Türkiye’nin Musul telaşı

Musul operasyonuna katılmaya karar veren Türkiye, askeri malzeme dolu iki uçağını Bağdat’a yolladı. Uçaklarda silahlı mühimmatın yer almadığı öğrenildi. Türkiye bu adımla, ABD ve koalisyon güçlerinin 8 Ağustos’ta Irak’ta başlattığı askeri harekâtta fiilen yer alacağını duyurmuş oldu.

Yayınlanma: 04.03.2015 - 05:06
Abone Ol google-news

Musul’u IŞİD’den arındırmak için yapılacak bir operasyona katılmaya karar veren Türkiye, askeri malzeme dolusu iki uçağını dün Bağdat’a yolladı. Uçaklar, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bugün başlayacağı Bağdat ziyareti öncesinde gönderildi. Askeri malzemeler arasında silahlı mühimmat yer almazken 500 kişiye yetecek kadar kamuflajlı üniforma, çöl botu, hücum yeleği, balistik çelik başlık, soğuk iklim çadırı, battaniye, çöl botu gibi malzemelerin olduğu öğrenildi. Türkiye’nin yardımlarının de devam etmesi bekleniyor.

 

Bakan Yılmaz’ın ziyareti bugün

Bakan Yılmaz’ın Bağdat ziyareti bugün. Yeni bir sayfa açmayı hedefleyen Yılmaz, daha sonra Erbil’e geçecek. Bugün başlayacak ziyareti öncesinde C-130 tipi iki askeri uçak, başkentin 20 kilometre doğusundaki El Musenna Askeri Hava Üssü’ne indi. Yardımlar, Irak Savunma Bakanlığı’na teslim edildi. Askeri kaynaklar bu yardımın iki ülke arasındaki işbirliği çerçevesinde yapıldığını belirtti. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı uçakları apronda karşılarken, Büyükelçilik’ten yapılan açıklamada, Türkiye’nin dost ve kardeş Irak yönetimi ile halkına desteğini sürdürüceği belirtildi.

 

İbadi yönetimine destek

Türkiye’nin yıllarca Nuri Maliki başkanlığındaki yönetime vermediği bu destek, Irak’ta Başbakan Haydar İbadi yönetimine verilen desteğin de göstergesi. Türkiye’nin başta Musul olmak üzere, Irak’ın IŞİD’den temizlenmesi için koalisyona aktif destek vermesi bekleniyor. Buna karşın, Suriye’de ise güvenli bölge oluşumu ve uçuşa yasak bölge konusunda rezervleri devam ettiği için koalisyona katılım şartlarına dair görüşmeler devam ediyor.

 

Türkiye 6 ay sonra resmen operasyondaki yerini aldı

Türkiye bu adımla, ABD ve koalisyon güçlerinin 8 Ağustos’ta Irak’ta başlattığı askeri harekatta fiilen yer almaya başladı. Musul’da yapılması beklenen operasyonda yer almaya yeşil ışık yakan Türkiye’nin bu opearsyon için İncirlik hava üssünü de açması bekleniyor. Türkiye’nin katılımıyla müzakerelerin sürdüğü belirtilirken Türkiye’nin Musul operasyonu için istihbarat desteği de vereceği belirtildi. Masada, peşmergeye Erbil’de verilen eğitimin yanı sıra Bağdat’ta da TSK’nin eğitim vermesi yer alıyor.

 

Eğit-donat başlayamadı

Türkiye, Erbil’de Kasım ayından bu yana binden fazla peşmergeye eğitim verdi. Kırşehir Hirfanlı’da önümüzdeki ay başlaması beklenen Suriye’lilere yönelik eğit-donat programı çerçevesinde önümüzdeki hafta da ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi John Allen başkanlığındaki askeri bir heyetin Türkiye’ye geleceği öğrenildi. Kaynaklar, programın, Dışişleri tarafından 1 Mart olarak açıklanmasına karşın ABD’den yapılan açıklamalarda olduğu gibi 4-6 hafta arasında başlayabileceğini belirtti. Katar ile imzalanan son savunma işbirliği anlaşmasında da Katar’a da asker konuşlandırılması yer alıyordu.

Büyükelçiden yardım çağrısı

Büyükelçisi Kaymakçı da Türkiye’nin Irak’a yaptığı insani yardımlara işaret ederken, “Buradan uluslararası topluma çağrı yapıyorum: Irak’taki yük çok ağır. Ülkenin tek başına altından kalkması güç” dedi. Necef ve Kerbela’da yapılan son yardımların yanı sıra Türkiye’nin Enbar krizinde 1 milyon dolar katkı yaptığını ve Türkiye’nin şu ana kadar yaklaşık 800 insani yardım TIR’ını Irak’a ulaştırdığını söyleyen Kaymakçı, Irak’ın Güneyi’ne de yardım gönderildiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler