Ali Ulvi Ersoy anılıyor

Karikatürcüler Derneği, bugün Ali Ulvi için bir anma toplantısı düzenliyor. Ünlü çizerin 40 yapıtından oluşan sergi ise 12 Şubat2a kadar açık kalacak.

Yayınlanma: 29.01.2011 - 10:25
Abone Ol google-news

Uzun yıllar Cumhuriyet Gazetesi'nin başçizerliğini yapan, ülkemiz karikatür sanatının ustalarından Ali Ulvi Ersoy, ölümünün 13. yılında anılıyor. Bugün saat 13.30’da Karikatürcüler Derneği’nin Yerebatan Sarnıcı’ndaki galerisinde Ali Ulvi için karikatürcüler ve yakın dostlarının katılımıyla bir anma toplantısı düzenlenecek.

Karikatürcüler Derneği’nin düzenlediği anma etkinliğinde ünlü çizerin dostları kısa birer konuşma yapacak. Anma sonrasında da galeride Ali Ulvi’nin 40 özgün çalışmasından oluşan karikatür sergisi açılacak. Sergi 12 Şubat’a kadar açık kalacak.

‘Az çizgi, çok anlatım’

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Ali Ulvi’yi “Az çizgi, çok anlatımla ulusal ve uluslararası birçok olayı çizgisiyle mizaha dönüştürüyordu. Onun en önemli özelliklerinden biri antifaşist, antiemperyalist olmasıydı. Çizgilerinde bu konuları sıklıkla görürüz” sözleriyle ifade ederken, karikatürist Tonguç Yaşar da “Demokrasi tarihimizin en iyi siyasal karikatür çizeridir. O her bakımdan mükemmel bir sanatıçıdır” diyor.

1924’te İstanbul’da doğan Ali Ulvi Ersoy’un ilk karikatürü, 1940’ta Mehmet Faruk Gürtunca’nın çıkardığı “Çocuk Sesi” dergisinde yayımlandı. 1940-41 yıllarında Cemal Nadir’in öğrencisi olarak “Arkadaş” dergisinde çalışan Ali Ulvi, daha sonra “Kahkaha”, “Mizah” ve “Karikatür” gibi dergilerde çizerlik yaptı. 1950’de Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan Ali Ulvi, ABD’de Twentieth Century Fox film şirketinde film afişleri ressamlığı yaptığı 1957-59 dönemi dışında, yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet Gazetesi'nin başçizerliğini üstlendi.

Karikatürleri “New Yorker”, “Saturday Evening Post”, “Look”, “Esquire”, “Punch” gibi ünlü dergi ve gazetelerde de yayımlanan Ali Ulvi, 1960 sonrasında “Piri Reis’in Amerika Haritası” filmini hazırladı; Yalçın Çetin ve Tonguç Yaşar’la birlikte çizgi filmler gerçekleştirdi.

Ali Ulvi, 30 Ocak 1998 tarihinde yaşama veda etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler