"IŞİD Suriye’de tekrar güçlendi"

İngiliz Independent gazetesi savunma muhabiri Kim Sengupta, Suriye’de 8 ila 10 bin militanı bulunan IŞİD’in son dönemde yeniden güçlenmeye başladığını yazdı.

Yayınlanma: 04.07.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

Suriye’de etkinliği son bir yıl içerisinde büyük oranda azalan IŞİD’in sahadaki büyük aktörlerin değişen ittifaklarını ve manevralarını fırsata çevirerek yeniden toparlanmakta olduğu iddia edildi.

Independent’in savunma muhabiri Kim Sengupta, dün yayımlanan makalesinde 8 ila 10 bin arasında militanı bulunan IŞİD’in son dönemde artan saldırılarının bir güçlenme işareti olduğuna dikkat çekti. Sengupta, Şanlıurfa’dan yazdığı makalesinde sahadaki değişim örnekleri olarak ABD’nin bölgeye ayırdığı bütçede kesintiye gitmesini; Fransız komandolarının muhalif gruplar arasındaki gerilime odaklanmasını; TSK’nın, Ankara’nın terör örgütü saydığı PYD/ YPG’ye karşı operasyonlarını; İran’a bağlı güçlerin etkisinin azalmasını; yerel halkta vergiler ve zorunlu askerlik uygulamalarıyla artan rahatsızlığı gösterdi. IŞİD’in eski “başkenti” Rakka’da geçen ay YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı düzenlediği ve Mayadin’de Rus paralı askerlerini öldürdüğü saldırılara dikkat çekilen makalede, örgütün Fırat’ın batısı, Yermuk ve Deyr ez Zor’da etkisini artırdığı belirtildi. IŞİD’in, Suriye’nin güneybatısında Ürdün sınırındaki Tasil bölgesinde, doğudaki Ebu Kemal çevresinde ve Deyr ez Zor’un kuzeydoğusunda Irak sınırında hakimiyetini sürdürdüğü biliniyor. Bu arada, örgütün sosyal medya hesaplarından, liderleri Ebubekir Bağdadi’nin çocuklarından biri olan Hudayfah el Badri’nin Suriye’deki çatışmalar sırasında öldürüldüğü duyuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler