ABD: Türkiye'nin hedefi IŞİD olmalı

Pentagon sözcüsü Peter Cook, 'Suriye hükümetine bağlı savaş uçaklarının, Suriye'deki YPG'nin başını çektiği muhalif Kürt ve Arap güçlerinin IŞİD'le savaştığı bölgelerde uçmaması konusunda uyarıldığını' söyledi. Cook, Türkiye'nin hedefinin IŞİD olması gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 23.08.2016 - 10:02
Abone Ol google-news

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Peter Cook, pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında Suriye'de devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. Cook, 'Suriye hükümetine bağlı savaş uçaklarının, Suriye'deki muhalif Kürt ve Arap güçlerinin IŞİD'le mücadele ettiği ve ABD birliklerinin de bulunduğu bölgelerde uçmaması konusunda uyarıldığını' ifade etti. Cook, gazetecilerin 'bunun ne anlama geldiği' yönündeki ısrarlı sorularını 'Adını ne koyarsanız koyun' diye yanıtladı.

Hedef, IŞİD olmalı

YPG ve IŞİD hedeflerinin Türkiye tarafından vurulmasına ilişkin haberlerle ilgli değerlendirmesi sorulan Pentagon Sözcüsü Peter Cook, 'konunun Türkiye'deki makamlara sorulmasını' istedi. 'Cerablus'un yabancı savaşçıların geçişi bakımından endişe noktası olduğunu' belirten Peter Cook, "Suriye'nin herhangi bir yerinde, özellikle de böyle önemli bir yerde, IŞİD'e yönelik baskı önemlidir. IŞİD'in Cerablus dahil, Suriye'nin her yerinden atılmasını görmek istiyoruz" dedi.

"YPG'nin de vurulması, ABD'de endişe yarattı mı?" sorusu yöneltilen Pentagon Sözcüsü, "Operasyonlarını, amaçlarının ne olduğunu değerlendirmeyi Türklere bırakıyorum. Bize göre odak noktası IŞİD olmalı. Gördüğümüz kadarıyla bu da yapılıyor" cevabını verdi.

"Adını ne koyarsanız koyun"

Pentagon Sözcüsü Cook, "Suriyelilere yaptığımız uyarı en başından beri bulunduğumuz, sahadaki birliklerimizi koruyacağımıza yönelik uyarının aynısı. Suriye uçaklarının, kuvvetlerimizin bulunduğu bölgelerin üzeriden uçmamasını tavsiye ediyoruz" dedi. 'Bunun uçuşa yasak bölge anlamına gelmediğini' sözlerine ekleyen Cook, gazetecilerin 'bunun ne anlama geldiği' yönündeki ısrarlı sorularını 'Adını ne koyarsanız koyun' diye yanıtladı.






ABD'nin uyarısını Rusya iletti

'Gerekli olması durumunda kuvvetlerini savunmak için bölgeye yeniden savaş uçaklarını gönderebileceklerini' söyleyen Pentagon sözcüsü, 'Suriye'ye ABD birliklerinin bulunduğu bölgeler üzerinden uçmama konusundaki uyarının Rusya ordusu tarafından iletildiğini' ifade etti.

Peter Cook, basın toplantısındaki muhabirlerin yönelttiği 'Bölgedeki ABD birliklerine Rusya veya Suriye tarafından gelebilecek herhangi bir tehdit durumunda ABD'nin politikasının söz konusu ülkelerin savaş uçaklarını vurmak mı olacağı' yönündeki soruya, 'Bölgedeki kuvvetlerimizi kesinlikle savunacağız" şeklinde yanıt verdi.

"Suriye rejimi, savaşı daha da tırmandırıyor"

Suriye ordusunun Halep'teki askeri hareketlerinden oldukça rahatsız olduğunu belirten Cook, "Müttefikleri Rusya ve İran tarafından yardım edilen ve kışkırtılan Suriye rejimi, ayrım gözetmeden yaptığı bombardımanlarla savaşı daha da tırmandırıyor. Nüfusun yoğun olduğu kentsel alanları, su ve elektrik hizmetlerini aksatacak ve sivillere zarar verecek şekilde bombalamak, sadece Suriye'deki iç savaş yangınına körükle gitmeye yarıyor ve radikal grupları ayrıştırmak için hiçbir şey yapmıyor. Bu da tabii ki Rusya'nın Suriye'ye yaptığı askeri müdahalenin asıl sebebini oluşturuyor"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler