Cumhuriyet Kitap Eki Fantastik Edebiyat Özel Sayısı!

Cumhuriyet Kitap Eki’nin 1567’inci sayısında kapsamlı bir Fantastik Edebiyat dosyasıyla karşınızdayız.

Yayınlanma: 26.02.2020 - 11:56
Abone Ol google-news

Sınırları kolay çizilebilecek bir tür değil fantastik edebiyat. Fantastik sözcüğünden kasıt, düş gücünün alabildiğine kullanılarak ortaya koyduğu düş ürünü öğelerle oluşturulmuş, bilimkurguya kardeş bir yazınsal türse, bu türün başlangıcını Gılgamış’a, İlyada ve Odysseia destanlarına dek götürebiliriz. Binbir Gece Masalları’ndaki, Dede Korkut’taki düşlem gücünü başka nerde bulabiliriz?

Bugünse fantastik edebiyat denince daha çok 19. yüzyıldan bu yana yazılan düşsel yapıtlar anlaşılıyor. 1984, Hayvan Çiftliği ya da Zaman Makinesi gibi doğrudan siyasal içerikli olanlar yanında günümüz insanlarını kendinden geçiren Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi fantezinin önde, insani sorunların derinlerde yer alabildiği ürünlere, polisiye gerilimden yararlananlardan bilimkurgu sınırlarında dolaşanlara dek çok farklı ürünler görebiliyoruz.

USTA KALEMLERDEN EFSANE YAPITLARA…

Tabii, bir de bu türü kamçılayan işin ticari yanı var. Okurun ilgisi bu türe yöneldikçe yayıncılar da daha çok fantastik edebiyata kayıyorlar.

Sayfalarımız boyunca hem bu türde ürün veren yazarlarımızın hem de bu tür üstüne kafa yoran yazarların görüş ve değerlendirmelerini okuyacaksınız. 

Öncelikle Cevat Çapan, Oğuz Demiralp, Celâl Üster, Nazlı Eray, Sevin Okyay, Müge İplikçi, Kutlukhan Kutlu, Emrah Kolukısa, Kadir Yiğit Us, Fatma Cihan Akkartal; fantastik, büyülü gerçekçilik, bilimkurgu, süper kahramanlar hatlarında çeşitlenen türün ustalarını ve doğasını incelediler. 

Homeros’un İlyada ve Odysseia’sından Binbir Gece Masalları’na…

Shakespere’in Hamlet’inden Gogol’ün Burun’u ve Bulgakov’un Usta ile Margarita’sına…

Poe’nun kısa öykülerinden Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında’sına… 

Stevenson’ın Dr. Jekyll ile Bay Hyde’ı ve Define Adası’ndan Wells’in Zaman Makinesi ve Doktor Moreau’nun Adası’na… 

Orwell’in Hayvan Çiftliği’nden Márquez’in Yüz Yıllık Yalnızlık’ına… 

Kafka’nın Dava’sından Pessoa’nın Huzursuzluğun Kitabı’na… 

Saramago’nun Bütün İsimler’inden Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ne, Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası’na… 

Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü’nden Le Guin’in Yerdeniz’ine, Lovecraft’ın Cthulhu’suna ve Marvel kahramanlarına, pek çok yapıtı özel sayımızın evreninde okurlarımız için değerlendirdiler.

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK BİLİMKURGU KÜTÜPHANESİ

Yazarlarımızın yanı sıra yine yetkin yazarlar tarafından birebir kitap incelemelerinin de kaleme alındığı Cumhuriyet Kitap Fantastik Edebiyat Özel Sayısı’nda; okurlarımıza ülkemizde yayımlanmış/yayımlanan yeni fantastik edebiyat yapıtlarının tanıtımlarını da sunuyoruz. 

Cumhuriyet Kitap Fantastik Edebiyat Özel Sayısı’nda yer alan söyleşilerimizi ise ülkemizin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesinde gerçekleştirdik. 

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi sadece fantastik sevenlerin müdavimi olduğu bir kütüphane değil, aralıksız düzenlenen ve alanında uzman isimlerin söyleşiler düzenlediği etkinliklerle bir kültür merkezi de. 

Gamze Akdemir, kütüphanenin müdürü Bülay Doğan’la kütüphanenin kuruluş sürecini ve fantastik edebiyatın doğasını konuştu. 

Alan edebiyatını sıkı takip eden iki fantastik okuru da özel sayımıza konuk ediyoruz. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde buluştuğumuz Cankut Değerli ve Sena Akyüz İbrişim, neden fantastik okuduklarını, türe bakışlarını favori yapıtları üzerinden değerlendirdiler.

YÜZYILIN VE TOPLUMSALIN FANTASTİK İZ SÜRÜMÜ

Bu hafta gelin bir zeplinle dünyayı kuşbakışı gözlemleyelim… 

Jules Verne’in denizlerinin 20 bin fersah altında Nautilus’unde yerimizi alalım… 

Mr. Hyde’a aman dikkat kesilelim… 

Elf diyarlarında at sırtında ölümsüzlüğe yol alalım… 

Bir yüzüğün peşinde az biraz helâk olmayı göze alalım… 

Savaş meydanlarında cümle âlemi kül eden ejderhalardan canımızı zor kurtaralım… 

Kadim tanrılara, yaratıklara, Orta Dünyalara kafa tutalım… 

Kehanetleri yorumlayalım… 

Kimi alt metinlere işli muhalif ve hümanist dünyaları ıskalamayalım… 

Batası feodalitenin fantastik versiyonlarında yüzyılımızın ve toplumsalın izini sürelim… 

Masalları, efsaneleri, söylenceleri, mitleri evvel ezel yazılmışları, yazılacaklarıyla fantastik edebiyatın ustalarına bir kez daha şapka çıkartalım… 

Ve hayal etmekten, yaratıdan neden vazgeçemeyeceğimizi bir kez daha anımsayalım… 

Hem yazılarımız hem de Bahadır Aktaş’ın imzasını taşıyan sayfa tasarımlarımızla anımsatabilirsek ne mutlu. İşte o zaman özel sayımız amacına ulaştı demektir. 

Fantastik dünyayı tek bir eke sığdırmak kuşkusuz mümkün değil. O nedenle önümüzdeki haftalarda yer yer fantastik edebiyata ilişkin yazılarımızı yayımlamayı sürdüreceğiz.

HER PERŞEMBE CUMHURİYET KİTAP OKUNUR!

Bu sayımızda ayrıca geniş okur kesimlerinin beğenisini kazanmış Isabel Allende’nin yeni yayımlanan romanı Kış Ortasında üstüne bir değerlendirme ve yeni kuşak öykü yazarları arasında kendine özgü bir yeri olan Bora Abdo’yla yeni kitabı üstüne yapılmış bir söyleşi de bulacaksınız.

Cumhuriyet Kitap Eki, bu kez çok daha fantastik! 

Fantastik Edebiyat Özel Sayısı, 27 Şubat Perşembe günü gazeteniz Cumhuriyet’le birlikte… 

Unutmayın, her Perşembe Cumhuriyet Kitap okunur…



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler