Tunceli’de yangın polemiği: 'Hep aynı bölge yakılıyor'

Tunceli’nin Hozat ilçesinde günlerdir süren yangına hâlâ müdahale edilmediği iddiaları, Vali tarafından yalanlandı. Meclis’e soru önergesi veren HDP’li Önlü ‘Ortada görüntüler var, inanç yerleri de yanıyor’ dedi.

Yayınlanma: 16.08.2018 - 21:10
Abone Ol google-news

Hozat’taki Aliboğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde bir hafta önce başlayan yangının dün de sürdüğü belirtildi. Askeri operasyon kapsamına alındığı için girişlere kapatılan bölgedeki yangına, yetkililerin de müdahale etmediği iddia edildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, PM üyesi Cevdet Konak ve Ekoloji Komisyonu üyeleri dün Hozat ve Çemişgezek’te incelemelerde bulundu. Tunceli Valisi Tuncay Sonel, yaptığı açıklamada, medyada “Dersim yanıyor” başlığıyla yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve yangına ilişkin haberlerde kullanılan fotoğrafların Tunceli’ye ait olmadığını belirterek, “Hozat ilçesi Aliboğazı mevkiinde çıkan örtü altı yangınına Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerimizce gerekli müdahaleler yapılmakta olup bölge kontrol altına alınmıştır. İlimiz genelinde başka herhangi bir bölgede orman yangını bulunmamaktadır” dedi.

‘Müdahale edilmeli’

Yazılı bir açıklama yapan Tunceli Barosu ise, Hozat’taki yangına derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunarak “6831 sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur. Baro olarak hukuksal süreci takip ediyoruz” dedi.

‘Aynı bölge yakılıyor’

HDP Tunceli milletveki Alican Önlü, Hozat’taki orman yangınlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Gazetemize konuşan Önlü, “Bu kadar somut bir yangına neden yok diyorsunuz. Yerel ve ulusal basın var orada, görüntüler de var. Valiye ‘Bu yalanı neden söylüyorsunuz’ diye sormak lazım. Orman İşletme Müdürlüğü’ne göre Dersim’de 40 yıldır yangın çıkmamış, bir kayıt yok. Mümkün mü” dedi.
“Devletin buradaki orman yangınlarında izlediği bir saklama politikası var” diyen Önlü, “Dersim’de 3 yıldır aynı bölgeler sistematik bir şekilde yakılıyor. Buralar, arıcılığın yapıldığı yer. İnsanlar burada yoksulluğa itiliyor” ifadelerini kullandı.

Önlü, yangınların tahrip ettiği bölgelerde Alevilerin inanç merkezlerinin olduğuna da dikkat çekti.
Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu da, “Eğer yarın müdahale edebilmemiz söz konusu olursa, bizler de Ovacık Belediyesi’ndeki işçi arkadaşlarla yangına müdahale edeceğiz” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler