10.Yılında Tiyatro Pera: Sanat aşkı ve azmin zaferi

Tiyatro Pera'nın 10. Kuruluş yıldönümü 20 Aralık Salı (bu akşam) saat 20.00 de orkestra eşliğinde özel bir gösteri ile kutlanacak. Çok sınırlı sahne imkanlarıyla büyük yapımlara imza atan Tiyatro Pera, pek çok gencin önünü açarken, öğrencilerine Levent Öktem, Nihat İleri, Mehmet Ali Kaptanlar, Defne Halman gibi deneyimli sanatçılarla aynı sahneyi paylaşma şansı yarattı.

Yayınlanma: 21.12.2011 - 07:07
Abone Ol google-news

“Ölüm ve Kız”, “Venedik Taciri”, “Vanya Dayı”, “Rahat Yaşamaya Övgü” ve en son “Kazaen” gibi pek çok başarılı oyunu sahneye koyan Tiyatro Pera'ya katsayılı yıllar dilerken, oyundan broşüre yazarak, yöneterek, oynayarak Tiyatro Pera'yı var eden, sayısız ödül kazandıran kurucusu, Genel Sanat Yönetmeni Nesrin Kazankaya ve sağ kolu dramaturg Şafak Eruyar'ı hayranlıkla kutlamak gerekiyor. Ekonomik güçlüklerden dolayı ama daha da önemlisi herşeyi elbirliğiyle yapmanın değerini bilerek fuayede çay bile koyan bu güzel ikili yaratıcı sanat söz konusu olduğunda hiçbir masraftan kaçınmadılar. Sanırım ceplerinden de koydular. Bunun en açık kanıtı sanat tarihi kitabı kalitesinde çıkardıkları neredeyse bedavaya sattıkları broşürlerdir.

Kazaen oyununun broşüründe "Yürürken" başlıklı yazısında Nesrin Kazankaya şunları diliyor;

"10. kuruluş yılını kutlayan Tiyatro Pera, on yılın bu son oyunuyla, yeni on yılların temelini atmış olmanın umudunu taşıyor. Hedefimiz, Pera gibi renkli, insana dair dertlere, haksızlık ve acılara duyarlı, estetik, çeşitlilik peşindeki oyunlarla, yeni sezonlara perde açmak". Bizde seyirci koltuğundan aynı dilekleri paylaşarak merak ve hayranlıkla bu örnek, toplumsal duyarlılıkla sanatsal duyarlılığın içiçeliğini büyük yaratıcılık ve özveriyle sahneye taşıyan sanatçıları izlemeyi diliyoruz. Tiyatro Pera'nın 10.Yılı tiyatro tutkusu, sanat aşkı ve azmin zaferidir.
 
Tiyatro Pera'nın 10. Yılı
 
2001 yılında Nesrin Kazankaya’nın sanat yönetmenliğinde kurulan, bu sezon 10. kuruluş yılını kutlayan Tiyatro Pera, 10 yıldır bir repertuvar tiyatrosu olarak varlığını sürdürmektedir.
Tiyatro Pera, 10. yılına, bu sezon dönüşümlü olarak sergilenecek 7 oyunla girmektedir: “Kazaen-Beyoğlu’nda Çarpışmalar”, “Vanya Dayı”, “Quintet-Bir Dönüşün Beşlemesi", “Rahat Yaşamaya Övgü (Brecht Kabare)”, “Şerefe Hatıralar (İstanbul 1955)”, “Dobrinja’da Düğün” ve “Ah Smyrna`m, Güzel İzmir’im”(Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde Mayıs 2012 de prömiyer yapacak)

Tiyatro Pera, 2000-2001 sezonunda Nesrin Kazankaya tarafından kurulmuş ve Taksim-Sıraselviler'de, tiyatro oyunlarının değişik sahneleme biçemlerine olanak sağlayan, (İtalyan, Hacim ve Çevre Sahne düzenine dönüşebilen) 100 seyirci kapasiteli bir tiyatro salonunu kendi olanaklarıyla oluşturmuştur. "Pera Tiyatro Okulu"ndan mezun olup, en az iki yıl okul oyunlarında profesyonel donanım kazanmış oyuncuların yanı sıra; Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatroları`ndan da konuk oyuncularla zenginleştirilmiş profesyonel bir kadroya sahiptir.

İlk oyun Ariel Dorfman'ın yazdığı Nesrin Kazankaya'nın yönettiği "Ölüm ve Kız" dır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler