Savaş varsa ekonomi ve istihdam yoktur

G 20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı’nda terör, mülteci krizi ve genç işsizliği öne çıktı. Ali Koç, gençlerin umudu olması gerektiğine dikkat çekti.

Yayınlanma: 03.09.2015 - 23:38
Abone Ol google-news

G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı’na Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın açıklamaları damgasını vurdu.

Ankara’daki toplantıya, G-20 üyesi ve davetli ülkelerden 15 bakan, 4 bakan yardımcısı, uluslararası kuruluşların yöneticileri ve sosyal taraflar katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, küresel büyümenin yavaş, dengesiz ve ihtiyaç duyulan yeterli istihdamı oluşturma noktasından uzak olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki işsizlik oranının hâlâ arzu ettikleri seviyenin üstünde olduğuna işaret eden Erdem, genç işsizliğin de genel işsizlik oranının üzerinden seyrettiğini söyledi. Suriye’de süren iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyeli sayısının 2 milyona yaklaştığını belirten Erdem yaptıkları harcama tutarının da toplamda 6 milyar doları aştığını belirtti. Erdem, bu yıl Akdeniz’i geçerek Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışanların sayısının 300 bini aştığını, ülkelerindeki siyasi ve ekonomik çatışmalardan kaçan bu insanlardan 2 bin 500’ünün göç yolunda hayatını kaybettiğini belirtti.

Avustralya İstihdam Bakan Yardımcısı Luke Hartsuyker, dünyada 75 milyon işsizin yanında 600 milyon genç nüfusun da ne eğitim gördüğüne, ne de istihdam edildiğine dikkat çekti. Daha sonra toplantı basına kapalı devam etti.

İş dostu ortam

B20 adına söz alan diğer bir konuşmacı da Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç oldu. İstihdam oranlarının kriz öncesi döneme gelemediğine dikkat çeken Koç, 2019 yılında 250 milyon yeni istihdam gerektiğini söyledi. G20 ülkelerine tavsiye etmek istedikleri 3 kritik konu olduğunu dile getiren Koç, birinci olarak “iş dostu ortam yaratılmasını” istedi. Bu şekilde istihdamın artacağına işaret eden Koç, ikinci olarak da gençlerin ve kadınların istihdamının artırılması gerektiğini söyledi. Kadınların üst düzey yöneticilik görevlerine getirilmelerinde sıkıntı olduğuna işaret eden Koç, genç işsizliğine dikkat çekti. Koç, “Umut insanın ekmeğidir. Gençlerin umudu canlı tutulmalı. Gençleri istihdama katamazsak sosyal sorunlar, sıkıntılar ortaya çıkar. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ortaya çıkar. Dünyada birçok yerde bunu görüyoruz” dedi.

Toplantıda L20 adına Türk-İş Başkanı Ergün Atalay konuştu. Bazı G20 hükümetlerinin ücretleri azalttıklarını, kemer sıkma politikalarında ısrarcı olduklarını dile getiren Atalay, gençler için durumun daha vahim olduğunu söyledi.

Atalay gazetemize yaptığı açıklamada da Irak’ta 18 işçinin kaçırılmasından bahsederek “Orada hep işçi var, patron yok. Terörden en fazla zararı kadınlar, çocuklar ve işçiler görüyor” dedi.

10 kat fark

ILO Genel Müdürü Guy Ryder konuşmasında, asgari ücretin yeterli olacak şekilde belirlenebileceğini söyledi. Eşitsizliklerin büyümeyi zayıflattığına dikkat çeken Ryder, göçün de ulusların değil uluslararası camianın problemi olduğuna işaret etti. OECD Genel Sekreteri Angel Gurrıa, işsizliğin kabul edilemeyecek seviyelerde olduğunu vurguladı. Gençlerin umudunu kaybetmesini istemediklerini belirten Gurrıa, en zenginlerle yoksullar arasındaki farkın 1 nesil önce 7 kat, 50 yıl önce 8-8.5 kat olduğunu, bugün ise 10 kata ulaştığını kaydetti.

İş dünyasından siyasi liderlere 19 talep

B20, dünya liderlerine sunmak üzere büyümenin finansmanı, KOBİ’ler, istihdam, ticaret, altyapı, yolsuzluk ve finans çalışma alanlarında 19 talep hazırladı. Rapor dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edildi.

* DTÖ Ticareti Kolaylaştırma Anlaşmasının onaylanması ve yürürlüğe koyulması.

* Küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması.

* Kanunlar arasındaki bütünlüğün sağlanmasının vurgulanması ve finansal reform gündemindeki danışma sürecinin iyileştirilmesi.

* G20’nin Şirketlerde Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri’nin uygulanması.

* Ortak bir uluslararası yatırım prensipleri setinin oluşturulması ve yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla uyumun gözetilmesi.

* Büyüme hedefleriyle bağlantılı ülkelere özel altyapı yatırımı stratejilerinin geliştirilmesi.

* Alltyapı yatırım ekosisteminin iyileştirilmesi.

* Beceri açıklarını gidermeye yönelik programların geliştirilmesi ve finanse edilmesi.

* İşgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak kapsamlı yapısal reformların uygulanması.

* Genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım oranlarının arttırılması.

* KOBİ’lere kredi sağlama konusundaki riskleri azaltacak finansal araçların daha etkin kullanılabilmesinin sağlanması.

* 4 KOBİ’lerin alternatif finansmana erişiminin genişletilmesi

* KOBİ’lerin uluslararası standartlara uyum sağlaması için destek verilmesi. 4 5 yıllık küresel geniş bant bağlantısı hedefinin G20 üyesi ülkelerin büyüme stratejilerine entegre edilmesi.

* Gelişen dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesi.

* G20 ülkeleri için bir girişimcilik vizesi programı başlatılması.

* Korumacılığın askıya konusundaki taahhütlerin yeniden vurgulanması, yerelleştirme önlemlerini de içeren ticarete tarife dışı engelleri barındıran mevcut korumacı önlemlerin geriye çekilmesi.

* Beş yılda G20 ülkelerinde gümrük prosedürleri ve sınırlar arası geçiş sistemleri için kapsamlı bir dijital ortamın geliştirilmesi ve adapte edilmesi.

* Kamu alımları dijitalleştirilmesi, için iş uyumluluk programlarının teşvik edilmesi.

Deniz dalgalı, dümende kaptanlara ihtiyaç var

B20 konferansında yavaşlama sorunuyla baş etmek için işbirliği çağrısı yapıldı

Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisini buluşturan ve bu yıl 61 ülkeden 1100’e yakın katılımcıyı ağırlayan G20 toplantılarının iş dünyası ayağı B20 (Business20) toplantılarının ilk gününde ana gündem maddesi, küresel ekonomideki yavaşlama problemi ve gelişmekte olan ülkelerde su yüzeyine çıkan sıkıntılar oldu.

B20 Türkiye Konferansı dün Ankara’da başladı. Konferansın açılış konuşmasını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Dönem Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Son altı yıldır küresel büyümede istikrar sağlanamadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ekonomik sorunları şöyle sıraladı: “Dünyanın bir tarafı toparlanırken, öbür tarafı kötüye gidiyor. Önce ABD ve Avrupa başta olmak üzere, merkez ülkelerde sorun vardı. Onlar toparlanmaya başladı. Ama, bugün de gelişen ülkeler sıkıntı yaşıyor. Genç işsizlik oldukça yüksek seviyelerde. Geçen 30-40 yıllık dönemde, uygulanan kapsayıcı olmayan politikalar nedeniyle, eşitsizlikler artıyor. Eşitsizlik konusu, giderek ekonomik bir problem olmaktan çıkıp, toplumsal bir problem haline gelmeye başladı. Tüm dünyada artan güvenlik açığı ve çatışmalar da artan eşitsizlik ve kapsayıcı olmayan politikalar ile yakından bağlantılı.”

ABD Merkez Bankası’nın para musluklarını kapatıp Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere bazı merkez bankalarının parasal genişlemeye gittiği dönemde küresel ekonomideki belirsizliklerin arttığına dikkat çekti. Bu küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “G20 bu yüzden çok önemli. Deniz dalgalı; kaptanlara, dümende ihtiyacımız var” dedi. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2002’den bu yana özel sektör dostu bir yaklaşım sergilediğini ve Türkiye’nin piyasa ekonomisine dönüşmesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Türkiye örnekmiş

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Türkiye’nin G20 gündemi için belirlediği kapsayıcılık, yatırım ve uygulama başlıklarından oluşan üç önceliğin G20 ülkeleri arasında geniş kabul gördüğünü belirtti. G20 gündeminde ilk kez bu kadar yoğun bir KOBİ ilgisi olduğunu ifade eden Yılmaz, dünya ekonomisinin en önemli sorununun ise kredibilite açığı olduğunu vurguladı. Kredibilitenin sürdürülebilir büyüme getireceğini söyleyen Yılmaz, “Kararlı bir siyasi iradeyle yapılan uygulamalar ve buna duyulan güven Türkiye’de büyümenin yapı taşı olmuştur” dedi.

Gelin yatırım yapın

Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise iş dünyasının liderlerine yatırımlar için Türkiye’nin kapısının sonuna kadar açık olduğunu ve her türlü kolaylığı sağlayacaklarını vurguladı.

ERDOĞAN AYAKTA KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konferans salonunda ayakta karşılandı. Konuşmaların öncesinde aile fotoğrafı çektirildi. Erdoğan konferans salonunda yer aldığı sırada korumaların katılımcıların arasında ayakta beklemesi dikkat çekti. Konferans sunucusunun yabancı misafirlere seslenmek için her İngilizce konuşmasında Erdoğan’dan izin aldı. Korumalar koridorların kullanılmasını engelledi. Erdoğan’ın konuşması sırasında AKP milletvekillerinin olduğu sıralardan “bravo” sesleri yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler