Kosova'da Türkiye Başkonsolosluğu'na saldırı

Kosova’da tek Başkonsolosluk olarak Prizren’de hizmet veren Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğuna sabaha karşı kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından saldırı düzenlendiği belirtildi.

Yayınlanma: 28.11.2016 - 18:59
Abone Ol google-news

Reuters'ın haberine göre maddi hasarın meydana geldiği eylemde ölen veya yaralanan olmadı. 2008 yılında Sırbistan’dan ayrılmış olan Kosova’nın bağımsızlığını en aktif şekilde destekleyen ülkelerden biri Türkiye olduğu için elçiliğe yapılan saldırının sebebi anlaşılamadı.

Kosova medyasına göre saldırıdan önce bir grup Arnavut Arnavutluk bayrağıyla beraber asılmış olan Türk bayraklarını parçaladığı görüldü. Bugün Arnavutluğun Osmanlı’dan ayrılıp bağımsızlığını kazanmasının 104. yılı kutlanıyordu. Saldırıyla ilgili 5 kişi tutuklandı.

Kosova’da Priştine Havaalanı ve elektrik dağıtımı Türk şirketleri tarafından işletiliyor. Türkiye, en son Kosova’da 2 milyar dolar değerinde bir otoyol ihalesi kazandı.

Priştine Büyükelçisi Kılıç, saldırıyı kınadı

Türkiye’nin Prizren Başkonsolosluğu’na kimlikleri henüz açıklanmayan kişiler tarafından yapılan molotoflu saldırı büyük tepkilere yol açtı. Saldırıyı gerçekleştiren faillerin yakalanmasının ardından Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ile Türkiye’nin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Prizren’de başkonslosluk binasında basın toplantısı düzenledi.

Büyükelçi Kılıç, bu sabah Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu’na yapılan saldırıda tek tesellinin can kaybı olmaması olduğunu belirterek, binada maddi hasar olduğunu bildirdi. “Olmaması gereken, gerçekleşmemesi gereken bir olay oldu. Bu ve Kosova’da olmuş olması da bizi ayrıca üzdü. Çünkü dost ve kardeş ülkeyiz” diyen Büyükelçi Kılıç, iki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel gittiğini ve bu ilişkileri zedelemek isteyen çevrelerin olabileceğini, kendilerinin bu saldırıyı bir münferit olay olarak gördüklerini ifade etti.

Olayın hemen akabinde müdahale eden ve failleri yakalayan Kosova makamlarına teşekkür eden Büyükelçi Kılıç, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile de telefonla görüştüğünü ve bakanın da bu olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve kınadığını ifade etti. Bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşanabileceğini ifade eden Kılıç, “İki ülke arasındaki ilişkilere bu ve buna benzer saldırılar veya söylemler zarar veremez. Bizim ilişkilerimiz çok tarihidir, çok derindir. Beşeri ilişkilerimiz çok sağlamdır. Köklü ilişkilere sahip iki ülke, iki halkız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler