Selçuk Erez

Turizmi kaos kurtarır!

12 Mayıs 2016 Perşembe

Rus uçağını düşürdük, barış istemedik, komşuların içişlerine karıştık, kentleri çimentoyla kapladık: Daha çok turist mi gelecekti? Cari açığımızın yüzde 65’ini kapatan turizm eridi, oteller kapandı, çalışanlar işsiz kaldı.
Yetkililer şimdi durumu sağlık turizmi ile kurtaracaklarına inanıyorlar. Binbir sorunu olan sağlık sistemimiz, kelliğini gidermek, burnunu düzeltmek için gelecek yabancıların sayısı arttıkça daha da zorlanacak, gelenler memnun kalmayacaklardır.
Çare?
Son zamanlarda turizm sektörünün kaotik bir karakter taşıdığını, kaos teorisini bilmenin doğru tutumlara yol açacağını belirten bilimsel yayın sayısı çoğalmaktadır.
Öyleyse her şeyden önce kaos turizmine girişmeliyiz. Bu konuda ne yapabiliriz?
Kaos turizmini, rafting, yamaç paraşütü ve düz dağa tırmanmaya meraklılar başta olmak üzere birçok insan sevebilir. Bu tür organizasyonlar, İspanya’da boğaların sokaklarda kalabalıkları kovaladıkları, yakaladıklarını deştikleri bayramlara gidenlere de çok çekici gelebilir.
Nasıl olacak?
Kaos yaşamaya gelecek yabancılar, gümrük kapılarında karşılanacak, her birine depresyon ilacı, gaz maskesi, talsidli, bikarbonatlı su içeren pet şişeler hediye edilecektir.
Çocuklulara, Diyanet’in çocuk dergisinin, “Şehit olmak istenir mi?” diye soran oğluna, “Kim Cennet’i kazanmayı istemez ki” cevabını veren babanın ve “Keşke ben de şehit olsaydım” diyen kız kardeşini, “Sen askere gidemezsin ki” diye avutan abisinin söyleşilerinin yer aldığı sayfalarını İngilizce, Fransızca ve Japonca çevirip dağıtacağız.
Bu turistleri Topkapı Sarayı, Ayasofya, Kariye gibi yerlere götürüp zaman kaybedeceğimize Minyatürk’e götürüp tüm kültür varlıklarımızın ufağını göstereceğiz. İstanbul surlarının cahilce restore edilerek kuşa çevrilmiş bölümlerini de mutlaka gezdireceğiz
Turistler, gazetecilere baskıyı yerenlerin, barış sevdalılarının, 1 Mayıs’ların yıldönümlerini, devrim ve Gezi şehitlerini anmak isteyenlerin yürüdükleri Beyoğlu’na ya da Kadıköy iskelesine götürülecek, onlara, “Kaskını çıkar copunu bırak delikanlı kim bakalım” gibi şarkılar ve sloganlar ezberletilecek, ellerine pankartlar verilecektir. Bu şekilde yeterince biber gazı solumalarına, bir bölümünün ters kelepçeyle götürülmelerine olanak sağlanacaktır. Bu ara, yaşlılara ve çocuklara orantılı, genç ve orta yaşlı turistlere ise orantısız güç uygulanacaktır. Yaşlılara tazyiksiz, gerisine de tazyikli su sıkılacaktır.
Kaosçular en az bir muhtar toplantısına, bir Amed Spor maçına götürülecektir. Kaos turistleri, gezi bittiğinde otellerinden alınıp özgün bir şekilde sınır dışı edileceklerdir.
Sonra? Hepimiz, her şeyi bilen o benzersiz kişinin kaos turizminden Türkiye’ye akmaya başlayacak milyonlarca doları, sadece kaosun sürdürülmesi amacıyla tüketmesi için yalvarmaya, adak adamaya ve çaput bağlamaya başlayacağız. O da bizi kuşkusuz kırmayacaktır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları