İspanya'da bağımsızlık girişimlerine bir yenisi eklendi

İspanya'da bağımsızlık girişimlerine Bask Özerk Parlamentosu da katıldı. Parlamentoda kabul edilen kararda, bağımsızlık referandumu savunuldu.

Yayınlanma: 29.11.2019 - 10:33
İspanya'da bağımsızlık girişimlerine bir yenisi eklendi
Abone Ol google-news

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin özerk parlamentosu, Katalonya Özerk Parlementosu'nun ayrılıkçı girişimlerden esinlenerek bağımsızlık yanlısı bir karar aldı. Bask Özerk Parlamentosu'nda iktidardaki Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve ikinci büyük parti olan EH Bildu koalisyonunun oylarıyla kabul edilen kararda, "kendi geleceğine karar verme hakkı" savunuldu. Kararda, Bask ve İspanya devleti arasındaki ilişkilerin "eşitlik, iki taraflılık ve anlaşmaya" dayanacağı belirtildi 

'KENDİ GELECEĞİNE KARAR VERME HAKKI'

Söz konusu karar metninde, Bask Özerk Parlamentosu ve İspanyol devleti arasındaki ilişkilerin bundan sonra "eşitlik, iki taraflılık ve anlaşmaya" dayalı olacağı belirtildi. Katalonya Özerk Parlamentosu'nun bağımsızlık referandumu girişimleri için kullanılan "kendi geleceğine karar verme hakkı" ifadesine yer verilen karar metninde, "bu hakkın vazgeçilmez" olduğu vurgulandı.

Terör örgütü ETA mahkumlarının Bask bölgesindeki cezaevlerine nakil edilmeleri, ağır hasta olanların ise serbest bırakılmaları da talep edildi.

İspanya'daki 17 özerk yönetim arasında en geniş özerklik haklarına sahip olan Bask bölgesindeki ayrılıkçı siyasi partiler, "Guernica Statüsü" olarak adlandırılan ve 1979'da kabul edilen Bask özerk yönetim statüsünün yenilenmesi gerektiğini öne sürüyor. 

KATALONYA ÖZERK PARLAMENTOSU'NDA SON DURUM

Ayrılıkçı girişimlerle son dönemde gündemde olan Katalonya Özerk Yönetim Parlamentosu, Anayasa Mahkemesi'nin yasaklarına rağmen bağımsızlık yanlısı kararlar almaya devam ediyor. 

Son olarak 26 Kasım'da bazı kararlar alan Katalonya Özerk Parlamentosu, monarşi karşıtlığı ve "kendi geleceğine karar verme hakkını" genel kurulunda görüşüp oylamakta meşru olduğunu belirtmişti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler