Halep’te tahliyeler başladı

Kentin doğusundan Nusra liderliğindeki cihatçılarla aileleri çıkarıldı, rota İdlib... İran’ın İdlib’deki Şii Fua ve Kefreyya kasabalarına yönelik tahliye şartı da yerine getirildi. Halep’teki mahallelerde militan kalmazken Esad Suriye halkını tebrik etti.

Yayınlanma: 16.12.2016 - 06:36
Abone Ol google-news

Suriye hükümet güçlerinin Doğu Halep’i almasının ardından Türkiye ile Rusya’nın arabuluculuğunda varılan ateşkes altında cihatçılar, aileleri ve bağlantılı sivillerin İdlib’e tahliyesi anlaşması hayata geçti. Önceki günkü şiddetli çatışmalar üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefon görüşmesini takiben dün tahliye gerçekleşti. İnsanların bindirildiği onlarca otobüs ve ambulansın bölgeden ayrılma görüntüleri, Rus insansız hava araçları aracılığıyla internette canlı yayımlandı.

Esad: Dönüm noktası

İlk olarak yaralılar va hastalar, ardından aktivistler ve gazeteciler, son olarak militanlar tahliye edildi. İlk olarak ambulanslarla 200-250 yaralı götürüldü. Ardından 21 km’lik güvenli koridordan 4-5 bin militan ve onlarla bağlantılı binlerce sivilin çıktığı sanılıyor. Militanlara ait 100’ü aşkın aracın da kullanıldığı ve Nusra’nın kendi araçlarıyla çıkış yaptığı belirtildi.

Rusya Genelkurmayı, tüm militanların kontrol ettikleri mahallelerden çıkarıldığını duyurdu. Ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, cep telefonuyla kaydedilmiş bir videoyu sosyal medya hesabından yayımlayarak halkını tebrik etti. “Halep’in kurtarılmasıyla tarih yazıldığını ve tebrik sözünün az kaldığını” dile getiren Esad, “Bunun bir dönüm noktası olduğunu, artık Halep’in kurtarılmasından önce ve sonra diye konuşulacağını” belirtti.

Anlaşmanın uygulanmasını, Doğu Halep’in kurtarılmasını “kendi zaferi” gibi kutlayan İran’ın şartının yerine gelmesi sağladı: İdlib’de cihatçıların kuşatması altındaki Şii kasabaları Fua ve Kefreyya’dan eşzamanlı olarak 1200 hasta ve yaralı tahliye edildi. İranlı milis esirlerin teslimi şartının yerine gelip gelmediği meçhul.

Yoğun telefon diplomasisi

Times gazetesi, anlaşmayı Moskova ile Ankara’nın yaptığını, Şam ile Tahran’ın sonradan bilgilendirilmeye kızdığını yazdı. Dışişleri sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki günden beri İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile dört kez görüştüğünü aktarıp “İran’ın istekleri varsa (Halep’ten) ayrı tutmak gerekir” dedi.

GÖZLER İDLİB’E ÇEVRİLDİ

‘80 bin kişilik kamp kuruluyor’

Türkiye, Halep’ten yeni çıkan cihatçılar ve sivilleri barındırmak için kamplar hazırlıyor. Türk Kızılayı, AFAD ve IHH’nin İdlib’de 80 bin kişilik kamp kuracağı savunuldu. İdlib üzerinden Türkiye’ye geçişten de söz ediliyor. Dün yaklaşık 90 ağır yaralı Hatay’a getirildi. Önemli soru işaretleri arasında, Halep’ten çıkan militanlarla yakınlarının ne yapacağı da var. Daha önce Al Jazeera, militanların bir kısmının Ankara’nın Fırat Kalkanı operasyonuna katılacağını iddia etmişti. Nusra’nın kontrolündeki İdlib ise başka bölgelerden cihatçı tahliyeleri üzerine Halep’ten gelenlerle Türkiye sınırında patlamaya hazır bombaya dönüştü.

Erdoğan, Obama ile görüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ardından ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşerek Halep sorununu dile getirdiğini açıkladı. Erdoğan, Merkel ile görüşmesi hakkında “Neler yapabileceğimizi konuştuk. İnsani yardıma hazırız dediler, umarım bu yardım da gelir” ifadelerini kullandı. Obama görüşmesi ile ilgili olarak da, “Suriye ve Irak’taki gelişmeleri ele aldık. Bölgede sadece Suriye yok, Irak da var. Özellikle Telafer ve Sincar’da istenmeyen bir durum olması durumunda buranın ne denli önemli olduğu konusunu hatırlattım. Bize nasıl yardımcı olacaklarını ilettim” dedi.

‘1150 kişi tahliye edildi’

Erdoğan, 1150 sivil ve yaralının İdlib’e tahliye edildiğini söyledi. Alternatif hazırlıkların yapıldığını açıklayan Erdoğan, kadın, çocuk ve yaşlıların bir kısmını Türkiye’ye almaya karar verdiklerini belirtti. Erdoğan “Batılı ülkelerin 1 kişi gelse almam dediği ortamda bin kişi de gelse almakta kararlıyız. Konteyner kentlerimizi yoğunlaştıracağız” diye konuştu.

Erdoğan: Halep'ten bir kişi de gelse bin kişi de alacağız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler