Yer altı suları 'ulusal ağ' ile izlenecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda, ülke genelindeki tüm yüzeysel ve yer altı sularını izleme noktalarının yer aldığı ''Ulusal İzleme Ağı'' kurulacak.

Yayınlanma: 11.02.2014 - 09:50
Abone Ol google-news

''Yüzeysel Sular ve Yer Altı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik'', Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, ülke genelindeki bütün yüzeysel sular ve yer altı sularının miktar, kalite ve hidromorfolojik unsurlar bakımından mevcut durumunun ortaya konulması, suların ekosistem bütünlüğünü esas alan bir yaklaşımla izlenmesi, izlemede standardizasyonun ve izleme yapan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasına yönelik usul ve esaslar düzenleniyor.

Jeotermal kaynaklar ve deniz suları hariç, kullanım maksadına bakılmaksızın su kaynaklarının denize döküldüğü noktalardaki kıyı suları dahil, diğer kıyı suları hariç kıta içi yüzeysel, yer altı, geçiş ve doğal mineralli suların izlenmesine ilişkin hususları içeren yönetmeliğe göre, her kurum su kalitesi ve miktarı izlemesini bu mevzuata göre yapacak.

 

''Ulusal İzleme Ağı'' oluşturulacak

Yüzeysel sular ve yer altı sularının mevcut miktar ve kalitesi, miktar ve kalitedeki doğal kaynaklı uzun dönemli değişimler ile insani faaliyetlerden kaynaklanan değişimler, kazalardan kaynaklanan kirliliğin boyutları ve etkileri, çevresel hedefin karşılanamaması halinde sebepleri, referans şartları ve tedbirler programlarının etkinliğini belirlemek amacıyla izleme yapılacak.

Havzalardaki baskı ve etkiler ile mevcut su kalitesi göz önünde bulundurularak operasyonel, genel amaçlı ve gerekli olan durumlarda araştırmacı izlemeyi de içerecek şekilde izleme programları oluşturulacak, ''Ulusal İzleme Ağı'' kurulacak.

Ulusal İzleme Ağı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda, izleme faaliyeti yürüten bütün ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulacak çalışma grupları tarafından belirlenecek.

 

İzlemeye standart getirilecek

Sınır aşan sular konusunda veri paylaşımı Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın inisiyatifinde olacak, izlemede standardizasyon sağlanacak. İzlemede standardizasyonun sağlanması maksadıyla kalıcı ve sürdürülebilir bir ulusal laboratuvar ağı oluşturulacak. Laboratuvarların standardizasyona uygunluğu ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denetlenecek.

Yer altı suyu kütlelerinin kimyasal durum ve miktar durumlarının değerlendirilmesi ile insani faaliyetler sonucu oluşan kirleticilerdeki artma eğilimini tespit etmek amacıyla da ''Yer Altı Suyu İzleme Ağı'' kurulacak. Bu ağ, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce oluşturulacak, bakanlıkça da Ulusal İzleme Ağı'na dahil edilecek.

''Yüzeysel sularda izlenmesi gereken kalite elementleri'' parametreleri için uyum süresi ise yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler