Atamaları yapılan komutanların özgeçmişleri

Günlerdir merakla beklenen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları açıklandı. Kararlara göre, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. İşte atanan komutanların özgeçmişleri...

Yayınlanma: 04.08.2009 - 09:39
Abone Ol google-news

Yüksek Askeri Şura'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Hasan Aksay atandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Donanma Komutanı Oramiral Yiğit'in özgeçmişi şöyle:
''Yiğit, 1945 yılında Çorum'da doğdu. 1964 yılında Deniz Harp Okulundan mezun olan Yiğit, ilave iki yıl öğrenim görerek 1966 yılında donanmaya katıldı.
1975 yılına kadar Deniz Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde gemi seyir harekat subaylığı, gemi 2. komutanlığı ve gemi başçarkçılığı yapan Yiğit, 1977 yılında Deniz Harp Akademisinden mezun oldu. Yiğit, ardından kurmay subay olarak, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığında Kısım Amirliği, Mayın Filosu Harekat Şube Müdürlüğü, TCG Muavenet 2. Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Teşkilat Dairede Plan Subaylığı, Napoli'de Güney Bölge Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (NAVSOUTH) Plan Dairede Plan Subaylığı, TCG Yücetepe Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı Plan Teşkilat Dairede Teşkilat Şube Müdürlüğü, Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve 2. Muhrip Filotila Komodorluğu, Donanma Komutanlığı Harekat Grup Başkanlığı ve Donanma Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü.
1992 yılında tuğamiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Napoli'de Güney Bölge Müttefik Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (NAVSOUTH) Plan Daire Başkanlığı ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı görevlerinde bulundu.
1997 yılında tümamiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı, Mayın Filosu Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2002 yılında koramiralliğe terfi eden Yiğit, Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2007 yılında oramiralliğe terfi eden Yiğit, Donanma Komutanlığı görevine atandı. Oramiral Yiğit, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi.
Nazire Pınar Yiğit ile evli ve iki çocuk babası olan Oramiral Yiğit, İngilizce biliyor.''

 

Orgeneral Aksay'ın özgeçmişi

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aksay'ın özgeçmişi ise şöyle:
''Aksay, 1947 yılında İzmir-Ödemiş'te doğdu. 1967 yılında Hava Harp Okulundan, 1968 yılında ise Uçuş Okulundan mezun oldu.
1979 yılına kadar Hava Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde taktik av ve keşif pilotluğu yapan Aksay, 1981 yılında Hava Harp Akademisinden mezun oldu, ardından kurmay subay olarak 4. Ana Jet Üs 141. filoda eğitim subaylığı, harekat subaylığı ve filo komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliğinde Koordinasyon Şube Harekat Subaylığı ve Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Ottowa Askeri Ataşeliği, 6. Ana Jet Üs Komutanlığında Kontrol Heyet Başkanlığı ile Harekat Komutanlığı ve 2. Taktik Hava Kuvvet Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü.
1994 yılında tuğgeneralliğe terfi eden Aksay, tuğgeneral rütbesi ile 8. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Harekat Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Aksay, 1998 yılında tümgeneralliğe terfi ederek, bu rütbe ile 1. Taktik Hava Kuvvet Komutan Yardımcılığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığı görevlerini yürüttü. Aksay, 2002 yılında korgeneralliğe terfi ederek Hava Eğitim Komutanlığı, 1. Taktik Hava Kuvvet ve 6. Birleşik Hava Harekat Merkezi (CAOC) Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2007 yılında orgeneralliğe terfi eden Aksay, Harp Akademileri Komutanlığı görevine atandı. Orgeneral Aksay, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi.
Fatma İclal Aksay ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Aksay, İngilizce biliyor.''

 

Hasan Iğsız

Yüksek Askeri Şura'da Birinci Ordu Komutanlığı'na Orgeneral Hasan Iğsız, Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Orgeneral Aslan Güner atandı.

Birinci Ordu Komutanlığı'na atanan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın öz geçmişi şöyle:
"Iğsız, 1946 yılında İstanbul'da doğdu. 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında ise İstihkam Okulu'ndan mezun oldu.
1974 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı yapan Iğsız, 1976 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Iğsız, ardından kurmay subay olarak Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Belçika/Brüksel'de Uluslararası Askeri Karargah Plan Prensipler Dairesi'nde plan subaylığı, Genelkurmay Personel Dairesi'nde general-amiral şube proje subaylığı ve şube müdürlüğü ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.
1993 yılında Tuğgeneralliğe terfi eden ve bu rütbede Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı ve 16. Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunan Iğsız, 1997 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. Iğsız, Tümgeneral rütbesiyle Jandarma Asayiş Komutan Yardımcılığı, Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı ve Belçika-Mons'da Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı görevlerini yürüttü.
2001 yılında Korgeneralliğe terfi eden Iğsız, bu rütbede Genelkurmay Personel Başkanlığı, 5. Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı görevlerinde bulundu.
2006 yılında Orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı görevine getirilen Iğsız, 2008 yılında Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Orgeneral Iğsız, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Birinci Ordu Komutanlığı'na getirildi.
Ayşe Iğsız ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Iğsız, İngilizce biliyor."

 

Orgeneral Güner

Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na atanan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in öz geçmişi ise şöyle:

"Güner, 1948 yılında Akçaabat/Trabzon'da doğdu. 1967 yılında Kara Harp Okulundan, 1968 yılında Topçu ve Füze Okulundan mezun oldu.
1976 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde Batarya Subaylığı, Takım ve Batarya Komutanlığı yapan Güner, 1978 yılında Kara Harp Akademisinden mezun oldu, ardından Kurmay Subay olarak; 4'üncü Kolordu Komutanlığında Karargah Subaylığı, 28'inci Motorlu Piyade Tümen Lojistik Şube Müdürlüğü, Kara Harp Akademisinde öğretim üyeliği, Napoli/İtalya'da Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (AFSOUTH) Plan Prensipler Başkanlığında Karargah Subaylığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Tayin Daire Kurmay Şube Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Başyaverliği ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.
Güner, 1994'te Tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 51'inci Piyade Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Silahlanma ve Savunma Araştırma Daire Başkanlığı ve Genelkurmay Eğitim ve Teşkilat Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Güner, 2000 yılında Tümgeneralliğe terfi etti.
Tümgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüten Güner, 2004 yılında Korgeneralliğe terfi etti.
Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve 4'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Güner, 2008 yılında Orgeneralliğe terfi etti ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı görevine atandı.
Orgeneral Güner, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olarak Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na getirildi.
İnci Güner ile evli ve iki çocuk babası olan Orgeneral Güner, İngilizce biliyor."

 

Bir üst rütbeye yükseltilen isimlerin tamamı:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

-Orgeneralliğe Yükseltilen Korgeneraller

Korgeneral Bekir Kalyoncu
Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler

-Korgeneralliğe Yükseltilen Tümgeneraller

Tümgeneral Salih Zeki Çolak
Tümgeneral Yaşar Güler
Tümgeneral Adem Huduti
Tümgeneral Ümit Dündar
Tümgeneral Nazım Altıntaş

-Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller

Tuğgeneral Haluk Cumali Çetinkaya
Tuğgeneral Abdullah Barutcu
Tuğgeneral Taner Düvenci
Tuğgeneral Mustafa Bakıcı
Tuğgeneral Sezai Bostancı
Tuğgeneral Fahri Kır
Tuğgeneral İlhan Talu
Tuğgeneral Uğur Tarık Özkut
Tuğgeneral Ergüder Toptaş
Tuğgeneral Muharrem Yavaş
Tuğgeneral Nurettin Işık

-Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar

Muhabere Kurmay Albay Mehmet Okkan
Kara Pilot Kurmay Albay Oğuz Serhad Habiboğlu
Muhabere Kurmay Albay Ahmet Can Çevik
Topçu Kurmay Albay Ali Şahin İşleyen
Topçu Kurmay Albay Selim Mert
Piyade Kurmay Albay İsmail Hakkı Önder
Topçu Kurmay Albay Avni Angun
Piyade Kurmay Albay Nejdet Yatgın
Piyade Kurmay Albay Mehmet Kaya
Piyade Kurmay Albay Bahadır Özgen
İstihkam Kurmay Albay Metin Keşap
Topçu Kurmay Albay Hakan Akkoç
Tank Kurmay Albay Yücel Karauz
Tank Kurmay Albay Zekai Aksakallı
Piyade Kurmay Albay Mehmet Faruk Alpaydın
Piyade Kurmay Albay Nehir Aydın
Topçu Kurmay Albay Yıldırım Alel
Topçu Kurmay Albay Ferhat Özsoy
Topçu Kurmay Albay Suat Dönmez
Muhabere Kurmay Albay Selçuk Bayraktaroğlu
Muhabere Kurmay Albay Mustafa Şenol
Piyade Albay Orhan Büyükgüngör
Kara Pilot Albay Fatih Bengi
Askerî Hâkim Albay Ali Akif Vurucu

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

-Oramiralliğe Yükseltilen Koramiral

Koramiral Emin Murat Bilgel

-Koramiralliğe Yükseltilen Tümamiraller

Tümamiral Recep Bülent Bostanoğlu
Tümamiral Abdullah Can Erenoğlu

-Tümamiralliğe Yükseltilen Tuğamiraller

Tuğamiral Soner Polat
Tuğamiral Ali Semih Çetin
Tuğamiral Hasan Uşaklıoğlu

-Tuğamiralliğe Yükseltilen Albaylar

Deniz Kurmay Albay Mesut Özel
Deniz Kurmay Albay Macit Arslan
Deniz Kurmay Albay Gündüz Alp Demirus
Deniz Kurmay Albay Levent Görgeç
Deniz Kurmay Albay Ahmet İskender Yıldırım
Deniz Kurmay Albay Hakan Üstem
Denız İkmal Albay Osman Kayalar

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Korgeneral Bilgin Balanlı

-Korgeneralliğe Yükseltilen Tümgeneraller

Tümgeneral Rıdvan Ulugüler
Tümgeneral Akın Öztürk

-Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller

Tuğgeneral İsmail Taş
Tuğgeneral Tayfur Fikret Erbilgin
Tuğgeneral Yalçın Ergül
Tuğgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu
Tuğgeneral Mehmet Yılmaz Erdoğan

-Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar

Hava Pilot Kurmay Albay Murat Yıldırım
Hava Pilot Kurmay Albay Ali Çetinkaya
Hava Pilot Kurmay Albay Mustafa Erhan Pamuk
Hava Pilot Kurmay Albay İsmail Güneykaya
Hava Pilot Kurmay Albay Haluk Şahar
Hava Pilot Kurmay Albay Recep Yüksel
Hava Pilot Kurmay Albay Salim Cüneyt Kavuncu
Hava Muhabere Kurmay Albay Mehmet Argun
Hv.Kont. İhbar Kurmay Albay Mehmet Tümay Özer

 

Jandarma Genel Komutanlığı

-Tümgeneralliğe Yükseltilen Tuğgeneraller

Tuğgeneral Harun Ocaklı
Tuğgeneral Mustafa İhsan Batı

-Tuğgeneralliğe Yükseltilen Albaylar

Jandarma Kurmay Albay Seyfullah Saldık
Jandarma Kurmay Albay Necdet Köse
Jandarma Kurmay Albay Musa Çitil
Jandarma Kurmay Albay Ali Özkara
Jandarma Albay Şafak Karakoç

Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı

-Tuğamiralliğe Yükseltilen Albay

Prof. Deniz Tabip Albay Hayati Bilgiç


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler