İstanbul'un parkları işgal altında

İstanbul’da yurttaşın nefes alma noktası yeşil alanlar birer birer yok ediliyor. Fındıklı Parkı, Validebağ Korusu, Roma Park’ın ardından Belgrad Ormanı tehdit altında. Maçka Parkı’nın bir bölümü de ‘tünel çıkışı’ tehdidiyle karşı karşıya. Çevreciler bugün saat 10.30’da Maçka’da buluşuyor.

Yayınlanma: 27.01.2017 - 22:27
Abone Ol google-news

İstanbul’un merkezinde, son kalan nefes alma noktası yeşil alanlar, kıyısından, köşesinden azar azar yok ediliyor. Maçka Parkı’nın bir bölümü, ‘tünel çıkışı’ tehdidiyle karşı karşıya. Fındıklı Parkı’nın sahil kısmı, Martı Projesi için boydan boya kapatıldı. Validebağ Korusu ve Roma Park da benzer projeler nedeniyle imara açılıyor. Belgrad Ormanı da tren tehdidi altında. Doğa ve yaşam savunucuları, ‘parklar bizimdir’ diyerek, direnişe çağırıyor. Maçka Parkı’nda bugün saat 10.30’da eylem var. Bölge sakinleri ve çok sayıda yurttaş evcil hayvanlarıyla birlikte koşu yapacak. Validebağ’daki nöbet ise günlerdir sürüyor.

Maçka Parkı: Tünel geçecek

Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı- Ayazağa tünelleri projesi, Beşiktaş’taki Maçka Parkı’ndan geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde, 2016 yılının Mayıs ayında oyçokluğuyla kabul edilen projenin, 2019’da tamamlanması bekleniyor. Parkın içindeki koşu parkuru yayalara kapatıldı. Taşınacak ağaçlar işaretlendi. Proje alanı paravanla çevrildi. 7.5 kilometrelik tünel 3. köprüye ve Karadeniz Sahili’ndeki Kumköy koyuna kadar uzanıyor. Parkın, Küçükçiftlik yönünden girişi de kapatıldı. Tünel bu yönden yeraltına girip Bayıldım Caddesi hizasında ilerleyerek Balmumcu’ya uzanacak. Uzmanlar, projenin imar planlarına göre Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun hemen altındaki Kadırgalar Caddesi ve Küçükçiftlik girişi olmak üzere iki noktadan Maçka Parkı’na müdahale edileceğini belirtiyor. Bölge sakinleri ve çok sayıda yurttaş, parka sahip çıkmak için iki gündür nöbette. Maçka Forumu önceki gece kar yağışına karşın parkta yapıldı.

Fındıklı Parkı: ‘Martı’ yuttu

Kabataş’taki Kentsel Sit Alanı olan Fındıklı Parkı’nın bir kısmı, geçen yıl, Kabataş-Beşiktaş-Mahmutbey metro projesi nedeniyle kapatıldı. Çevreciler “Parklar şantiye sahası yapılamaz” diyerek alanda sayısız eylem yaptı. Şimdi de parkın sahile bakan tarafı, tartışmalı Martı Projesi için kapatıldı. Parkın büyük bölümüne yeşil bir set çekildi. Martı Projesi için denize çakılan demirler Fındıklı Parkı’nın ucuna kadar ulaştı. Vakit geçirmek, çay içmek, Boğaz havası almak için parka giden, yurttaşlar, sadece, parkın Mimar Sinan Üniversitesi’ne bakan kısmından denize ulaşabiliyor. Orada da İstanbul Boğazı yerine daha çok inşaat çalışmaları izlenebiliyor.

Belgrad Ormanı: Dekovil tehdidi

Belgrad Ormanı, 1. Dünya Savaşı sırasında Karadeniz kıyısından Haliç’teki elektrik santralına kömür taşımak amacıyla inşa edilen tarihi dekovil hattı tehdidi altında. Yeniden planlanan Haliç-Kemerburgaz dekovil hattının Haliç’in bitimindeki Santral İstanbul kampusundan Karadeniz’e doğru giderek, Sadabad, tarihi Kırkçeşme ve Hamidiye Su yollarının bulunduğu bölgeden Eğri Kemer, Uzunkemer ve Ayvad Kemer’in altından Göktürk’e ulaşması planlanıyor. Hattın duraklarından biri Belgrad Ormanı’nda inşa edilecek. Proje alanı Ayvad Bendi mevkiinde yan yana saf tutan ağaçlara, kırmızı ve mavi işaret konuldu. İBB, hat ihalesini 1 Şubat’a erteledi.

Belgrad’ın korumak isteyenler, change.org’da imza kampanyası başlattı. Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri yarın 11.30’da, ormanın Bahçeköy girişinde, basın açıklaması yapacak. Grup, ardından, 2. Mahmut Bendi’nden başlayarak, gölet etrafında, yaklaşık 2 saatlik doğa yürüyüşü yapacak.

Validebağ: Büfe bahane, imar şahane

1. derece doğal sit alanı olan Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun da küçük bir kısmı imara açıldı. İBB Meclisi’ne, geçen aralık ayında, tarihi koruya ilişkin tartışma yaratan bir teklif geldi. Teklif kapsamında 354 dönümlük korunun toplam 100 metrekaresi imara açıldı. Korudaki tescilli binalar da planlara işlendi. Koruya artık 10 metrekareden, sökülüp takılabilir 10 tane büfe, restoran ve benzeri tek katlı yapılar yapılabilecek. Çevre sakinleri, koruda yapılmak istenen inşaata karşı ayakta. Validebağ Gönüllüleri, koruda ticarethane, rant, inşaat istemiyor.

Roma Park: Sosyal tesis inadı

Beyoğlu’nun Cihangir semtindeki Sanatkârlar Parkı olarak da bilinen Roma Park’a İBB tarafından ‘sosyal tesis’ yapılıyor. İBB Meclisi’nde, geçen ay, sosyal tesis yapılmasına ilişkin imar plan değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi. Mahalle sakinleri ise parkın park olarak kalmasını istiyor. Arazide çıkan arkeolojik kalıntılar nedeniyle iş makinelerinin çalışmalarına bir süre ara verilmişti. Arkeoloji Müzesi, alanda kalıntı bulunmadığına karar verince inşaat yeniden başladı. Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde de eylem yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler