Konu yok, olay var!

Finlandiya, eğitim sisteminde devrim yapmaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 24.01.2017 - 07:18
Abone Ol google-news

Finlandiya’nın eğitim sistemi dünyadaki en iyilerden biri. Fin öğrenciler, uluslararası sıralamada her zaman ilk 10’da yer alıyor. Ancak bununla yetinmeyen Finlandiya şimdi de okul sistemlerinde bir devrime hazırlanıyor.

Fin yetkililer, bütün konuları müfredattan çıkarmak istiyor. Böylece okullarda fizik, matematik, edebiyat ya da coğrafya dersi olmayacak.

Helsinki’deki Eğitim Dairesi Başkanı Marjo Kyllonen, değişiklikleri şöyle anlattı:

“1900’lerin başında faydalı olan eski moda yöntemlerle eğitim veren okullarımız var. Ama bu ihtiyaçlar artık ayrı değil, 21. yüzyıla uyum sağlayacak başka şeylere ihtiyacımız var.

Öğrenciler, bağımsız konular yerine olay ve olguları disiplinlerarası bir formatta öğrenecek. Örneğin, 2. Dünya Savaşı, tarih, coğrafya ve matematik açılarından incelenecek. “Bir kafede çalışmak’ dersini alan öğrenciler, İngilizce dili, ekonomi ve iletişim becerileri konularındaki tüm bilgileri öğrenmiş olacak.

Sistem 16 yaşındaki öğrencilere uygulanarak başlayacak. Ana fikir, öğrencilerin üzerinde çalışmak istedikleri olay ya da konuyu kendileri seçmeleri. Bu yöntemle isteklerini ve yeteneklerini de öğrenebilecekler

Böylece hiçbir öğrenci fizik ya da kimyada tüm yılı ‘Ben neden bunu öğrenmek zorundayım?’ diyerek geçirmeyecek.”

Küçük gruplar

Yapılacak değişikliklerle geleneksel öğrenci-öğretmen iletişim yöntemi de değişecek. Öğrenciler, artık öğretmenden gelecek soruyu cevaplamaları için kaygıyla bekledikleri okul sıralarında oturmayacak. Bunun yerine küçük gruplar halinde birlikte çalışacak ve konuları tartışacak. Değişiklikler öğretmenleri de çok etkileyecek.

Okul reformu, değişik konuların öğretmenlerinin işbirliği içinde birlikte çalışmalarını gerektiriyor.

Finlandiya’daki öğretmenlerin yüzde 70’i yeni sistemle ilgili hazırlık eğitimi aldı ve ücretlerine de zam yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler