Sisi IŞİD’i affetmedi

Kıpti yurttaşlarını katleden IŞİD’i bombalayan Mısır, Libya’ya uluslararası müdahale istedi.

Yayınlanma: 17.02.2015 - 04:50
Abone Ol google-news

 2011 Arap isyanları sırasında uluslararası müdahaleyle Kaddafi’nin devrilmesinden beri iç savaşa teslim olan Libya’da IŞİD dehşet saçıyor. 21 Mısırlı Hıristiyan rehinenin kafasını kesmesinin videosunu yayımlayan IŞİD’in Libya koluna Mısır derhal hava harekâtı düzenledi. Libya’da İslamcı militanlara karşı laik kanatı destekleyen Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, açık savaşa girdiği bu ülkeye uluslararası müdahale talep etti.

Hafter ile el ele Sisi’nin İhvan yönetimini devirmesi sonrası, Mısır’ın Sina Yarımadası’nda IŞİD’e biat eden Ensar Beyt el Makdis’le tutuştuğu savaşa Libya cephesi eklendi. Doğudaki Derna kentinde silahlı bir grubun IŞİD’e biat etmesiyle hasıl olan örgütün kaçırdığı Kıpti işçileri katletme görüntüleri, Mısır’ı şoke etti. Ortadoğu’nun en kalabalık Hıristiyan cemaati olan Kıptilerde infial yarattı. Sisi ve ordusunun “intikam” yeminlerinin ardından, havalanma görüntüleri TV’den yayımlanan savaş uçakları, dün sabaha karşı Derna’yı vurdu. Kamplar, eğitim merkezleri ve silah depolarına en az 8 hava saldırısı düzenlendiği, 50 militanın öldürüldüğü duyuruldu. Al Jazeera’ya göre 3’ü çocuk 7 sivil de öldü. Mısır daha önce de Libya’daki İslamcı militanlara askeri eylemde bulunmuştu, ama dün ilk kez resmi açıklama yaptı. Sisi’nin birlikte hareket ettiği Libya hükümetinin genelkurmay başkanı Halife Hafter, kendi hava kuvvetlerinin Derna’da Mısır’a eşlik ettiğini, ayrıca Sirte ve Ben Cevad’daki hedefleri vurduğunu söyledi. Hafter, “Mısır’ın askeri müdahalesini en kuvvetli biçimde destekliyoruz” dedi.

Sisi’nin “Münasip zaman ve yerde karşılık verme hakkımızı saklı tutuyoruz” açıklaması eşliğinde bunun misillemenin henüz başlangıcı olduğu söyleniyor. Sünni İslamın bir numaralı kurumu El Ezher de, Kıpti Kilisesi Papası 2. Tavadros da Mısır devletinin intikam harekâtına destek açıkladı. Katoliklerin Papası Francesco, “Sırf Hıristiyan oldukları için öldürüldüler. Aynı kandanız, onlar tüm Hıristiyanların şehitleri” diyerek ekledi: “Yasadışı saldırganları durdurmak yasaldır.”

 

Mısır uluslararası koalisyon istiyor

ABD’ye terörle mücadele zirvesine katılmaya ve BM’de nabız yoklamaya giden Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü “Libya’nın kendi haline bırakılamayacağı, terör örgütlerine sert müdahale gerektiğini” söyledi. Şükrü, IŞİD’e Suriye-Irak’ta hava saldırıları düzenleyen uluslararası koalisyonun Mısır’a siyasi ve askeri destek vermesini istedi. Dün Paris Kahire’ye 5.2 milyar Avro’luk 24 Rafale savaş uçağı satma anlaşması imzalarken, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Sisi ortak açıklama yayımladı. İki lider, BM Güvenlik Konseyi’nin Libya için acilen toplanması ve “yeni önlemler” almasını
talep etti. Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi’ye telefon açan Sisi “Libya’da olanlar uluslararası güvenliğe net tehdit” vurgusu yaptı. Sisi işi ciddiye bindirince, İtalya eski sömürgecisi olduğu Libya’ya askeri müdahaleye istekli açıklamalarına freni çekti. Renzi “Libya’daki karmaşık duruma öncelikle BM aracılığıyla siyasi çözüm arayalım” dedi. Diplomatlar, Sisi’nin Libya IŞİD’ine karşı da uluslararası koalisyon kurulmasını istediğini; Fransa, İtalya, Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt’in koalisyona katılabileceğini, Rusya’nın da her tür desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

 

Libya mantar gibi yayılan IŞİD için bereketli toprak

ABD’nin Irak işgali yüzünden doğan Irak El Kaide’si bugün IŞİD halini alırken, örgüt Suriye ve Irak’ta küçük bir ülkeye denk toprak ele geçirdi. Afganistan, Cezayir, Mısır ve Libya kollarını oluşturdu. Türkiye, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Tunus ve Yemen’de hücreler kurdu. 2011’de NATO’nun hava harekâtı sayesinde İslamcıların Kaddafi’yi devirdiği Libya da tümüyle kaosa yuvarlandı. Binbir karışıklıktan sonra Libya’da dört kutup hâkimiyet savaşında: 1) Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi, meclisin atadığı Onur Operasyon Güçleri. 2) Trablus merkezli Milli Genel Kongre, Kongre’nin ilan ettiği Ömer Hasi’nin kurtuluş hükümeti ve Libya Şafağı milisleri. 3) Kaideci-Selefi-İslamcı güçler. 4) IŞİD. İlk odağı Mısır, Suudi Arabistan ve BAE destekliyor. Başta İhvan omak üzere İslamcıları ise Türkiye, Katar ve Sudan. Dün Kıptiler için taziye sunan Tobruk merkezli meclis “dünyanın İslamcı militanlara karşı Libya ile dayanışması” çağrısı yaptı. Trablus merkezli Kongre ise Mısır’ı “saldırganlıkla” suçlayıp hava saldırılarının “Libya’nın egemenliğini ihlal ettiğini” söyledi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler