Çeyiz sandıklarından ne tohumlar çıktı

Yerli tohumlar takas edildi, tarım politikalarına dikkat çekildi

Yayınlanma: 01.04.2018 - 21:52
Abone Ol google-news

Seferihisar Belediyesi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen “Yerel Tohumu Yaşatıyoruz” etkinliği Türkiye’nin dört bir yanından katılımla gerçekleşti. Para geçmeyen pazarda yüz binlerce yerli tohum birbirleriyle takas edildi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ‘Tohumun bankası topraktır’ dedi. Ürkmez Mahallesi’nde gerçekleşen etkinlik kapsamında pazarda 100’ün üzerinde stand kuruldu. Pazarın bir tarafında bölge sakinleri kendi ürettikleri ürünleri sattı, bir tarafta ise yerli tohumlara ilişkin bilgilerin verildiği stantlar kuruldu. Etkinlik kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinden 13 belediye de gelerek yetiştirdikleri yerli tohumları dağıttı. Gazetemize etkinliğin hikâyesini anlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “İlk önce ev ev bütün köyleri dolaştık. Kapı kapı. Gerçekten çeyiz sandıklarından kavanoz diplerinden inanılmaz tohumlar çıktı. Sadece Seferihisar’ın köylerinden 284 tür tohum topladık ve bunları bir naylon sera kurup yetiştirmeye gayret ettik. İlk yıl sadece 80 türünü yetiştirebildik. Yetiştirdiklerimizi de köylülere dağıtmaya başladık” dedi.

Avucuma bıraktı

Soyer ilk etkinlikte bir çiftçinin günümüzde eşine çok az rastlanan bir avuç Karakılçık buğdayı tohumu verdiğini belirterek “Gönenceli bir dedeydi. Bana bir avuç tohum verdi ve ‘çok kıymetlidir. Mutlaka yetiştirin’ dedi. Biz de 5 sene yetiştirmeye çalıştık. Bir türlü yıllarca tuttaramadık. 2 sene önce 6 dönüm bir bahçede yetiştirdik. Ondan günde 20 tane ekmek çıkarabildik. 10 dakika içinde ekmek bitiyordu” dedi. Soyer, etkinlikte yaptığı konuşmada ise ‘Türkiye’de yürütülen tarım politikası dışa bağımlılığı tarımsal gelişmenin önkoşulu olarak görmektedir. Gübreyi ithal eden, tohumu ithal eden, dünyanın en pahalı mazotunu kullanan üreticilerimiz, sayısı ve tarihi değişen ama içeriğinde hep mağduriyet yaratan kanunlarla ne yapacağını bilemez hale gelmiştir’ dedi. Çiftçinin belini büken kanunlardan birinin de; 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu olduğunu belirten Soyer “Çıkarılan bu kanun ile ortaya konulan niyet asla üreticiden yana değildir. Tohum asla birilerinin tekeline sokulmamalıdır” ifadesini kullandı. Etkinliğe CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok katıldı. Takas şenliği sanatçı Suzan Kardeş’in konseriyle sona erdi.

Fide dikmeyi öğrendiler

Soner Değerli İlkokulu bahçesine Seferihisar Belediyesi’ne ait iki stand kuruldu. Stantların birinde Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetişen 80 çeşit tohum ve fide ücretsiz dağıtıldı. Tohum takasına yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Binlerce yurttaş tohum alabilmek için sırada bekledi. Diğer tarafta ise Seferihisar Çocuk Belediyesi tarafından çocuklara önce fide dikimi öğretildi, daha sonra çocuklara fideleri diktikleri saksılar hediye edildi. Çocuklara bir de diktikleri tohumun hikâyesini yazması için bir defter hediye edildi. Çocukların fidelerden elde ettikleri tohumlar, tohumbaralarda birikecek. Daha sonra bu tohumlar dokuzuncu ‘Yerel Tohumu Yaşatıyoruz’ etkinliğinde dağıtılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler