'Napolili Türk'

06 Aralık 2012 Perşembe

Çok genç bir kadın Romadan Napoliye giden trende tek başına. Heyecanı, korkusu, umudu ve düşleriyle tek başına Birkaç gün öncesine dek, Türkiyeden ayrılmışlığı hiç yoktu Bu tren yolculuğunun tüm yaşamını değiştireceğini henüz bilmiyor.

\n

Napoli. San Carlo Alanı. Üç yüz yıllık geçmişiyle San Carlo Operası. Genç kadın içeri girdi, gözleri kamaştı: Kat kat yükselen balkonlar, localar, altın ve kırmızı kadife koltuklar, freskler, üç bin kişilik bir mücevher.

\n

Tiyatro salonu boştu, loştu. Tek tük birkaç kişi Sahneyi gösterdiler. Genç kadın titreyen bacaklarla sahneye çıktı.

\n

Bu bir sınavdı. Bunun bir sınav olduğunu o da onu dinleyecek olan birkaç kişi de biliyordu.

\n

Sahneden, salon daha da görkemli görünüyordu. Genç kadın bütün bu görkemi içine çekti...

\n

Piyanodan ilk notaların gelmesini beklerken aklından şunu geçirdi:

\n

Burası harika bir yer. Nasıl olsa burada bana opera söyletmezler. Bu sahnede ilk ve son söyleyişim olacak Onun için bunun tadını son damlasına kadar çıkarmalıyım. Yalnız kendim için söyleyeceğim.

\n

Öyle yaptı.La Traviatadan ve La Forza del Destinodan birer aryayı salt kendi için, şarkı söylemenin sonsuz tadı için söyledi. Şarkısı sona erdiğinde, birinin ona doğru koştuğunu gördü. Operanın sanat müdürü. Signora, bizimle çalışmaya ne zaman başlayabilirsiniz?diye soruyordu.

\n

Genç kadın anında yanıtladı: Hemen!

\n

1953 Temmuzuydu. O genç kadın, yani Leyla Gencer, beş gün sonra Napolideki Yaz Festivalinde, Arenada 10 bin kişinin önünde Cavalleria Rusticanatemsilinde başrol oynuyordu. Birkaç ay sonra ise ünlü müzik ustası Tulio Sarafinin yönettiğiMadama Butterflyile o görkemli San Carlo tiyatrosunun sahnesindeydi. 3 temsil için anlaşma yapmıştı; dinmeyen talep üzerine tam 23 temsil yaptı.

\n

Bu rol Leyla Genceri bir anda Napolililerin sevgilisi kıldı. Sokaktaki adambile ona La Turco Napolitanader oldu. Adı Napolili Türke çıktı.

\n

Ne çok duydum: 1964 yılını Napolililer iki şeyle kutsamışlar, o ikisini dillerinden düşürmemişler: Leyla Gencerin Robert Devereux operasındaki Kraliçe Elizabeth rolü ve Beajolais Şarabı!..

\n

1953-89 yılları arasında Leyla Gencer, San Carlo Operasında 23 farklı operada başrol oynadı. Sesi soluğu o görkemli mabedin her yanına sindi.

\n

***

\n

Neden mi anlatıyorum bunları? Çünkü, Avrupanın sürekliliği olan en eski opera yapısı olan bu kurum, bugün yine bir Türkü ağırlıyor. 2012-13 mevsimini San Carlo Operası Ferzan Özpetekin sahnelediği La Traviataile açıyor.

\n

Floransa Operasında sahnelediği Aidadaki başarısını izledikten sonra; Ferzan Özpetekin Verdinin bu ünlü eserine de mutlak kendine özgü bir yorum ve de bizim kültürümüzden çizgiler katacağına inanıyorum.

\n

Napolide on gündür Şahane Varlık: Ferzan Özpetekbaşlığı altında (Son filmi Şahane Misafirlere atıf) sanatçının tüm filmleri gösteriliyor

\n

Siz bu yazıyı okuduğunuzda Michele Mariottinin yönettiği, Dante Ferrettinin sahne tasarımını gerçekleştirdiği gala temsilini izlemiş olacağım. Tüm ayrıntılar yarınki yazıda

\n

Yarın olmadan: Bugün San Carlo Operasının müzesinde bir de toplantımız var: San Carlo Operası Genel Sanat Yönetmeni Vincenzo de Vivo, Ferzan Özpetek, İtalyan eleştirmenlerin katılımıyla Leyla Gencerkitabım üzerine bir buluşma ve imza günü. Yolu Napoliye düşenleri beklerim

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Nice 100 yıllara 9 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları