Biden Ermenistan İçin Teşekkür Etti, Gazetecilere Özgürlük İstedi

04 Aralık 2011 Pazar
\n\n\n

Türkiye kamuoyu bir süredir Başbakanın Dersim için dilediği özrü tartışadursun, AKP hükümeti Ermenistan ile imzaladığı protokolleri yeniden gündemine almış bile... Gelişmeyi, ABD Başkan Yardımcısı Joe Bidenın Ankara temaslarının perde arkasından öğrendik. Biden, Ankarada görüştüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçeke bu yüzden teşekkür bile etmiş!

\n

ABD yönetiminde Başkandan sonraki en yetkili isim olan Biden, kahvaltıda bir araya geldiği Çiçek ve sonrasında Çankaya Köşkünde iki saate yakın görüştüğü Güle şu mesajları vermiş:

\n

Yeni anayasa Araplara da örnek olacak: Yeni anayasa hazırlıkları hakkında Çiçekten bilgi alan Biden, bunun Türk halkının reform ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, bölgede demokrasiye geçen ülkeler ve halkları için de çok güçlü bir örnek teşkil edeceğine inandığını belirtmiş. Biden, Anayasal reform sürecine Kürt parlamenterlerin dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti de özel olarak belirtmiş.

\n

Tutuklu gazeteciler için kaygılıyız: Türkiyedeki yargı sisteminin işleyişiyle ilgili ABD yönetiminin duyduğu kaygıları ve reform beklentisini de Çiçek ile görüşmesinde kayda geçiren Biden, tutuklu gazetecilerin durumunu da özellikle vurgulayarak reform sürecinde bu konuların da ele alınmasından umutlu olduğunu belirtmiş.

\n

Protokoller için çifte teşekkür: Biden hem Gül hem de Çiçek ile görüşmesinde Ermenistan konusunu gündeme getirmiş. Türkiyenin Ermenistan ile 2009 yılında imzaladığı ancak daha sonra rafa kalkan normalleşme protokollerini yeniden parlamento gündemine almasından duyduğu memnuniyeti belirten Biden, Türk parlamentosunun protokolleri önümüzdeki aylarda onaylamasını umuyorumdemiş.

\n

Mezhep savaşı Suriyeyi aşar: Gül ile görüşmede Suriyede yaşananlar da gündeme gelmiş. Esad yönetimi sonrasındaki belirsizliklere ilişkin çeşitli çevrelerin kaygılarını anladığını belirten Biden, Ama Esadın kalması da bölgede istikrarsızlığın temel kaynağı olacaktır. En büyük tehlike de mezhep çatışmasının Suriyenin sınırlarının ötesine taşma riskidir mesajını vermiş.

\n

Irak müdahaleye karşı: Çankaya Köşkündeki görüşmede ABD yönetiminin, PKK ile mücadelede Türkiyenin yanında olmaya devam edeceğini belirten Biden, gelmeden önce görüştüğü Iraklı liderlerden Ankaraya PKKye karşı daha fazla adım sözü getirmiş. Irak üzerinde yabancı ülkelerin etkisinin konuşulduğu bölümde Biden, Iraklılar ülkelerine dışarıdan müdahalelere fevkalade tepkililer ifadesini kullanmış. ABDnin Iraktan çekiliş süreci konusunda da Biden, askeri unsurlarını bu ülkeden çekeceklerini ancak sivil alandaki ilişkilerini daha da arttıracaklarını belirterek Aslında Iraktaki varlığımız daha da derinleşecekdemiş.

\n

İranın etkisi azaldı: İranın başta Irak olmak üzere bölgedeki birçok konuyu etkileme kapasitesinin azaldığı görüşünü Güle ileten ABD Başkan Yardımcısı İranın bölgedeki etkisi azalmış durumda. Dünyadan izolasyonu da her geçen gün artıyor tespitini aktarmış.

\n

İsraille arayı düzeltin: Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi beklentisini de Güle aktarmış Biden. Türkiye ve İsraili ABDnin en yakın dost ve ortakları diye niteleyen Biden, iki ülke arasındaki mevcut gerginliklerin ve ilişkilerdeki hasarın onarılması gerektiği mesajını vermiş. Bu yöndeki her fırsatın değerlendirilmesi için ABDnin birlikte çalışma teklifini de Cumhurbaşkanı Güle iletmiş ABD Başkan Yardımcısı...

\n

ABDnin, Türkiye ile ilişkilerinde ve bölge politikalarındaki önceliklerini gösteren bu konularda 2012 yılının ilk aylarında ne tür gelişmeler olacağını merakla bekleyeceğiz.

\n

Gül bu kez doğrusunu yaptı

\n

Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Köşke çıktığı 2007’den bu yana AKP hükümetinden gelen yasa ve kararnamelerin istisnasız tamamını hiç itirazsız onaylaması bu köşede birkaç kez eleştirilmişti. Başta demokrasi ve özgürlükler meseleleri olmak üzere birçok konuda duyduğu rahatsızlığı kamuoyu ile sıkça paylaşmasına karşın Gül, bu konuların hiçbirinde yürütmenin başı olarak üzerine düşen görevi yerine getirmemişti.

\n

Önceki gün bu geleneği ilk kez bozarak şike ve teşvik primine verilen cezaları hafifleten yasayı veto eden Gül, sadece kendi vicdanı doğrultusunda değil aynı zamanda kamuoyunun genel beklentisi yönünde hareket etmiştir. Cumhurbaşkanı Gülün bu hassasiyetinin AKPnin muhalefetle işbirliği ihtiyacı dahi duymadan çıkardığı diğer kanunlarda da sürmesini temenni ederiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları