Görme engelliler için 'Para ölçer' dağıtılıyor

Görme engelliler için üretilen 'Para-Ölçer'in dağıtımına başlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 'Para-Ölçer' sayesinde görme engelli kişilerin, hem Türk Lirası banknotları hem de madeni paraları ölçerek küpür değerlerini kolaylıkla tespit edip birbirinden ayırt edebilecekleri ifade edildi.

Yayınlanma: 26.02.2009 - 14:02
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle giren Türk Lirası banknot ve madeni paraların görme engelliler tarafından kolaylıkla tanınmasını sağlamak amacıyla üretilen ''Para-Ölçer''in dağıtımına başlandığı belirtildi.

Açıklamada, Para-Ölçer'in, görme engellilere yönelik çalışmalar yürüten Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Görme Engelliler Federasyonu, görme engelli çocukların eğitim gördüğü ilköğretim okulları ile rehabilitasyon merkezleri ve tüm Merkez Bankası şubelerine gönderildiği duyuruldu.

Açıklamada, bu kanallar aracılığı ile Para-Ölçer'e ulaşamayan görme engelli yurttaşların, Merkez Bankası'na veya tanıtım kampanyasını yöneten Bersay İletişim Danışmanlığı'na telefon, elektronik posta ve benzeri yollarla başvuruda bulunmaları halinde, Türkiye'nin neresinde olurlarsa olsunlar, Para-Ölçer'in adreslerine teslim edileceği bildirildi.

Görme engellilerin ihtiyaç ve beklentileri özellikle dikkate alınarak tasarlanan Türk Lirası banknotlarının görme engelli kişilerin kolaylıkla kullanabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Farklı boyutları, üzerlerinde yer alan holografik şerit folyo ve etkin kullanılan kabartma özellikleri ile yeni banknotlar temel ayırt edici özellikleri güçlendirilmiş olarak dolaşıma çıkarılmıştır. Farklı değerdeki banknotlar farklı boyutlarda basılmıştır. Türk Lirası banknotların ebadı, kupür değerinin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Tüm banknotların uzun kenarında bir küçük kupüre göre 6 milimetre, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4 milimetre fark oluşturulmuştur.
En küçük kupür olan 5 Türk Lirası banknotun uzunluğu 130 milimetre, her kupürde 6 milimetre artışla, 200 Türk Lirası'nın uzunluğu 160 milimetredir. 5 ve 10 Türk Lirası'nın kısa kenarları 64 milimetre, 20 ve 50 Türk Lirası'nın kısa kenarları 68 milimetre, 100 ve 200 Türk Lirası'nın kısa kenarları ise 72 milimetredir. 6 kupürden oluşan banknotların ön yüzlerinin sol üst kenarında, kupür değerine göre küçükten büyüğe doğru, Braille alfabesiyle 1'den 6'ya kadar sayı ile kupür sırasını gösteren kabartma noktalar yer almaktadır.''

Banknotların ön yüzünde, bugüne kadar ilk kez kullanılan ve el temasıyla da kolaylıkla hissedilebilen holografik şerit folyo yer aldığı ifade edilen açıklamada, ayrıca, Yeni Türk Lirası banknotlarda olduğu gibi, tüm Türk Lirası banknotların ön yüzünde parmakla hissedilebilen kabartma baskı uygulamasına, artırılarak devam edildiği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler