İnsanları Yakmak SerbestOnları Anmak Yasak

03 Temmuz 2011 Pazar
\n\n\n

Yangın dinmiyor. İçimdeki ve dışımdaki yangın sürüyor hâlâ!

\n

Ortaçağda değildi. 18 yıl önceydi. 2 Temmuzdaydı. Sivastaydı. Göz göre göre, planlı programlı, bilerek isteyerek 35 aydınımızı yaktılar, yok ettiler. Ben unutmadım.

\n

Hazırlıklarını önceden yapmışlardı. Müslüman Kamuoyuna diye başlayan bildiriler dağıtılmış, yerel gazetelerde yayımlanmıştı. Sonradan bu bildirilerin Sivas Emniyet Müdürlüğünde hazırlandığı, oradan yollandığı ortaya çıkacaktı. Hiç unutmadım.

\n

8 saat sürmüştü emniyet güçlerinin ve askerin seyrettiği katliam Başbakan Tansu Çillerin Otel dışındaki vatandaşlara bir şey olmadığı için sevinçliyiz dediği katliamGazanız mübarek olsun Müslüman kardeşlerim diyerek Refah Partili Belediye Başkanının fetva verdiği, valinin ciddi bir şey olmadığına inandığı katliam Hiç ama hiç unutmadım.

\n

O gün orada yakılan sadece 35 aydınımız değildi. Hukuk devleti anlayışı, düşünce özgürlüğü, insan hakları, yaşama hakkı, değer yargıları, Cumhuriyetin temel ilkeleri de yanıyordu. Unutmadım.

\n

Sonraki o korkunç duruşmaları da unutmadım: Ankarada Göstermelik sanıkların Bir Sivas yetmezhaykırışlarını Sanıkların tehditleri karşısında hâkimlerin, savcıların ve biz gazetecilerin korkup kürsülerin, sıraların altına saklanışımızıVe davaların zamanaşımına uğramasını

\n

Önceki gün açıklandı: Sivas Valisi, Madımak önünde toplu anmaya izin vermeyecek diye Katliamı engelleyemeyenler, sevdiklerimizi anmayı engelliyor! Bu da unutulmamalı.

\n

Yazar Zeynep Altıok Akatlı, bu yasağın hesabını sorarken, Sizin hiç babanız yandı mı? Hiç evladınız öldü mü? Siz kimi o otelden uzak tuttuğunuzun farkında mısınız? Oradan uzak tutamadıklarınızı adaletten uzak tutmayı pekâlâ biliyorsunuz diyordu.

\n

Bugünkü iktidar, inatla orada bir Utanç Müzesi ya da İnsan Hakları Müzesi kurmaktan kaçındı.

\n

Bu yazıyı yazarken, cumartesi günü Sivasta yaşananları henüz bilmiyorum Ama tahmin edebiliyorum... Bildiğim, ortaya o utanç müzesi kurulmadıkça yanmaya devam edeceğimiz

\n

Toplumsal belleğimizde açılan yarayı, küllerle örtbas edemeyiz. Unutulmuşluğa terk edemeyiz. Yok sayamayız. Olmamış gibi yapamayız.

\n

‘Kalem ve Toprak’

\n

Gözümün önünden hiç gitmiyor Geçen hazirandı. Kurtarılmış bir haziran

\n

Hulki Aktunç, Metin Altıok Şiir Ödülünü, sevgili Füsun Akatlının elinden alıyordu. Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin güzelim tiyatro salonundaydık.

\n

O, şairlerin hası ve ası, şiirini hem geçmişle hem gelecekle çoğaltandı. Öykülerinde, kurduğu dil ve dünya ile algılarımı değiştiren, dönüştürendi.

\n

O haziran akşamı:

\n

Kucaklaşmalara şiir, müzik, dayanışma ve gözyaşları katılıyordu. İzleyiciler arasında Leyla Erbil ve Yaşar Kemal; sahnede Ataol Behramoğlunun dizelerini müziğe şarkıya döken Zülfü Livaneliİnsanın hası, sanatın, edebiyatın hasıyla kanatlanıyorduk.

\n

En çok, Hulki Aktunçun yeniden Cumhuriyette yazmasıyla duyduğumuz sevinci paylaşıyorduk. Arı Düşünce başlıklı köşesinin ilk yazısında, sınıfsal bakış açısını hepimize bir kez daha anımsatmıştı! Yansak da kül yutmayalım diyerek

\n

Kalem ve Toprak şiirinde şöyle diyordu:

\n

Bir kalem dikin toprağıma / İki ucu da açılmış sipsivri / Bir elime bir gece yapraklarına

\n

Bir kalem dikin toprağıma / Tam da erken bahar vakti / Azar da kök salar belki /

\n

Elim gece yapraklarına

\n

Bir kalem dikin mezarıma / Yan yana gelmemiş / Sözcükler var daha”…

\n

Işık içinde yatsın. Sözcükleriyle aydınlanmayı sürdüreceğiz Belki yanarak, ama kül yutmadan

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kaburga sohbetleri 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları