Demirtaş: Erdoğan Işığı Gördü, CHP'yi İstemez

28 Mart 2013 Perşembe

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile önceki gün grup toplantısı sonrasında Meclis’teki odasında ‘İmralı sürecine’ ilişkin yanıt bekleyen soruları konuşma fırsatı bulduk. Eylemsizlik sonrasında başlaması öngörülen ‘geri çekilme’ süreci için Meclis’ten yasal düzenleme çıkarılması konusunda ısrarcı olan Demirtaş, CHP’nin de süreçte yer almasına önem verdiklerini şöyle ortaya koydu:
“İmralı’da Öcalan bize aynen şunu söyledi: ‘Bu mektup okunduğunda CHP-MHP neresine itiraz edecek merak ediyorum. Onların önerileridir. Hepsini dinledim, hepsini takip ettim’ dedi. Dolayısıyla CHP bu işin dışında, kıyısında köşesinde kalmamalı, içinde olmalı. Ana muhalefet partisinin de sürecin içinde olmalarını çok arzularım. CHP savaş yanlısı, tabanı savaş isteyen bir parti değil.”
CHP’nin
‘Bilgilendirilmiyoruz’ rahatsızlığı konusunda Demirtaş’ın değerlendirmesi şöyle:
“Başbakan tünelin ucundaki ışığı görmüş. Görmese şimdi CHP’yi çekmeye çalışırdı. Gördüğü için çalışmıyor. CHP’nin kendisinin ısrarla girmesi lazım. CHP’nin dışarıda kalması hükümete yarar, CHP ise zorlanır. İnsanlar savaşı bitiriyorlar, sen niye karşı çıkıyorsun, denilecek. CHP’nin önerisi olsun, baskısı olsun, denetimi olsun isteriz.”

\n

Bilgilendirelim dedik, yanıt bekliyoruz

\n

Demirtaş bilinmeyen bir gelişmeyi de aktararak CHP’ye brifing önerisinde bulunduklarını açıkladı:
“Biz resmi olarak ‘Bir heyetimiz CHP’yi bilgilendirmeye hazırdır, arzu ederlerse gönderip bilgilendirebiliriz’ diye teklif ettik. Yaklaşık 15 gün oldu, henüz bir yanıt gelmedi. Hâlâ hazırız. Gerekirse biz de genel başkanlar buluşması yapabiliriz ya da heyetlerimiz de görüşebilir.”

\n

AKP modeli \t\tbaşkanlık: Asla

\n

Abdullah Öcalan’ın kendisiyle görüşen ikinci BDP heyetine ilettiği ‘başkanlık’ sistemine sıcak bakan sözleri, sadece muhalefette değil, süreci destekleyen liberal kesimlerde ‘al - ver pazarlığı’ algısı yaratmıştı. Demirtaş da bu algıdan rahatsız:
“Bu konu ziyaret sırasında tesadüfen konuşulmuş bir konu. Yoksa Öcalan ile İmralı’daki heyet (MİT heyeti) tarafından görüşülmemiş olduğunu son görüşmemizde anladım. Biz de BDP olarak AKP’ye başkanlık konusunda bir taahhüt vermiş değiliz. Uzlaşma yoktur, olmayacaktır da. Garantisini veriyorum. AKP’nin çizdiği çerçevedeki bir başkanlığa biz şu ya da bu hak karşılığında asla evet demeyeceğiz.”

\n

Bahçeli ülkücüleri sokağa çıkarmaz’

\n

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Bursa mitingiyle başlayan ‘vur de vuralım’ tartışmasını da konuştuk Demirtaş’la. Kamuoyundaki tedirginliğin aksini düşünüyor Demirtaş:
“Ben her halükârda Sayın Bahçeli’nin sağduyulu davranacağını düşünüyorum. Ülkücü gençliği sokağa davet etmeyecektir. Belki şu anki tansiyonu yönetmek istiyor. Olup bitenlere karşı tabanını tatmin etmeye çalışıyor. Ama onun da tehlikeli bir boyuta ulaştığında çılgınca bir politika uygulayacağını düşünmüyorum.”

\n

Kandil ‘ses’ bekliyor

\n

Demirtaş, PKK’nin Kandil’deki sorumlusu Murat Karayılan’ın demecini satır arası mesajlarına kadar okuduğunu belli ederek, çok tartışılacak bir beklentiyi de dile getirdi:
“Karayılan’ın açıklamasından şunu anlıyoruz ki geri çekilme sürecinin hızlı ilerleyebilmesi için Öcalan’ın doğrudan örgütün orta kademesine seslenmesini istiyor. Sesi ile. Bunu nasıl yapacaklar bilmiyorum. Ama bir mekanizma kurulmasını istiyorlar. Tekniği mi kullanırlar, başka bir iletişim aracını mı bilmiyorum. Şu anda İmralı’nın Kandil’e, Kandil’in İmralı’ya gitme durumu olmadığına göre mektup dışında bir iletişim mekanizması kurulacak.”

\n

Erdoğan takvim \t\tdayatamaz

\n

Demirtaş’ın sözleri arasında belki de en çok tartışılacak olanlardan biri de çekilme takvimiyle ilgili:
“Kararı verecek olan ne biziz, ne bakan ne de başbakan. Kararı verecek olan, geri çekilecek olanlardır. Hükümet ne takvim belirleyebilir ne de dayatabilir. Kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir. Gerisi çekilenlerin bileceği iştir. Ne kadar sürede çekilirler, çekilirler mi çekilmezler mi, KCK’nin yapacağı açıklama dışındaki hiçbir şey çekilme takvimini netleştirmez. Sadece KCK çekileceğim derse bağlayıcı tarih o olur. Onun ötesi boştur!”

\n

KILIÇDAROĞLU: BDP’DEN TALEP GELMEDİ

\n

BDP lideri Demirtaş’ın, “CHP’yi bilgilendirmek için heyet göndermeyi teklif ettik ama yanıt gelmedi” şeklindeki değerlendirmesine CHP Genel Merkezi’nden itiraz geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Özel Kalem Müdürü Tuncay Ceylan aracılığıyla Cumhuriyet’e, “BDP’den partimize bu yönde iletilmiş herhangi bir görüşme, randevu talebi bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları