CHP’nin Köşk Adayının Fotoğrafı

11 Nisan 2014 Cuma

Yerel seçim sonuçları açıklanır açıklanmaz Türkiye’nin gündemi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandı. Seçimlerden birinci çıkan iktidar partisi AKP’nin oyun planı üç aşağı beş yukarı belli. Adayları çok büyük olasılıkla Başbakan Erdoğan olacak. O cephede merak edilen konu, Erdoğan’ın seçimleri kazanarak Köşk’e çıkması durumunda ‘Başbakanlık’ ve ‘AKP Genel Başkanlığı’ koltuklarının nasıl ve kimlerce doldurulacağı.

BDP Öcalan’ı dinler
Muhalefete gelince... BDP ilk turda kendi adayını çıkaracak. Eğer seçim ikinci tura kalırsa mevcut iki aday arasında Kürt sorunu ve demokratikleşme konusunda en çok kim umut veriyorsa onu destekleyecekler. Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan vereceği işaret belirleyici olacak.

MHP ‘ikinci tercihe’ güveniyor
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin tutumunu salı günkü grup toplantısında ortaya koydu: Tayyip Erdoğan dışında her Türk vatandaşı olabilir! Bahçeli aynı konuşmada MHP’li bir isim kadar, CHP’li ya da Erdoğan dışındaki herhangi bir AKP’linin de cumhurbaşkanı olabileceğini belirtti. Bahçeli kendisi kesinlikle aday olmayacak. MHP’de yapılan değerlendirmelerde, “Hem AKP hem de CHP seçmeninin ikinci tercihi MHP’den yana. Bu yüzden bulacağımız adayın şansı çok yüksek olacak” görüşü ön planda.

Akşener MHP’de tartışılmıyor
MHP mutlaka kendi adayını gösterecek. CHP ile görüşerek ortak bir aday çıkarma gibi bir niyetleri yok. Zaten ‘işbirliği’ görüntüsü de her iki partinin tabanında belli oranda tepki de alıyor. Bahçeli geçmişte parti içinden Sabahattin Çakmakoğlu, parti dışından ise Prof. Kamil Turan’ı cumhurbaşkanı adayı göstermişti. Bu kez toplumun diğer kesimlerine de sıcak gelebilecek yüksek profilde bir aday arayışı içine girebilirler. Kulislere erken yayılan “MHP’nin adayı Meral Akşener” söylemi MHP genel merkezinde ciddi biçimde ele alınmış değil.

Kılıçdaroğlu ‘olmazları’ gösterdi
Sıra geldi CHP’ye.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ge-çen hafta Hürriyet’e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:
“Ben siyasi kimliği, bir partiye aidiyeti olmaması gerektiğini söy-ledim. Sivil biri de olmalı. Dünya dengelerini iyi okuyan, iyi eğitim olmış birisini isteriz. Her yurttaşın kabul edeceği biri olmalı...”
Bu tanımdan CHP’nin adayının kim olacağını çıkarmak oldukça güç. Kılıçdaroğlu’nun bu tanımlamasıyla şimdilik ‘olurları’ değil, ‘olmazları’ gösteriyor.
Emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ‘sivil’ olmadığı için CHP liderinin çizdiği tanımın içine girmiyor.
Benzer biçimde, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Grup Başkanvekili Güldal Mumcu, Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan gibi CHP tabanına sıcak gelebilecek isimler de ‘siyasi kimlikleri olduğu için’ o tanımının dışında kalıyor.

Erdoğan-Gül çekişmesini bekleyecek
Öyleyse kim?
CHP lideri isim tartışmasına girmek yerine bir süre daha beklemekten yana. Özellikle de AKP içinde Erdoğan ile Gül arasındaki çekişmenin sonucunu görmek istiyor. Kamuoyunda ve kurmaylarında oluşan ‘Erdoğan aday olur’ algısının aksine Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın adaylığının netleşmediği düşüncesinde. Bu yüzden kendi adayını açıklamak için acele etmiyor.

BDP ile temas istedi
Kılıçdaroğlu da MHP ile bir ‘ortak aday’ çalışması yapılmasına sıcak bakmıyor. Görünen o ki, CHP de kendi adayını çıkaracak. Eğer olacaksa uzlaşı kimin adayı ikinci tura kalırsa onun üzerinde olacak.
CHP lideri Köşk seçimini, Kürt sorununda devreye girmek ve Erdoğan’ın ‘tek belirleyici’ pozisyonunu bozmak için de fırsat olarak görüyor. Kafasında BDP tabanının da sıcak bakacağı bir ismi aday gösterme fikri yatıyor. Ancak bazı kurmaylarının bu stratejiye çok ciddi itirazları var.

Ümit Boyner ismi önünde
CHP liderine birkaç kanaldan TÜSİAD Eski Başkanı Ümit Boyner’in ismi gitmiş durumda. Kılıçdaroğlu’nun kafasında çizdiği profile, bugüne kadar sıraladığı kriterlere uygun bir isim. CHP, hem milletvekilliği hem de belediye başkanlığı için Boyner’e öneri götürmüş ancak olumlu yanıt alamamıştı. Konu Çankaya adaylığı olduğunda tutumu değişir mi bilinmiyor.
TBMM Eski Başkanı Hikmet Çetin ve Prof. Mehmet Haberal’ın isimleri de CHP kulislerinde sıkça dillendiriliyor. CHP kimliklerine karşın toplumun diğer kesimlerinden oy alma potansiyellerine dikkat çekiliyor.
Kılıçdaroğlu ise şimdilik sadece önerileri dinlemekle yetiniyor. Karar için biraz daha bekleyecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları