımızı türbülansa soktuğunu alandaki kuleden bildiriyorlar.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları