Platini'ye adaylık şoku

FIFA başkanlık seçiminin 26 Şubat 2016'da yapılacağı netleşirken Michel Platini'nin başkan adaylığı askıya alındı.

Yayınlanma: 20.10.2015 - 18:02
Abone Ol google-news

FIFA'dan yapılan yazılı açıklamada, İsviçre'nin Zürih kentinde bulunan genel merkezde düzenlenen FIFA İcra Kurulu olağanüstü toplantısında seçim tarihinin onaylandığı ve FIFA'da şeffaflığın artırılmasına yönelik tedbirler alındığı ifade edildi.

Toplantıda, FIFA başkanlığına adaylığını açıklayan Platini'yi de etkileyecek bir karar alınarak, seçim için adaylık başvurularının dolacağı 26 Ekim'e kadar futboldan men cezası bulunanların adaylıklarını devam ettiremeyeceği belirtildi.

Seçime kadar futboldan men cezasını tamamlayan kişilerin adaylıklarının ise tekrar değerlendirileceği açıklandı. Böylece FIFA, seçim öncesinde futboldan men cezası süresini dolduracak Platini'nin adaylığını tekrar gözden geçirme hakkını kullanabilecek.
İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül'de hakkında soruşturma açılan FIFA Başkanı Sepp Blatter'in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuştu.

Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında, Blatter'den 2 milyon dolar aldığı iddia edilen Platini'nin konu hakkında bilgisine başvurulmuştu.
ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri, rüşvet aldığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

FIFA Etik Kurulu, Blatter ve Platini ile FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'ye 90 gün futboldan men cezası vermiş, 90 günlük men cezalarının 45 günü aşmayacak şekilde uzatılabileceği de belirtilmişti.

Yapılacak yeni seçimde FIFA başkanlığına aday olduğunu açıklayan eski FIFA Başkan Yardımcısı Chung Mong-joon'a ise 6 yıl futboldan men cezası verilmişti. Men cezası tamamlanmayacağı gerekçesiyle Mong-joon'un başkan adayı olma ihtimali bulunmuyor.

FIFA'nın yeni başkanının belirleneceği olağanüstü seçim kongresi 26 Şubat 2016'da yapılacak.
Son oylamada Blatter'in gerisinde kalan Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, başkanlık adaylığı için resmi başvurusunu yapmıştı. Suçlamalara adı karışan Platini de daha önce başkanlığa talip olduğunu duyurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler