Dohuk’ta ABD ile PYD arasında gizli zirve

Paris’te Rubinstein ile görüşen Müslim, Dohuk’ta da Bilinken ile bir araya geldi

Yayınlanma: 17.10.2014 - 22:37
Abone Ol google-news

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD ile ilk kez 12 Ekim’de Paris’te doğrudan temas kurduklarını, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’nin Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ve Dışişleri Bakanlığı heyeti ile görüştüklerini açıkladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile Dohuk’ta görüşen
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken’in Müslim ile de gizlice görüştüğü ortaya çıktı. Müslim, BM kararı olmaksızın Türkiye’nin Suriye’de oluşturmak istediği güvenli bölgeyi, “işgal sayacaklarını” söyledi Rojavalı Kürtlerin arasındakisorunların çözülmesi ve birlik sağlanması için Barzani’nin çağrısıyla Salı gününden biri Dohuk’ta yapılan zirve sürerken Rojava’da yönetimi elinde bulunduran PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, gazetemizinsorularını yanıtladı.  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kobani’nin de içinde bulunduğu alanda Suriye sınırının neredeyse tamamında güvenli bölge oluşturulması yönündeki açıklamasını değerlendiren Müslim, BM kararı olmadan böyle bir şey yapılmasını “işgal sayacaklarını” vurguladı. Müslim “Bu gerçekçi değil, tek taraflı hiçbir şey olamaz.BM kararı olursa saygı gösteririz. Bizim yönetimimiz karara katılmalıdır. Türkiye bu kararı tek başına alırsa biz bunu işgal olarak görürüz. Türkiye’den kuşkularımız var” dedi.

Keşke Türkiye de Kuzey Irak gibi yardım yapsa

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu’nun birkaç gün önce aldığı “Rojava ile resmi ilişkilerin geliştirilmesi” kararını da olumlu bulduğunu ifade eden Müslim, “Keşke Türkiye de yapsa. Çok rahatlardık, hem Türkiye de rahatlardı. Ama yanlış anlaşılmasın, biz orada ayrıcalık ya da kantonlar Suriye’nin ayrı bir parçasıdır diye değil, Suriye’nin bir parçasıyız. Gelecek Suriye’yi düşünüyoruz, Suriye’ye örnek bir model olmak istiyoruz. Bir ilişkide bulunulacaksa bu temel üzerinden geliştirilmeli” dedi. Kürt Yönetimi tarafından yapılan “Kobani’ye silah gönderdik” açıklamalarını da değerlendiren Müslim, “Coğrafi engeller var oraya silahların ulaştırılmasında ve Türkiye de engel oluyor” dedi.

IŞİD’ten temizleniyor

Müslim, Kobani’deki savaşa ilişkin de “Bizimkiler artık orayı IŞİD’den  temizlemeye başladılar” diye konuştu.

Paris’te görüştük

Müslim, Paris’te Daniel Rubinstein ile ABD Dışişleri yetkilileri ile bir araya geldiğini, görüşmede gözlemci ülke ve Türkiye’nin bulunmadığını anlattı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Tony Blinken ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk, Mesud Barzani ile Dohuk’ta önceki gün gizli bir görüşme yaptı. Görüşme, Kürt Yönetimi Başkanlığı’nın resmi sitesinde açıklandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Blinken, “IŞİD teröristleri, Kürdistan bölgesine saldırınca, Başkan Obama, ‘Erbil’i korumalıyız’ dedi. Müttefiklerimizle büyük başarılar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı. Blinken, Müslim ile bir araya geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler