29 Ekim TRT'si

03 Kasım 2012 Cumartesi

\n

TRT, ilk gözağrım. Mesleğe orada başladım. Ankarada, Amerikan büyükelçiliğinin karşı köşesindeki binada. Haber dairesinde mütercim kadrosunda. Oradan Esin Talu Çelikkan tarafından kurtarılıp TRT Dış Yayınlara transfer oldum.

\n

Mithat Paşa Caddesinde Birleşmiş Milletleri aratmayan, insan kalitesi yüksek bir ortamda çalıştık. BBC yayıncılığını kıstas alan bir ekip... Sırpçasından Farsçasına kadar radyo yayını yapılan bir yerde, Fransızca yayınlarda eski kimya öğretmenim Türkan Mayatepekle çalışıyorduk. Türkan Hanım, Enver Paşanın kızı... Geçim derdi var, 60 küsur yaşında Fransızca spikerlik yapıyor.

\n

Devlet dairesinin ne demek olduğunu da, sansürü de TRTde anladık. Yıl 1980. Bırakın içeriyi, dışarıyı da sansürletirlerdi. Örneğin İranda Kürt grupların çatışma haberini verirken, bir etnik grupdenilmesi gerektiği bildirildi. Kürt kelimesinin kullanılması yasak! Yurtdışına Fransızca yayın yapıyoruz, İranda ne olduğunu anlatırken Kürt diyemiyoruz. Bir kısmımız bu gülünç uygulamalara fazla dayanamadı, ekip dağıldı. Yurtdışına gittim, TRT maceram sona erdi, ama bu kurumu hep umursadım.

\n

29 Ekim günü öğleden sonra TRT1in haberleri nasıl verdiğini merak ettim. O sırada barikatlar açılmış, 1’inci Meclisin orada biber gazı yiyen kitleler Anıtkabire doğru ilerliyordu. TRT1de karşıma Rutkay Azizin oynadığı Cumhuriyet filmi çıkmaz mı! Şaka mı bu dedim içimden, doğru kanalda mıyım diye kontrol ettim.

\n

Görenler hatırlayacaktır, derinliğine girmeden Atatürk devrimlerini eksiksiz anlatan bir film. Şapka devriminden harf devrimine, Menemen olayından ezanın Türkçe okutulma kararına kadar tüm önemli olayları kapsıyor.

\n

Sonra yine TRT1de 18.00 haberlerini izledim. Hayret... Sanki hiçbir yerde olay çıkmamış... İzmirde halk 29 Ekimi büyük bir coşku içinde kutlamış, aynı şekilde 1inci Meclisin önünde de kutlamalar olmuş...

\n

Kusursuz şenlik havası, ne güzel...

\n

***

\n

TRT1 29 Ekim yayını ile ne demek istedi?

\n

Ben iktidarın emrinde değilim mi dedi?

\n

Fethullah Hoca tarafında olduğunu teyit mi etti?

\n

Her durumda iki başlılık resmi, bir kez de TRT1 eliyle çizilmiş oldu.

\n

Bundan sonrasında Başbakanın Fethullah Hoca cemaatine açtığı savaşta meydan muharebelerinden birinin de TRTde yaşanmakta oluşuna hiç şaşırmayacağız.

\n

2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadarki süreçte Türkiye siyaset sahnesi pek çok oyuna gebe.

\n

Birlikte izleyeceğiz...

\n

***

\n

TRT1, 29 Ekim yayınında bayramının halka zehir edilişini görmezlikten geldi. Bu noktada bariyerleri ben kaldırtmadım”, “göstericiler teröristdiyen iktidardan farklılaştı. Ancak bu farklı tavır iktidar katlarındaki bir çatışmayı yansıtmanın ötesine geçip tarafsız yayıncılığa yetmedi. Zira bu kez de bayramın sorunsuz yaşandığını göstermek için aşırı, inandırıcılıktan uzak bir gayretkeşliğin içine girdi.

\n

Bugünün Türkiyesindeki radyo televizyon kanallarında ister özel olsun, ister kamusal egemen erkin sesiolma durumu ağır basıyor. Diziler, eğlence programları, yarışmalar... Bütün bunlar egemen erkin sesini kısmaya yetmiyor, Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir dedirtemiyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Atatürk Kıymete Binecek 18 Mayıs 2013

Günün Köşe Yazıları