Türkiye'nin Interpol'den istediği gazeteci Hamza Yalçın tutuklandı

1984 yılından bu yana İsveç’te politik sığınmacı olarak yaşayan, Türkiye’de aylık olarak yayınlanan Odak Dergisi Genel Yayın Müdürlüğü de yapmış olan gazeteci Hamza Yalçın İspanya’da tutuklandı. İsveçli gazeteci, Erdoğan’a hakaretten İspanya’da tutuklandı. İsveç’te meslek örgütleri ayağa kalktı.

Yayınlanma: 07.08.2017 - 22:38
Abone Ol google-news

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin talebi üzerine İspanya’nın Barselona kentinde tutuklanan Türkiye asıllı İsveç vatandaşı gazeteci Hamza Yalçın için girişimlerde bulunduğunu açıkladı.

Odak adlı internet dergisinin editörü olan ve 1984 yılından bu yana İsveç’te yaşayan Hamza Yalçın, yaz tatilini geçirmek için gittiği Barcelona’nın El Prat havaalanında Türkiye tarafından İnterpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle 3 Ağustos günü gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Yalçın hakkında yazdığı bir makalede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Türkiye’de dava açıldığı öğrenildi.

İsveç’teki basın ve insan hakları örgütleri Yalçın’ın tutuklanmasına tepki gösterirken İsveç hükümetinden Türkiye’nin gerçekleştirdiği ifade özgürlüğü ihlallerini kınaması ve Yalçın’ın serbest bırakılması için girişimde bulunmasını talep etti. Gazeteciler Federasyonu’nun yayın organı Journalisten’e ortak bir açıklama yapan bir grup gazeteci, Erdoğan’ın basın özgürlüğü ihlallerini Avrupa Birliği’ne ihraç ettiğini belirtti. İsveç PEN Kulübü Başkanı Elisabet Asbrink, Türk Hükümeti’nin gülünç suçlamalarla muhalifleri susturmaya çalışmasını oldukça kaygı verici gördüklerini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerindeki muhalifleri tutuklattırmasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Jonathan Lundqvist, Türkiye’nin Interpol’ü kullanarak Yalçın ve diğer rejim muhaliflerini susturmaya çalışmasını ve Erdoğan’ın sansürünü diasporaya yayma girişimi olarak gördüklerini söyledi. Interpol’ün siyasi suçlamalar yöneltilenlere müdahale etme yetkisi olmadığını hatırlattı. İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet gazetesinin köşe yazarı Martin Aagard, “İsveç Erdoğan’a karşı Almanya gibi sert olmalı” başlıklı makalesinde Yalçın’ın tutuklanmasına İsveç’in sessiz kalmasının nedenini sorguladı.

Tepkilerin ABD’de Washington Post, İngiltere’de ise Times gibi gazetelere yansımasının ardından bir açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise Yalçın ile görüşebilmek için girişimde bulunduklarını ve kendisine yönelik suçlamaların bilinmesi için bir avukat tayin edildiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler