Samistal'a 'bir gece ansızın' baskın

Yeşil Yol projesi için dozerler sabaha karşı 04.00’te jandarma eşliğinde Samistal’de çalışmaya başladı. Çevreciler Samistal’e destek istedi.

Yayınlanma: 21.08.2015 - 10:58
Abone Ol google-news

Karadeniz bölgesinde 8 kentin yaylalarını birbirine bağlayacak ve büyük doğa tahribatına neden olacak Yeşil Yol projesi için Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Samistal Yaylası’ndaki çalışmalar geçen ay halkın ve çevrecilerin direnişi ile durdurulurken Rize Valiliği’nin emriyle dün sabaha karşı 04.00 sıralarında bölgeye ağır silahlı polis ve jandarma eşliğinde iş makineleri gönderildi. Halkın direnişi sürerken, bölgede iş makineleri çalışmalara yeniden başladı.

Samsun’dan Artvin’e kadar Karadeniz’de 8 yaylayı birbirine bağlayarak 2 bin 600 kilometrelik yol yapımını hedef alan ‘Yeşil Yol Projesi’ için dün Gezi Parkı’na giren polisin saldırısına benzer bir sahne yaşandı.

 

Bir kişi fenalaştı

Bölgede nöbet tutan yöre halkının haber vermesi üzerine Fırtına İnisiyatifi bir çağrı yayımlayarak Samistal yaylasında direnen çevrecilere ve yöre halkına destek istedi. Çağrıda, “Herkesi Samistal’a çağırıyoruz . Samistal’da dozer durdurulamıyor, hızla yol yapımına devam ediliyor, direnenlere destek gerekiyor, yayla elden gidiyor” ifadeleri kullanıldı. Bunun üzerine yöre halkı ve çevreciler yaylaya gitti. 1 kişinin direniş sırasında fenalaştığı ve ambulansla hastaneye kaldırdığı belirtilirken, iş makinelerinin çalışmalarını sürdürdüğü, güvenlik güçlerinin direnişi sürdüren yurttaşları iş makinelerine yaklaştırmadığı belirtildi.

Fırtına İnisiyatifi Avukatı Yakup Okumuşoğlu, bölgedeki direnişin sürdüğünü belirterek, “Yangından mal kaçırır gibi, mahkeme kararının açıklanmasını beklediğimiz bugünlerde kaçak yollarını acele ile inşa etmeye çalışıyorlar. Plansız hukuksuz kaçak yollarını yapmak için acele ediyorlar. Aceleleri var, taşları kayaları meralardan yuvarlayarak, hafriyatlarını meraya, alpin çayırlara saça döke hızla yolu yapıyorlar. O yol bittiğinde o yaylalar parsel-parsel satılacak. Devlet, SİT Alanı ilan ettiği vadide 17 yıldır koruma amaçlı imar planı yapmayarak tüm yapıları kaçak duruma düşürüyor. Devlet, istediğinin ticaretine göz yumuyor ama Yeşil Yol’a karşı gelen işyerlerini mühürlüyor, cezalandırıyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler