Aşkta tutkudan sevgi saygıya döndüler!

Gençler, aşkta eskiye oranla daha muhafazakâr ve çıkarcı oldu. Eskiden aşkı “tutku” diye tanımlarken artık “sevgi saygı” diyor, aşk için hiçbir şeylerini feda etmeye de yanaşmıyorlar.

Yayınlanma: 14.02.2020 - 02:00
Aşkta tutkudan sevgi saygıya döndüler!
Abone Ol google-news

Gençler artık aşkta tutkuya değil, sevgi saygıya inanıyor. Duy da inanma, sanki bu gençlerin hormonları azalmış, büyük anneleri babaları gibi düşünmeye başlamışlar! Ayrıca pek de çıkarcı olmuşlar. Sevdikleri kişi için ne aileden, ne paradan ne de işlerinden vazgeçmeye niyetleri yok. Gençler eskiden aşklarını yüz yüze iletişimle dile getirirken şimdi telefonlarını kullandıklarını düşündüğümüzde ise yanılıyoruz. Telefonları, hayatlarının vazgeçilmezi, hatta neredeyse vücutlarının bir parçası ama duygularını tıpkı anketlerin yapılmaya başladığı 2006 yılından beri  yüz yüze iletmeyi tercih ediyor, söyleyemiyorsa içinde saklıyor! Bir tek 2017 yılında telefon tercihi en yüksek çıkmış. 

Beykoz Üniversitesi, 14 Şubat Sevgililer Günü için 2006’dan beri her yıl yaptığı geleneksel anketinde bu yıl da ilginç sonuçlara ulaştı. Prof. Dr. Nükhet Güz’ün 1152 üniversite öğrencisiyle yaptığı “Gençlerin Aşka Bakışı 2020” anketinde en ilgi çeken konu, aşka yüklenen anlamın değişmiş olması. Gençler artık aşkta eskiye göre daha yüksek oranda sevginin yanında saygı da arıyor. İnternet üzerinden yapılan ankette anketörden çekinip de böyle bir yanıt verdiler sıkıntısı da yok. Daha çok  kişiliklerine saygı ve şiddete karşı  tepki olabilir.

HİÇBİR ŞEYDEN VAZGEÇME YOK

Beykoz Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nüket Güz önderliğinde gerçekleştirilen ankette gençler âşık oldukları kişi için ne ailelerinden, ne paradan ne de okul ya da işlerinden vazgeçmeyeceklerini söylerken, dörtte biri paradan vazgeçebiliyor! 

SEVGİLİM YERİNE AŞKIM

Gençler, aşkı bilimsel olarak da kanıtlandığı üzere, kalp üzerinden tanımlıyor. “Onu görünce kalbim çarpıyor, geceleri uyuyamıyorum, hep onu düşünüyorum” gibi yanıtlar herkes için geçerli. Ancak âşık oldukları kişiye eskiden “sevgilim” diye hitap ederken artık “aşkım” diyorlar! Ah Mehmet Ali Erbil, Emel Sayın’a Aşkım Aşkım diye diye oldu bu!  En beğendikleri dizi “Afili Aşk” olurken sinemada “Mucize 2: Aşk”tan etkinlenmişler. Dizilerdeki en beğendikleri aşk sahnesi ise “Mucize Doktor” dizisindeki “Dr. Ali” ile “Dr.Nazlı”’nın birbirlerine dokunmadan dans ettikleri sahne! Tamam ben de beğenmiştim ama “Kadın Kokusu” filmindeki tango sahnesi çok daha seksi değil miydi gençler?  

EN BEĞENİLEN AŞK ŞİİRİ: ‘LAVİNİA’ 

Üniversiteli gençlerin en beğendiği aşk şiiri bu yıl da yüzde 32’lik oy oranıyla Özdemir Asaf’ın“Lavinia” isimli şiiri olurken, en beğendikleri şarkı Emir Can İğrek’in söylediği “Nalan” ve Zeynep Bastık’tan “Felaket” (Ezel’in şarkısı) oldu. Gençler âşık oldukları kişiye armağan olarak elbette pırlanta almayı düşünmüyor, bütçeleri ancak ona yeter diye olsa gerek, el emeği bir ürün ya da kitap  almaktan söz ediyor.  

Lavinia / 1957

Sana gitme demeyeceğim.

Üşüyorsun ceketimi al.

Günün en güzel saatleri bunlar.

Yanımda kal.

Sana gitme demeyeceğim.

Gene de sen bilirsin.

Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,

İncinirsin.

Sana gitme demeyeceğim,

Ama gitme, Lavinia.

Adını gizleyeceğim

Sen de bilme, Lavinia

Özdemir Asaf


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler