Dünya can çekişiyor

Dünyanın birçok yerinde yurttaşlar 'iklim krizi' nedeniyle can çekişiyor.

Yayınlanma: 04.08.2018 - 22:51
Abone Ol google-news

İklim krizi dünyanın dört bir yanını vurmaya devam ediyor. İspanya’nın güney kesimlerinde sıcaklar nedeniyle bu hafta üç kişi yaşamını yitirdi. Avusturya’nın başkenti Viyana’da ise plaj voleybolu turnuvasında güneşin altında devriye gezen polis köpeklerine minik ayakkabılar giydirildi.

Nehirler düşünüldü

Hollanda’da da asfaltın erimesi nedeniyle yetkililer bazı otoyolları kapattı. Fransa’da dört nükleer reaktör kapatıldı. Fransa’nın nükleer enerji santrallarını işleten şirket (EDF), santralların reaktörlerini soğutmak için kullandığı nehir sularının sıcak hava nedeniyle daha fazla ısınmasını önlemek için bu yola başvurduklarını açıkladı. Öte yandan tatilden dönenler ile tatile çıkanlar otoyollarda kilometrelerce uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. İsviçre’nin Rhône Buzulu’nun bir kısmı erimeyi önlemek için yalıtım köpükleri ile kaplandı. İtalya’nın başkenti Roma’da aşırı sıcaklar nedeniyle, belediye turistlere ücretsiz su şiseleri dağıttı. Polonya’da nisan ayından bu yana 250 kişi boğuldu. Sadece 75’i Temmuz ayında yaşamını yitirdi.

Türkiye ise geçen haftadan itibaren günümüzdeki adıyla “çöl” sıcakları, eskilerin deyimiyle de “Eyyam-ı bahur”un etkisine girdi. İstanbul’da hava sıcaklıkları 35 dereceye çıkarken, güney ve güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece ve üzerinde seyrediyor. Nem yüzünden sıcaklık daha da dayanılmaz hale dönüşüyor.

AÇIK ALANLARA ÇIKMAYIN

Portekiz’de 46 dereceye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle başkent Lizbon’da oyun alanları kapatılırken yetkililer halka piknik ve açık alan aktivitelerinden uzak durulması çağrısı yaptı. Evsizleri sıcaktan korumak için barınaklar açıldı. Ülkenin güneyinde ise itfaiyeciler orman yangınları ile mücadele ediyor. Aşırı sıcaktan bunalan Lizbonlular da sokaklara kurulan fıskiyelerle “nefes” almaya çalıştı.

 

AĞUSTOSTA KAR

Suudi Arabistan’ın Asir Bölgesi’nde bulunan Hamis Muşayt kentinde kara dönüşen sağanak yağışın görüntüleri sosyal medyadan paylaşıldı. Asir bölgesinde geçen nisan ayında da önce yağmur ardından kar yağışı görülmüştü. 

Irak’ta sıcak  tarımı vurdu

Aşırı sıcaklar Irak’ı da vurdu. Tarım Bakanı Yardımcısı Mehdi el-Kaysi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ülkede tarım sektörünün, kuraklık ve su gelirlerinin yetersizliği nedeniyle yaz döneminde yüzde 50 zarar gördüğünü” söyledi. Kaysi, sektördeki bu kaybın, bakanlığın hâlâ üzerinde çalıştığı kış dönemi tarım planına olumsuz yansımaları olacağına dikkati çekerek “Yaz döneminde oluşan zarar, kışın ekili alanın azalmasına neden olacak” ifadesini kullandı.
Kış aylarında yağışların azalması ve beraberinde getirdiği su krizi nedeniyle Irak’ta geçen haziran ayında, sulama gerektiren pirinç, mısır ve pamuğun da arasında olduğu 8 ürünün ekimi yasaklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler