Hollande: Savaş nedeni

Saldırıyı “Terörist ordusunun savaş eylemi” olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, saldırıdan IŞİD’i sorumlu tuttu ve üç günlük ulusal yas ilan etti. Hollande, IŞİD’in düzenlediğine dair istihbaratı ise açıklamadı

Yayınlanma: 14.11.2015 - 00:58
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önceki gece Paris’in 6 noktasında düzenlenen ve en az 129 can alan katliamı “savaş sebebi” ilan edip IŞİD’i sorumlu tuttu. 99’u kritik durumda olan 352 kişinin de yaralandığı katliamla ilgili dün bir kez daha Elysee Sarayı’ndan ulusa seslenen Hollande, IŞİD’in Arapça kısaltmasını kullanarak şöyle konuştu: “Bu bir terörist ordusunun, bir cihatçı ordusunun, DAİŞ’in Fransa’ya karşı işlediği savaş eylemidir. İçerden suç ortaklarıyla dışardan hazırlanan, organize edilen ve planlanan bir savaş eylemidir. Bu bir barbarlık faaliyetidir. “Soruşturma bu bağlantıların ortaya çıkmasını sağlayacaktır” diye ekleyen Fransa lideri, Paris saldırılarını IŞİD’in düzenlediğine dair ellerindeki istihbaratı ise açıklamadı.

Fransa Başbakanı Valls: IŞİD'e karşı savaş içindeyiz

3 günlük yas

Olağanüstü halin yanısıra üç günlük ulusal yas ilan eden Hollande, önceki geceki “Fransa’ya tarihinde görülmemiş bir saldırıyla karşı karşıya. Acımasız olacağız” çıkışının ardından dün de şunları söyledi: “Fransa’ya alçakça, utanmazca, iğrenç biçimde saldırıldı. Fransa da IŞİD militanlarına vereceği karşılıkta merhametsiz olacak. Müttefiklerimizle birlikte buradaki ve yurtdışındaki tüm savaş alanlarında yasalar dahilindeki tüm araçları kullanacağız.”

Bataclan’ı ziyaret etti

Saldırı noktalarından biri olan Stade de France stadyumunda Fransa-Almanya dostluk maçını izlerken patlamalar üzerine korumaları tarafından aceleyle güvenli bir yere götürülen Cumhurbaşkanı, saldırganların Kalaşnikofla taraması ve kendilerini havaya uçurması sonucunda en büyük can kaybının verildiği Bataclan konser salonunu dün ziyaret etti. “Bugün üzüntü ve duyguyla dolup taşsak da Fransa bu saldırının altında ezilmeyecek ve korkmayacak” vurgusu yapan Hollande, ocaktaki Charlie Hebdo saldırılarının ardından önceki günkü saldırıyı da önleyemediği için bazı Fransızların tepkisini çekerken, güvenlik güçlerini “Görevlerini son derece zor şartlarda yerine getirerek etkinliklerini ortaya koydular” diye savundu.

Merhametsiz olacağız

Dün Elysee Sarayı’nda Savunma Konseyi toplantısı da düzenleyen Hollande, “Mücadeleye liderlik edeceğiz ve merhametsiz olacağız. Burada bu mezalime uğrayan insanların arasında olacağız. Çünkü bu kapasiteye sahip teröristler, çok kararlı bir Fransa’yı, birlik içinde bir Fransa’yı karşılarında bulacaklarını bilmeli” dedi. Saldırıdan etkilinen tüm ailelere şefkat ve dayanışmasını sundu. Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın taziye telefonu açtığı Hollande, dünya liderleriyle telefonda görüştü ve başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere AB liderleriyle Avrupa çapında güvenlik önlemlerini ele aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler