Diyarbakır, Hevsel Bahçelerine sahip çıktı

Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri'nde plan değişikliği ve ağaç kesimleri üzerine kentliler çadırlar kurarak nöbet eylemi başlatmıştı. Gezi Parkı eylemini hatırlatan Hevsel Bahçeleri nöbetinin ardından TOKİ'den açıklama geldi. TOKİ'den, Hevsel Bahçelerini kapsayan alanda herhangi bir konut uygulaması veya imar planı çalışması bulunmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 10:55
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri'nde yer alan kampüs alanındaki onlarca yıllık ağaçların kesilmesine karşı Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği'ne üye (DÖDEF) üniversite öğrencileri ve vatandaşlar bölgede çadır kurarak başlattığı eylem 4. gününe girdi. Hevsel Bahçeleri'nde kesilen ağaçlardan geriye kalanlarla bataklık arazide yol yapan, çadır kuran gençler, türküler söyleyerek halay çekti. Hevsel Bahçeleri'nde bir doğa katliamı yaşandığını dile getiren öğrenciler, bu katliama duyarsız kalmamak için eylem başlattıklarını söyledi.

 



Bir eylemci "Burası bir yaşam alanıdır. Kentin ağaç bulunan tek alanı da burasıdır. Şu anda kesin olmamakla beraber yaklaşık olarak 3 bin ağacın kesildiği görünüyor. 7 bin ağacın daha kesileceği söyleniyor. Bu durum gözle görülüyor. Attığımız her adımda bir ağaç kökü görüyoruz. Taksim gibi bir alanda belli ağaçlar kesilmeye kalktığı zaman bütün Türkiye halkının nasıl tepki koyduğunu gördük. Burda ise 3 bin ağacın kesilmesinden ve kesilecek 7 bin ağaçtan söz ediyoruz. Türkiye halkının özellikle de duyarlı bütün kesimlerin sessiz kalması bizim için de sorgulanması gereken bir durum. Burası Diyarbakır'dır diye bu tarz bir yaklaşım kesinlikle kabul edilmemelidir. Gezi'deki ciddi duyarlılığı burada da görmek istiyoruz" dedi.

Dicle Üniversitesi, daha önce kendi arazisinde bulunan 10 bin ağacın, Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kesildiğini açıklamıştı.

TOKİ'den açıklama

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İdare'nin, Diyarbakır Hevsel Bahçelerini kapsayan alanda herhangi bir konut uygulaması veya imar planı çalışması bulunmadığını bildirdi.

TOKİ'den yapılan açıklamada da bazı basın yayın organlarında, "Diyarbakır 8 bin yıllık Hevsel için ayakta" ve "8 bin yıllık tarihe TOKİ hançeri" başlıklı haberler yer aldığı anımsatılarak, söz konusu haberlerde yer alan, "Hevsel Bahçelerinde ağaçlar yok edildikten sonra TOKİ binalarının yükseleceği" bilgisinin gerçek dışı olduğu dile getirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"TOKİ'nin, Diyarbakır Hevsel Bahçelerini kapsayan alanda herhangi bir konut uygulaması veya imar planı çalışması bulunmamaktadır. İdaremiz ile Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi arasında imzalanan protokoller kapsamında, 'Diyarbakır Alipaşa ve Lalebey Mahallesi Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) Projesi' ve 'Diyarbakır Tarihi Sur Koruma Bandı Kentsel Yenileme Projesi' çalışmaları sürdürülmektedir."

Vali: Orada konut yapılamaz

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kırıç, Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kesiminin kendileriyle bir ilgisinin olmadığını belirterek, "Hevsel bahçeleri 12 bin yıldan beri bölgenin tahıl ambaradır. Burada yapılaşma olmaz. Yani bu son yapılan rezerv alanları içerisinde ilan edilmesiyle birlikte dokusuna uygun, rekreasyon alanı yürüme, bisiklet ve koşu yolları daha sonra detaylarıyla ortaya çıkacak. Orada konut yapılamaz, zaten alan kumsal bir alandır ve Diyarbakırlı'nın Hevsel Bahçesi’ne gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

"DSİ Hevsel’de 3 HES yapmak istiyor"

Hevsel Bahçeleri’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca "yapı rezerv alanı" olarak ilan edilmesi büyük tepki topladı. Çevreciler sosyal medyada Hevsel’le ilgili imza kampanyası başlatırken,

Doğa Derneği Başkanı Engin Yılmaz ise DSİ'nin bölgede üç HES inşat etmek istediğini ifade ederek, "Eğer bu projeler hayata geçerse Hevsel yok olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler