Sri Lanka'da Tamil ayaklanmasının 25 yılı

Sri Lanka hükümeti 25 yıldır devam eden Tamil ayaklanmasının bugün tamamen bittiğini ilan etti. Tamil ayaklanması, 1983 yılı Temmuz ayında gerillaların güvenlik güçlerine saldırmasıyla başlamıştı.

Yayınlanma: 18.05.2009 - 12:28
Abone Ol google-news

Sri Lanka'da 25 yıl süren bir ayaklanma bugün sona erdi. Tamil ayaklanmasıyla başlayan ve bugün bittiği ilan edilen ayaklanmanın önemli tarihleri şöyle:

Temmuz 1983 - Ayrılıkçı Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları örgütüne bağlı gerillalar, ülkenin kuzeyinde düzenledikleri saldırıda 13 askeri öldürdü. Saldırı başkent Kolombo'da Tamillere yönelik saldırılar düzenlenmesine neden oldu. Bu saldırılarda yüzlerce Tamil öldü, binlercesi kaçtı. Gerillaların Tamillerin topraklarına verdiği adla "İlk İlam Savaşı" dediği çatışmalar başlamış oldu.

1987 - Daha önce Kaplanlara silah yardımı yapan Hindistan, arabuluculuk yaptığı ateşkesi uygulamak için Sri Lanka'ya asker gönderdi. Kaplanlar ateşkesi tanımadı ve silahsızlanmayı reddetti. Bunun üzerine çıkan üç yıllık çatışmalarda binden fazla Hindistan askeri öldü.

1990 - Hindistan askerlerini geri çekti. Ayrılıkçı örgüt, kuzeydeki Cafna kentinin kontrolünü ele geçirdi.

1991 - Örgüt üyesi olduğu sanılan bir intihar komandosu, Hindistan'ın güneyinde düzenlediği intihar saldırısında eski Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi'yi öldürdü. İki yıl sonra Sri Lanka Devlet Başkanı Ranasinghe Premadasa da başka bir intihar saldırısında öldürüldü. Her iki olayda da Tamil İlam Kurtuluş Kaplanları suçlandı.

1995 - Sri Lanka Devlet Başkanı Chandrika Kumaratunga, gerillalarla ateşkes anlaşmasını kabul etti. Gerillalar bir donanma gemisini batırınca "3. İlam Savaşı" başladı. Askerler gerillaların Cafna kenti üzerindeki kontrolüne son verdi.

1995-2001 - Kuzeyde ve doğuda çatışmalar devam etti. Başkent Kolombo'da Merkez Bankası binasına düzenlenen intihar saldırısında 100 kadar kişi öldü. Devlet Başkanı Kumaratunga bir saldırıda yaralandı.

2002 - Norveç'in arabuluculuğuyla tarihi bir ateşkes anlaşması imzalandı.

2003 - Tamil Kaplanları barış görüşmelerinden çekildi, ateşkes devam etti.

2004-2005 - Tamil Kaplanları'nın doğu kolu komutanı Albay Karuna Amman, beraberinde 6 bin gerillayla örgütten ayrıldı. Tamil Kaplanları'ndan olduğundan şüphelenilen bir militan Sri Lanka dışişleri bakanını öldürdü. Tamillere karşı sertlik yanlısı politikaları savunan Mahinda Rajapaksa Sri Lanka devlet başkanlığını kazandı.

2006 - Nisan ve Temmuz arasında alevlenen çatışmalar, "4. İlam Savaşı"nın başlaması korkularına neden oldu. Cenevre'de Ekimde başlayan yeni barış görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.

2007 - Hükümet kuvvetleri Tamil gerillalarının doğu bölgesindeki güçlü mevzilerini ele geçirdi.

2008 - Hükümet Ocak başında, her yıl yeniden yürürlüğe giren ateşkesi iptal etti ve büyük saldırılar başlattı.

2 Ocak 2009 - Askerler Tamil Kaplanlarının fiili başkenti, ülkenin kuzeyindeki Kilinochchi kentini ele geçirdi.

17 Nisan - Hükümetin çatışmalara verdiği iki günlük aranın bitmesinden sonra gerillalar ateşkes çağrısında bulundu. Hükümet çağrıyı ciddi bulmayarak reddetti.

20 Nisan - Çatışma bölgesinden on binlerce insan kaçarken, Sri Lanka hükümeti gerillalara teslim olmaları için 24 saat süre verdi.Bir hafta içinde bölgeden kaçan sivillerin sayısı 115 bini geçti.

26 Nisan - Tamil Kaplanları tek taraflı ateşkes ilan etti. Ateşkes ilanını "şaka" olarak niteleyen hükümet, militanların teslim olmasını istedi.

16 Mayıs - Ordu savaşın başlangıcından bu yana ilk kez adanın bütün kıyı şeridini kontrol altına aldı. Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, Ürdün ziyareti sırasında yaptığı konuşmada ayrılıkçı örgütün askeri olarak yenildiğini söyledi.

17 Mayıs - Kendilerini sivil gibi göstererek bir botla kaçmaya çalışan 70 gerilla öldürüldü. Birçok militan çatışmalar sürerken düzenledikleri intihar saldırılarıyla kendilerini havaya uçurdu. Ordu 4 günlük çatışmalarda 72 binden fazla sivilin kurtarıldığını açıkladı.

18 Mayıs - Ordu askerlerin son Tamil Kaplanları direnişini de tamamen ortadan kaldırmasından sonra bütün ülke topraklarında tam bir hükümet kontrolü sağlandığını açıkladı. Daha sonra Devlet televizyonu Tamil Kaplanları'nın Mayıs 1976'da kurulmasından bu yana liderliğini sürdüren Vellupillai Prabhakaran'ın, diğer üst düzey Tamil komutanlarıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler