"Erdoğan stratejik miyop"

Freedom House Avrasya Kıdemli Uzmanı Nate Schenkkan, PKK ile çatışmaların tekrar başlamasının AKP’li bazı isimlerin ‘seçim sonuçları kaos getirecek’ söylemlerini gerçeğe dönüştürmek için yapılan gülünç bir taktik olduğunu savundu.

Yayınlanma: 30.07.2015 - 11:21
Abone Ol google-news

 

Freedom House Avrasya Kıdemli Uzmanı Nate Schenkkan, PKK ile çatışmaların tekrar başlamasının AKP’li bazı isimlerin ‘seçim sonuçları kaos getirecek’ söylemlerini gerçeğe dönüştürmek için yapılan gülünç bir taktik olduğunu savundu.

Nate Schenkkan, Freedom House’un internet sitesinde yayınlanan makalesinde Türkiye’de Suruç saldırısından sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Schenkkan, çözüm sürecinin sona erdiğini ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savcı ve kanun koyucularına HDP’li isimlere karşı harekete geçme çağrısı yaptığını hatırlattı. Nate Schenkkan, Erdoğan ve AK Parti’nin Suruç ve PKK’nın intikam saldırılarını fırsatçı bir şekilde parlamentodaki varlığını tehdit eden HDP’ye vurmak için bahane olarak kullandığını dile getirdi. 

Saldırılar sonrası hükümetin attığı adımları “gülünç taktik” şeklinde değerlendiren Schenkkan, “Korkutucu olan gerçek bu taktiğin işe yarayabilecek olması. Eğer baskı uygulanan HDP yaklaşık yüzde 3 oy kaybeder ve barajın altına düşerse; ve eğer AKP, MHP’den milliyetçi Türklerin oylarını kaparsa seçimi kaybetmesinden sadece aylar sonra parlamentodaki çoğunluğu tekrar elde edebilir.” ifadelerini kullandı.

STRATEJİK MİYOP

Erdoğan’ın ‘iyi bir taktikçi’ olduğunu kaydeden Schenkkan, “Ancak onun usta taktikleri stratejik miyopluğu ile ters düşüyor.” dedi. Geçmişte olduğu gibi milletvekilleri ve Kürt aktivistlerin tutuklanmasının Kürt hareketini sonlandırmayacağını belirtten Schenkkan, HDP’nin bölgelerden aldığı oy oranlarına dikkat çekti. 2011 yılından bu yana Kürt hareketinin güç kazandığını vurguladı. 

Kürt hareketinin Türkiye dışında da güçlendiğini dile getiren Schenkkan, YPG’nin ABD’nin de desteğiyle Suriye’de IŞİD ile savaşan en etkili grup olduğunu hatırlattı. Bu gelişmelerin Türkiye’deki Kürtlere özgüven verdiğini dile getirdi. 

ABD’NİN TUTUMU

Schenkkan, Washington yönetiminin Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede hava üslerini açacak olmasını kutladığını belirtti. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bombaladıkları kişilerin ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede fiili müttefiki olan gruplarla direkt bağının olduğunu kaydeden Schenkkan, “Bu kısa vadede büyük bir problem. YPG, IŞİD’e karşı koalisyon saldırılarının merkezi oldu. Ayrıca YPG’ye Kobani’ni savunmasında yardım edilmesine gelince koalisyon Türkiye’nin itirazını reddetti. Türkiye, YPG’nin soydaşlarını içeride tutuklayarak ve Kuzey Irak’ta bombalayarak ABD’nin IŞİD ile mücadeledeki en iyi ortağına zarar verebilir.” ifadelerini kullandı. Schenkkan ayrıca Türkiye’nin yakın zamanda direkt olarak YPG’ye saldıracağına yönelik iddiaların olduğuna dikkat çekti. 

Türkiye’deki Kürt meselesinin kapsamlı ve barışçıl bir şekilde çözülmesinin ABD’nin stratejik önceliği olmasını gerektiğini kaydeden Schenkkan, bunun Suriye ve Irak’taki savaşlar ve Türkiye’nin istikrarı için önemli olduğunu belirtti. 

Makalesinin sonunda Türkiye’deki en büyük anlaşmazlığın azınlıkların eşit vatandaşlık sorunu olduğunu dile getiren Schennkan, “Gezi Parkı'ndan bu yana tüm ülke kutuplaşmadan bahsediyordu. İşte burada.” ifadelerini kullandı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler