Venezuela'da gerilim dinmiyor: Maduro’dan anayasa hamlesi

Sağ muhalefetin protestolarının hedefindeki Maduro, anayasayı yeniden yazma yetkisine sahip bir kurucu meclis oluşturacağını söyledi.

Yayınlanma: 03.05.2017 - 04:58
Abone Ol google-news

Hükümet karşıtı gösterilerde son bir ayı aşkın sürede 28 kişinin yaşamını yitirdiği Venezuela’da tansiyon düşmek bilmiyor. Sağ cepheden muhalefetin protestolarının hedefindeki Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin anayasasını yeniden yazma yetkisine sahip yeni bir kurucu meclis oluşturacağını açıkladı.

Başkent Caracas’ta 1 Mayıs kutlamalarında onbinlerce destekçisine hitap eden Maduro, “İç savaş istemediğini” belirterek “İhtiyaç duyulan barışa ulaşmak, faşist darbeyi yenmek için ve egemen olan halkın barış, uyum ve gerçek ulusal diyaloğu uygulaması için gerçek anayasal gücü davet ediyorum” dedi. Söz konusu kurum, sıradan vatandaşlardan oluşacak ve muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis’i bypas edecek. Anayasanın, kurucu meclisinin “devleti dönüştürmek” amacıyla toplanmasını öngören 347. maddesini başlatan Maduro konuşmasında, yeni meclisin oluşturulması ile ülkedeki siyasi krizin son bulacağını, böylece muhaliflerin ülkeyi tehdit etmelerinin önüne geçileceğini savundu.

Maduro’nun anayasaya ilişkin açıklamalarına muhalefetten ise sert tepki geldi. Girişimi “darbe” olarak nitelendiren muhalifler eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. Muhalif liderlerden Henrique Capriles Twitter’da “İnsanlar sokaklara! Böyle bir deliliğe karşı çıkmalısınız” mesajını paylaştı. Muhalefetin çoğunlukta olduğu Ulusal Meclis’in Başkanı Julio Borges ise “Maduro’nun çaresizlikle teklif ettiği şey Venezuela’da bir daha asla özgür ve demokratik oylama yapılamamasıdır” dedi.

Ciddi ekonomik krizle boğuşan Venezuela’da, solcu Maduro cephesi ABD’yi, muhalif eylemlerin arkasında, darbe peşinde olmakla suçluyor. Batı basınında ve sağ cephede ise Maduro’nun yeni anayasa isteğinin arkasında muhalefetin seçim talebine karşı zaman kazanmaya çalışma amacının olduğu yorumları yapılıyor. “Maduro’nun, selefi Hugo Chavez de dahil olmak üzere zaman kazanmak için herkesin üstüne basıp geçtiği” görüşü de muhalif cepheden yükseliyor. Ülkenin halihazırdaki anayasası Chavez tarafından hazırlatılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler