Yunanistan'da seçimden 'umut' çıktı

Yunanistan’da dün düzenlenen erken genel seçimlerde, AB-IMF kurtarma paketine itiraz eden ve devasa borçları yeniden müzakere ederek kemer sıkmaya son vermeyi vaat eden Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) tarihi bir zafer kazandı.

Yayınlanma: 26.01.2015 - 03:56
Abone Ol google-news

AB’nin Avro bölgesine etkileri nedeniyle dikkatle izlediği seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre; SYRİZA, 41 yaşındaki genç lideri Aleksis Çipras önderliğinde, oyların yaklaşık yüzde 35.4’ini aldı. Gazetemiz 149 ile 151 arasında sandalye kazanması beklenen SYRİZA, 151’i tutturursa tek başına iktidar olabilir. Aksi halde zorlu koalisyon görüşmeleri bekliyor.

 

‘Umut’ sloganına sarıldılar

9.8 milyon Yunanlı seçmen dört yıl öncek iflasın ardından AB-Avrupa Merkez Bankası ve IMF “troykası”yla milyarlarca dolarlık kurtarma paketi anlaşmasının getirdiği kemer sıkma politikalarından bezmiş halde sandığa gitti. Herkes “umut” sloganıyla bu politikaları bitirmeyi vaat eden SYRİZA’nın elde edeceği sonuca dikkat kesildi. Oylama saat 19.00’da biterken, sandık çıkışı anketleri SYRİZA’nın tarihi zaferine işaret etti. İçişleri Bakanlığı’nın gece  “tahmini zor” diyerek verdiği kesin olmayan
sonuçlara göre SYRİZA yüzde 35.4’le 150 sandalye elde etti. Tek başına iktidar için 151 sandalye gerek. Başbakan Antonis Samaras liderliğindeki merkez sağcı Yeni Demokrasi (ND) oyların yüzde 28.9’unu aldı. Nikos Mikaloliakos dahil liderlerinin suç örgütü kurmaktan hapiste olduğu aşırı
sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) için 6.4 öngörülürken, AB yanlısı Potami (Nehir) 5.6 ile 4. sırada. Komünist Partisi (KKE) yüzde 5.7, Evangelos Venizelos’un merkez solcu PASOK’u yüzde 4.2, ND eski
vekili Panos Kammenos’un Bağımsız Yunanlılar’ı (ANEL) yüzde 3.5’te. Eski Başbakan Yorgos Papandreu’nun kısa süre önce kurduğu Demokratik Sosyalist Hareket (KIDISO) ise yüzde 3’lük barajı aşmaya çalışıyor.

 

Samaras Çipras’ı kutladı

ND yenilgiyi kısa sürede kabul etti. Samaras, Çipras’ı telefonla kutladıktan sonra yaptığı açıklamada, “Yunan halkı konuştu ve kararlarına saygılıyız” dedi. “AB ve Avro’nun parçası bir ülkeyi teslim ediyorum. Ülkenin hayrı için yeni hükümetin bugüne kadar başarılanları sürdürmesini
umuyorum” diyen Samaras, Yeni Demokrasi’nin demokrasi ve Avrupa istikrarının garantörü olarak rolünü oynamaya devam edeceğini vurguladı. Çipras geceyarısı sonuç netleşmemişken binlerce taraftarına hitap etti. “Bugün Yunan halkı tarih yazdı. Yunan halkı sayfayı çevirdi, yoksulluğun
felaketini geride bıraktı, 5 yıllık aşağılanmak yerini haysiyet ve umuda bıraktı. Bugün oligarşiyi yenilgiye uğrattık” dedi.

 

‘Bırakın kutlayalım’

Çipras, bütün Yunanlıları kucaklayacaklarını söylerken de Avrupa adına da zafer kazandıklarınıbelirtip, “Dostlarımızla adil ve faydalı çözümleri müzakere etmek için işbirliğine hazırız” vurgusunu eksik etmedi.
Atina’nın merkezindeki Klafthmonos Meydanı’nda ünlü “Çav Bella” şarkısının çalındığı SYRİ- ZA çadırına sevinç hâkimdi. Görüşünü sorduğumuz genç bir Yunanlı, “Bırakın kutlayalım” tepkisi verirken, Maria Batayanni isimli bir öğrenci hissiyatını “Avrupa ile tarihi bağları olan Yunanistan AB’de kalmalı ama bankacılar için değil” diyerek anlattı. Batayanni, matematik hocası babasının ayda 800 Avro kazandığını belirtirken, “Bu böyle devam edemez” diye ekledi.

 

Vaatleri AB’ye tamamen zıt

Çipras, kurtarma paketi koşullarını yeniden müzakere ve 240 milyar Avro’luk borcun yarısını sildirmekte ısrarlı. Cuma günü Atina mitinginde, Almanya’nın II. Dünya Savaşı sonrası kredilerle Hitler dönemi ve öncesinden kalan borçların affının da görüşüldüğü 1953 Londra Borç Konferansı’na atıf yaparak, borçların yarısının silinmesi talebini yineledi. Asgari ücreti artırmak, yoksul aileler için enerji fiyatlarını azaltmak, emlak vergilerini azaltmak, emekli ve memur maaşlarını yükseltmeyi vaat ediyor. Potami ile koalisyonun işleri kolaylaştıracağı düşünülüyor. Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 25.5’teyken, ücretler yüzde 30 azalmış durumda. AB ise gelişmelerin 19 üyeli Avro bölgesine etkileri ve diğer ülkelerin kurtarma paketlerinin yeniden müzakereye açılmasından tedirgin.

 

EN GENÇ BAŞBAKAN OLACAK

40 yaşındaki SYRİ- ZA lideri Aleksis Çipras, ülkenin 150 yıldır başa geçen en genç başbakanı olacak. Genç bir komünist aktivistten başbakanlığa uzanan siyaset yolunda ülke, ismini ilk kez 1990’da 17 yaşındayken okuldaki oturma eylemiyle duyurmuştu. Kendisine uzatılan mikrofona, “Dersleri kaçırma konusuna kendimizin karar verme hakkını talep ediyoruz” demişti. Çipras, Temmuz 1974’te Atina’da dünyaya geldi. Yunanistan’da solcuları ezip geçen 7 yıllık diktatörlüğün çöktüğü dönemdi. Çipras, motosiklete binmeyi seviyor, Che Guevara hayranı. Avrupalı gazetelerin ünlü çizgi kahramanı “Tenten”e benzettiği 2 çocuk babası SYRIZA lideri, son dönemde ciddiyetli duruşunu pekiştirdi. Alman ve İtalyan gazetelerine Yunanistan’a yapılan ekonomik ve siyasi muameleleri eleştiren makaleler kaleme alan genç siyasetçi, olası müzakereleri de hesaba katarak İngilizcesini geliştirmeye soyundu. Değişmeyen bir şey varsa o da kravat takmamayı tercih etmesi. En son seçimlerden bir gün önce gazetecilerle sohbetinde bu konuda AB ile olası borçların azaltılması pazarlıklarına atfen “Saç tıraşı yaptığımızda kravat takacağım” esprisini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler