Obama: 'Hepimiz göçmeniz'

ABD Başkanı, yaklaşık 5 milyon kaçak göçmenin sınır dışı edilmesini engelleyecek planı açıkladı.

Yayınlanma: 22.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, ara seçimler sonrasında başkanlık güçlerinin sınırını test etmesini sağlayacak olan göçmen reformu planını dün sabaha karşı Amerikan kamuoyuna sundu. Seçimlerin ardından partisi Demokratların Kongre’den karar çıkartamaz duruma gelmesiyle Obama, ülkedeki yaklaşık 5 milyon yasadışı göçmenin sınırdışı edilmesini engelleyen planını yaşama geçirmek için başkanlık yetkisi kartını devreye soktu.

Obama uzun süredir beklenen, tartışmalara yol açan yasadışı göçmenlere ilişkin paketi duyurduğu Beyaz Saray’dan yaptığı konuşmasında halka duygusal bir tonda seslendi, İncil’den de alıntılar yaparak “Amerikalı kardeşlerim bizler hepimiz göçmendik, göçmenlerden oluşan bir ulusuz. Bir zamanlar bizler de yabancılardık” dedi. Amerikalıların ortak ideallerine, eşitliğe ve herkes için fırsat sunmasına vurgu yaptı. Ülkedeki göçmenlik sisteminin adeta çöktüğünü, bunu da herkesin bildiğini söyleyen Obama, soruna adil bir çözüm bulmaları gerektiğinin altını çizdi. Cumhuriyetçilerin bu plana karşı duruşuna da değinen Obama Kongre’den kapsamlı bir göçmenlik reformunun çıkması halinde bunu onaylayacağını ve o zaman kendisininkinin geçerliliğini yitireceğini de sözlerine ekledi. Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki çekişmeye ilişkin de ABD Başkanı “Kongre sırf bu konuda uzlaşmadık diye, bütçeyi geçirmeyerek yine hükümetin kapanmasına neden olmamalı” uyarısında bulundu.

Obama’nın göçmen paketi, ilk etapta ABD’de yasadışı biçimde bulunan 5 milyon göçmenin sınırdışı edilmesini engelleyici nitelikte. Diğer yandan paket otomatik vatandaşlık anlamına gelmiyor. Plan “yasadışı göçmenliği sınırda önlemeye” vurgu yapıyor, ailelerin, çocukların değil, suçluların sınırdışı edilmesini içeriyor. ABD’da 5 yıldan fazla süre yaşayan, ABD vatandaşı veya Yeşil Kart sahibi çocuğu olan yasadışı göçmenlerin geçmişlerinin kontrol edilip, vergilerini ödemeleri sağlanmasının yer aldığı uygulamaların ardından bu kişilerin ülkede geçici statüsünde yasal olarak kalabilmelerinin yolu açılıyor. Sayıları yaklaşık 4 milyonu bulan bu kesim için 3 yıllık çalışma izninin verilmesi öngörülüyor. Obama’da konuşmasında kaçak göçmenlere “gölgelerden çıkın ve yasal olun” diye seslenerekiş dünyasından birçok liderin önerdiği gibi yüksek yetenekli göçmenler, buradaki okullardan mezun olanlar ve girişimcilerin kalıp ekonomimize katkı sağlamalarını kolaylaştıracağız” dedi.

Hispanikler bayram yaptı

ABD Başkanı Barack Obama’nın göçmenlik paketi ülkede gerekli izin belgeleri olmadan, her an sınır dışı tehlikesiyle yaşayan çoğu Hispanik kökenli yüz binlerce kişi için umut oldu. Obama’nın konuşmasıyla birlikte çok sayıda göçmen, Beyaz Saray önünde ellerinde Amerikan bayrakları kutlama yaptı, şarkılar söyledi. İngilizce ve İspanyolca Başkan Obama’ya teşekkür mesajları içeren pankartlar taşıdı. Latin Grammy ödül törenine de Obama’nın açıklamaları damgasını vurdu. Şarkıcı Marc Anthony ile geçen şubatta yaşamını yitiren, Flamenko müziğinin en önemli gitaristlerinden Paco de Lucia’nın ödüle layık görüldüğü gecede ABD Başkanı’nın bu adımı alkışlarla destek buldu. Ödül alan isimlerden İspanyol şarkıcı Enrique Iglesias yaptığı konuşmada “Bu gece sadece Latin sanatçılar için değil, ABD’de yaşayan tüm Latinler için tarihi” dedi. Meksika Dışişleri Bakanlığı da kararı memnunlukla karşıladıklarını duyurdu.

 

Plana sert tepki gösteren Cumhuriyetçiler ise Obama'yı yetkisini aşmakla suçluyor. Bazıları planın kaçak göçmen sayısını azaltacağına arttıracağı, tartışmalı sınırdışıları geçici olarak durduracağı görüşünde.

Yaklaşık 11 milyon yasadışı göçmenin olduğu tahmin edilen ülkede, Senato kanadının geçen yıl onayladığı göçmenlik reformunu Temsilciler Meclisi’nin geçirmemesi üzerine Obama, bir süre önce kendi yetkileri dahilinde bir kanun hükmünde kararname çıkaracağını duyurmuş, ancak Kongre’deki Cumhuriyetçiler buna karşı çıkmıştı. Cumhuriyetçiler Obama’nın bu adımını yasadışı olarak nitelerken ABD Başkanı’ın konuşmasını ABC, CBS, NBC kanalları gerekçe belirtmeden yayımlamadı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın göçmenlik paketi ülkede gerekli izin belgeleri olmadan, her an sınırdışı tehlikesiyle yaşayan çoğu Hispanik kökenli yüzbinlerce kişi için umut oldu. Obama’nın konuşmasıyla birlikte çok sayıda göçmen, Beyaz Saray önünde ellerinde Amerikan bayrakları kutlama yaptı, şarkılar söyledi. İngilizce ve İspanyolca Başkan Obama'ya teşekkür mesajları içeren pankartlar taşıdı. Latin Grammy ödül törenine de Obama’nın açıklamaları damgasını vurdu. Şarkıcı Marc Anthony ile geçen Şubat’ta yaşamını yitiren Flamenko müziğinin en önemli gitaristlerindenPaco de Lucia’ya ödül verilen gecede ABD Başkanı’nın bu adımı alkışlarla destek buldu. Ödül alan isimlerden İspanyol şarkıcı Enrique Iglesiasyaptığı konuşmada “Bu gece sadece Latin sanatçılar için değil, ABD’de yaşayan tüm Latinler için tarihi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon