Rusya’dan yeni Ukrayna hamlesi

Kerç Boğazı kriziyle birlikte Kiev’e baskıyı artıran Moskova, Kırım’a ek füze savunma sistemi, sınıra tank gönderiyor

Yayınlanma: 28.11.2018 - 22:40
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1152334,1154027>

Ukrayna ile Rusya arasında geçen hafta sonu Karadeniz’de patlak veren gerilimin ardından sınırda askeri önlemler artıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, “Topyekûn savaş” tehdidiyle karşı karşıya olduklarını belirttiği konuşmasında, Rusya’nın Kırım’daki güçlerini artırdığını söyledi. Rusya da Kırım’a yeni bir S-400 bataryası nakledileceğini duyurdu.

Ulusal televizyona açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, “Kimsenin bunun bir oyun olduğunu düşünmesini istemiyorum. Ukrayna, Rusya tarafından topyekûn savaş tehdidi altında. Rusya, ortak sınırdaki birliklerinin sayısını önemli ölçüde artırdı. Rus tanklarının sayısı üç misline çıktı” ifadelerini kullandı. Poroşenko’nun meclis tarafından onaylanan sınır bölgelerinde 30 günlük sıkıyönetim kararnamesini de imzaladığı bildirildi.

‘NATO gemi göndersin’

Poroşenko ayrıca NATO’nun Karadeniz ve Azak Denizi’ne gemiler göndererek Ukrayna’ya olan desteğini gösterebileceğini de belirtti. ABD Başkanı Donald Trump’tan da Arjantin’deki G-20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Ukrayna’yı terk edin” mesajını iletmesini istedi.
Ukrayna donanmasına ait 3 geminin, Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da Rus ulusal sularını ihlal ettikleri ve Azak Denizi’ne doğru önceden bilgi vermeden ilerledikleri gerekçesiyle yükselen tansiyon askeri önlemlerin artmasını da beraberinde getiriyor. Karadeniz’le Azak Denizi’ni birbirine bağlayan stratejik Kerç Boğazı’nı kapatarak 3 Ukrayna gemisiyle, 24 denizciyi gözaltına alan Rusya’nın bölgeye bir mayın tarama gemisi gönderdiği gündeme yansıdı.

Rusya Savunma Bakanlığı da halihazırda üç S-400 füze savunma sistemi bataryası bulunan Kırım’a bir batarya daha gönderileceğini duyurdu. Bataryanın yıl başından önce bölgeye konuşlandırılması hedefleniyor.

Arjantin’e gitmeden önce Moskova’daki finans forumunda konuşan Putin, Poroşenko’nun yaklaşan seçimler öncesinde sıkıyönetim ilan etmek üzere böyle bir gerilimi planladığını savundu. Rus donanmasının tavrını ise “askeri görevi yerine getirmek” olarak tanımladı. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’ya destek veren ülkeleri de eleştirerek “(Kiev) ‘kahvaltıda bebek yemek istiyorum’ dese muhtemelen ‘neden olmasın, acıkmışlar’ diyerek hizmet edecekler” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın telefon trafiği

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Putin ve Poroşenko ile dün telefonda görüştüğü, sorunun diyalogla çözülmesi çağrısı yaptığı kaydedildi. Erdoğan’ın Trump ile de görüştüğü, iki liderin Kerç Boğazı’nda yaşananlardan rahatsız olduğu ve G-20’de buluşma konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler